A Nespresso story és a „kompatibilis” kapszulák

Kapszulás kávék/kávéfőző rendszerek igen elterjedtek napjainkban, a nagyobb gyártók/kereskedők már mind megjelentek saját megoldásaikkal a magyar piacon is (a teljesség igénye nélkül, csak az elterjedtebb márkákat említve):

Gyártó/Forgalmazó** Elnevezés Saját kávégép
elérhető?
Nespresso
kompatibilis?*
Tchibo Cafissimo Igen Nem
Douwe & Egberts L’OR EspressO
(kapszulák)
Nem Igen
Mondelez International Inc. Tassimo (Hot Beverage System) Igen Nem
Jacobs Momente
(kapszulák)
Nem Igen
ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. Martello Igen Nem
ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. AMAROY Bar Italia Nem Igen
Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. Bellarom
(kapszulák)
Nem Igen
TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.
& Monodose Kft.
Pitti Caffé / Pittissima Igen Igen
Auchan Magyarország Kft. egyedi elnevezéssel nem foglalkoztak :),
csak a logó és a kapszula jellege került feltüntetésre
Nem Igen
Carrefour S.A. Expresso
(kapszulák)
Nem Igen
Illy több különböző
rendszer, különböző
kapszulákkal (elsősorban
nem lakossági felhasználásra)
Igen Nem
Lavazza több különböző
rendszer, különböző
kapszulákkal (elsősorban
nem lakossági felhasználásra)
Igen/Nem Nem/Igen***
Nestlé Dolce Gusto Igen Nem
Cafè Vergnano 1882 Éspresso Igen Igen
Delica AG Café Royal
(kapszulák)
Nem Igen
Pellini Caffé Pellini Top / Luxory Coffee
(kapszulák)
Nem Igen
Single Origins S.A. Cap’Mundo
(kapszulák)
Nem Igen
Nero Commerce UG gourmesso
(kapszulák)
Nem Igen
Dallmayr Capsa
(kapszulák)
Nem Igen
Jurado Hermanos S.L. Café Jurado
(kapszulák)
Nem Igen
Espresso Capsule Company Ltd Caffesso
(kapszulák)
Nem Igen
Ethical Coffee Company Ethical Coffee
(kapszulák)
Nem Igen
Caffé Corsini Gran Riserva / Compagnia dell’Arabica Igen Igen
Gimoka Coffee UK Ltd Gimoka (több különböző
rendszer, különböző
kapszulákkal)
Igen/Nem Nem/Igen***
Caffe’ Borbone Respresso (kapszulák) Nem Igen
Agostini Srl. Caffè Agostani Best (kapszulák) Nem
Igen
SPAR Espresso Capsules (kapszulák) Nem Igen
DESPAR Premium Premium Espresso Capsules (kapszulák) Nem Igen
Amann Kaffee GmbH Amann Kaffee (kapszulák) Nem Igen
Zino Davidoff Group Davidoff Café Nem Igen
Segafredo Zanetti Hungária Kft. Espresso Per Te Nem Igen
Rossmann Gmbh Laudatio Kaffeekapseln Nem Igen
Starbucks Corporation Starbucks espresso Nem Igen

* Gyártói megjelölés szerint, de a különböző gépek esetén lehetnek eltérések (sajnos ezt nem tudom ellenőrizni)
*** Több különböző rendszerű kapszulát is gyártanak, de a Nespresso kompatibilishez nincs saját kávégépük
** Utolsó frissítés ideje: 2018.02.12

Az üzleti modell zseniálisan egyszerű: a kapszulás kávét fajlagosan sokkal drágábban lehet értékesíteni, mint bármely más kiszerelést (világszinten ezért lehet vagy 100 különböző gyártó/megoldás). A sikerhez persze kellenek a jó tulajdonságok is: a kényelmes és gyors használat mellett a kapszulázott kávé viszonylag hosszan eltartható és alapvetően az íze/aromája is rendben kell legyen a mindennapos fogyasztáshoz.

