CRLF sorvégződések (sortörések) átalakítása LF-re – Word

Szemléletesebben: <ENTER> sorvégződések (sortörések) átalakítása <SHIFT>+<ENTER>-re. Néha nagyon hasznos lehet, főleg nagyobb mennyiségű, rövid, de külön sorokba megjelenítendő adattartalom esetén.

Rövid összefoglaló az „elnevezésekről” és  a Word-féle  interpretációról:

  • Word <ENTER> az alábbi terminológiákkal tekinthető ekvivalensnek: bekezdésjel, hard return, ¶, CRLF, CHAR(13)&CHAR(10), End of Line (EOL). Keresési speciális karaktere:  ^p .
  • Word <SHIFT>+<ENTER> az alábbi terminológiákkal tekinthető ekvivalensnek: kézi sortörés, soft return, line feed, ↵, LF, CHAR(10).  Keresési speciális karaktere: ^l .
  • (Történeti áttekintés a CR, LF, és EOL karakterekről elérhető itt)

Az átalakítás sok módon megtehető (manuálisan, beépített Word funkciókkal, VBA kóddal), de a ‘Keresés és csere’ funkció használata a legegyszerűbb:

  1. Módosítandó szövegrész kijelölése,
  2. <CTRL>+<H>,
  3. ‘Keresett szöveg:’ ^p ,
  4. ‘Csere erre:’ ^l (kis L karakter),
  5. ‘Az összes cseréje’ gomb.

További speciális karakterek kódjai megtekinthetőek/beállíthatóak a ‘Keresés és csere’ panelen az ‘Egyebek >>’ alatt, a ‘Speciális’ lehetőséget választva:

Spec_karakterek_Word(a képernyőkép Word 2007-ben készült)

 

Vélemény, hozzászólás?

FIGYELEM! Ez a bejegyzés több mint egy éves, így a benne szereplő információk is ennek megfelelően kezelendőek! Az esetleges frissítések minden esetben külön megjelöltek.