A kapszulás kávéfőző rendszerek főbb tulajdonságai:

  • nem (lehet, és szerintem nem is) cél a kiemelkedő, baristák által főzött minőség elérése, így persze
  • a technológia nem is veszi fel a versenyt egy profi espresso géppel (nyilván egyébként sem mindenhova helyezhető el egy ilyen, „a fél konyhapultot elfoglaló” kávéfőző, amiből ráadásul még egy használt, felújított verzió is több százezer forint),
  • sajnos alapesetben nagyon nem környezetkímélőek (pl.: egy-egy Nespresso kapszula nagyjából 1 gramm alumíniumot tartalmaz), bár visszavételi programok és hasonló kezdeményezések vannak,
  • és olcsónak sem olcsók (a kényelemnek bizony ára van), de ha valaki nem nagy (otthoni) fogyasztó, annak szerintem kifejezetten jó választás lehet (én például hétköznapokon leginkább a munkahelyemen kávézok, otthon szinte csak hétvégenként – persze ettől még nagy kávéfogyasztó/kedvelő vagyok, hiszen az IT világában ez már-már kötelező :).

A legelső nagy és máig legsikeresebb versenyző az 1986-ben alapított, Nestlé tulajdon Nespresso, akik igazán okos stratégiát követnek napjainkban: a Nespresso-t mint brand-et tudatosan a prémium kategóriába igyekeznek pozicionálni, ezt támogatandó a reklámok is ilyen hangulatot sugároznak és persze az üzleteik kialakítása, helyszínválasztása is. Továbbá egyfajta prémium szolgáltatás jelleget is próbálnak fenntartani: egyrészt csak náluk kaphatóak a saját kávékapszuláik (értékesítési csatornák kontrollált szűkítése), másrészt sok kényelmi szolgáltatásuk is van a Nespresso Club tagjainak (exkluzivitás erősítése). Volt szerencsém már többször is az ügyfélszolgálatukkal beszélni és azt kell mondjam nagyon vevőközpontúak (mint ahogy a bolti eladók is), vélhetően ez a munkaköri oktatásuk hangsúlyos része. Gépeikkel persze kicsit más a helyzet, azokat több helyen is árulják (bár magukat a gyártókat/gyártásukat szorosan ellenőrzik), így ott már akadhatnak kiszolgálásbeli különbségek…
De facto a kapszulás kávék piacán (illetve tágabban értelmezve a „single-serve coffee” piacán) nincs monopóliuma a Nespresso-nak („Nespresso held 25.8% of global pod value share in 2012, according to Euromonitor and the company’s Nescafé Dolce Gusto single-serve brewers held an additional 8% value share.„, from: www.hilinecoffee.com), viszont a piaci részesedése tényszerűen jelentős (plusz a vásárlókat ugyanakkor tudatosan terelik a „ha kávékapszula, akkor Nespresso” irányba – „monopoly position in customer’s mind”). Ez egyébként egy érdekes helyzetet teremt, hiszen adott egy domináns (bár egyre gyorsabban csökkenő súlyú) és számos kisebb, ám még jóval jelentéktelenebb versenyző – vagyis adott egy monopolisztikus viselkedés a Nespresso részéről, de a kisebb gyártók/forgalmazók esetén is egyfajta monopolisztikus verseny figyelhető meg…

Érdekesség, hogy a kezdetben nem a lakossági felhasználást célozták meg, hanem a vendéglátóipart és az „irodai” szektort, de ebbe többször is majdnem belebuktak: 1987-ben például akkorák voltak a veszteségek, hogy csak ezért maradt fent az egy évvel korábban indult Nespresso brand, mert hatalmas készletei voltak, amiket bizony értékesíteni kellett. A fordulat  Jean-Paul Gaillard CEO kinevezésével kezdődött, ő volt aki a lakossági szegmensre fókuszáló üzleti modellt bevezette, ami a mai napig sikeres. Ettől eltekintve jelenleg is vannak üzleti felhasználóknak szánt megoldásaik, ezek Nespresso Business Solutions néven futnak és valójában nem is kapszulákat, hanem egyedi méretű kávépárnákat használnak.

A legfontosabb viszont, hogy a kávéjuk jó és persze gyorsan elkészíthető (plusz a választék is relatív nagy). Az alábbi, igen találó idézet szerintem remekül összefoglalja a lényeget:

But on work days, I just want a damn coffee :-)  Quickly.  Oh, and it’s never fun cleaning a stove top espresso maker. Not even on Sundays.

(from: http://blog.dustinkirkland.com/2013/10/nespresso-tasting-notes.html)

Természetesen vannak sokkal jobb kávék is, de a Nespresso konstans hozza a várt jó minőséget, olyannyira, hogy sok elismert étterem is a Nespresso megoldásra szavazott. Bár erre a Nestlé (ami nem mellesleg jelenleg a legbefolyásosabb élelmiszeripari konglomerátum a világon) lehet rásegített kicsit anyagilag is (például nagy tételben, nagyon olcsón biztosít  kávékapszulákat), mert ennek komoly marketing ereje is van:

[…] the branding potential is enormous, too: If consumers start to think Nespresso coffee is good enough for the world’s best restaurants, it only makes sense that many of them would want to buy that same coffee for their homes.

(from: Clint Rainey @http://www.grubstreet.com)

Az online jelenlétük hazánkban meg, mondjuk úgy, hogy még „nem tökéletes”, de próbálkoznak (a régi webshop szinte használhatatlan volt és ugyan most túl vannak egy nagyobb arculatváltáson, de sajnos a régi regisztrációkat nem sikerült migrálniuk, így az új „portált” még nem láttam „belülről” – rossz előérzetem van, ha még ennyit sem sikerült megoldaniuk). Érezhető persze, hogy a személyes kapcsolattartás sokkal fontosabb náluk, de azt gondolom manapság ez már messze nem elég: a hangsúly lehet ezen, de lennie kell egy profi webes/online jelenlétnek is. Összefoglalóan az alábbi ábra jól bemutatja a stratégia kulcselemeit:

(from: http://www.boardofinnovation.com/business-revenue-model-examples)

Ennyi bevezető után végre térjünk át a címbéli témára: mint a fentiekből is látható, a nagy bevétel a kapszulás kávék értékesítéséből van (minden más szinte csak támogató funkció), így érthető, hogy nem szeretnének harmadik felet is beengedni ebben a jól felépített modellbe (kicsit hasonló a helyzet mint a nyomtatóknál, ott sem a nyomtató maga az üzlet, sokkal inkább a festékpatronok…). Olyannyira nem, hogy a kompatibilis kapszulákat gyártókat előszeretettel perelték/perelik szerte a világon, jellemzően a rengeteg bejegyzett szabadalomra hivatkozva (az elsők még 1976-ban születtek, amikor Eric Favre megalkotta Nespresso rendszer alapjait és magát a kapszulát, amihez ma már nagyjából 1.700(!) különböző szabadalom kapcsolódik).
Manapság a szabadalmak egyébként is kiemelt szerepet töltenek be a vállalati taktikázásokban és stratégiai lépésekben, elég csak az Apple kontra Samsung ügyekre gondolni, de sokak szerint a Google is elsősorban ilyen okkal vette meg a Motorola-t (amit mostanában adott tovább hatalmas „diszkonttal” a Lenovo-nak). A példa azért is jó, mert sok tekintetben a Nespresso a „kávévilág” Apple-je (elnézést, de nem tudtam kihagyni ezt a hasonlatot – pont annyira jól hangzik, mint amennyire közhelyesen figyelemfelkeltő – lehet ezt kellett volna a bejegyzés címének is adni… :).

A Nespresso szabadalmak egy része viszont már lejárt (köztük sok fontos is 2012-ben), vagy nemsokára lejár, illetve az Európai Szabadalmi Hivatal (European Patent Office – EPO) is több, korábbi, a Nespresso számára kedvező állásfoglalását felülbírálta (például azt, ami szerint szabadalom védi a kapszulák lefőzésének részlépéseit is), vagyis már elvileg jogilag is nyitott az út más gyártók számára. Ezt bizonyítja, hogy az utóbbi években már több helyen is pert nyertek a Nespresso ellen, illetve számos versenyhatósági vizsgálat is kezdődött. Ilyen volt legutóbb a franciaországi (FCA – French Competition Authority) is, melynek az alábbi megállításai jól összegzik a helyzetet:

According to FCA analysis, coffee machines and capsules are likely to be considered as complementary but distinct markets as these products may be independently manufactured by different manufacturers.

During its investigation, the FCA found that Nespresso appeared to have implemented several practices destined to encourage consumers to use only Nespresso capsules in their Nespresso coffee machines without any objective reason.

At the technical level, the FCA pointed out the numerous modifications made to the Nespresso coffee machines which rendered the competitors’ capsules incompatible with the new models (repositioning of a seal, changes made to the capsule perforation system, addition of grooves and hooks in the extraction cage).

After three years of discussions, and after having received the preliminary investigation report, Nespresso adopted a conciliatory stance and proposed to abide by several commitments with its competitors. At the technical level, Nespresso committed to provide to those of its competitors manufacturing capsules who made a request a technical update of all modifications made to its coffee machines which would require modifications of their capsules, at least 3 months prior to their coming into effect.

(from: Bryan Cave Bulletin, May 2014)

 

(különböző Nespresso kompatibilis kialakítások, from: http://dietestberichtseite.blogspot.de)

A dolog persze nem ennyire egyszerű:

  1. a Nespresso továbbra is igyekszik védeni üzleti érdekeit és ezt a jogi megoldások mellett számos más módon is megteheti (remek összefoglaló olvasható erről itt),
  2. a nagy riválisoknak a mai napig nem sikerült tökéletesen megfelelő kapszulákat készíteniük sem technológiailag (pl.: lekövetni a Nespresso gépek módosításait), sem minőségben. Előbbi vélhetően rövid időn belül megoldódik és hosszabb távon az igazán döntő az ár/minőség lesz.

Az első pont szerintem „természetes”, ha tisztán üzleti szemmel nézzük, főleg mert 2001 óta igen nagy pénzeket „ölt” a Nestlé a márkába, ami persze kiemelkedő bevételt termel jelenleg is (a megtérülés egészen magas lehet). Egy remek megfogalmazással élve:

At 55 cents for a 4-g capsule, Nespresso coffee works out to a nerve-jangling $62 per lb. ($137 per kg). And the hefty markup doesn’t seem to bother its fans.

(from: Chaitanya Chunduri @ http://brandednoise.com)

Fogyasztói oldalról nézve viszont ez már kifejezetten káros, én magam is szívesen válogatnék több kapszulából, jobb áron (piaci verseny ugye), így örültem is a „kompatibilis” kapszulák szélesebb körű megjelenésének. De itt jelentkezett a másik pontbeli probléma: pár megoldást sikerült már kipróbálni és azt kell mondjam nem találtam még olyan, sok helyen beszerezhető/elterjedt kapszulát, ami annyival olcsóbb/jobb lenne, hogy rendszeresen vásárolnám: egy 15% körüli árelőny szerintem nem elég, hogy tömegek keressék a terméket, vagy akkor tényleg kifejezetten jónak kell legyen (mind ízre, mind kompatibilitásra). Az utóbbi feltételeket viszont nem nagyon sikerül teljesíteni…
Nézzünk néhány példát miért is (természetesen szigorúan magánvélemény következik, ami az én ízlésemet tükrözi):

  • Tesco Pitti: 10-15%-al olcsóbb, de közelében sincs ízre az eredetieknek (crema szinte nincs is). A kapszulák kialakítása sem tökéletes, néha beragadnak a gépbe, de azért ez nem olyan vészes probléma, könnyen orvosolható.
  • Jacobs Momente: olyan szerencsétlen a kapszuláik tervezése, hogy nekem 2-ből kétszer le sem sikerült főzni: egyszerűen a gép nem tudta átütni a kapszulák alsó, műanyag részét, így persze a forró víz sem folyhatott át rajta és kiszedni is csak néhány perc után és sokadik próbálkozásra sikerült (egy viszonylag új Nespresso U géppel próbálkoztam, így lehet a fentebb az FCA megállapításaiból idézett technikai problémák itt pont előálltak). Katasztrófa, plusz még közel annyiba is kerül mint a Nespresso kapszulák. Az íze sem kiemelkedő (végül úgy sikerült lefőzni, hogy a végét 3 helyen kilyukasztottam még a gépbe helyezés előtt…).
  • Caffè Vergnano 1882 (Arabica): a kávéik alapvetően jók (a babkávéikat kifejezetten szerettem régebben), a kapszulák is kompatibilisek és valamivel olcsóbbak is. Ilyet szoktam is venni, ha tudok. Egyébként ha jobban megnézzük a kapszuláikat, akkor látható lesz, hogy nem megbonthatatlanul vannak lezárva, vagyis szétpattinthatóak, így esetlegesen többször is használhatóak lehetnek…
  • Café Royal Espresso Forte: a kompatibilitása rendben van (Nespresso U géppel tesztelve) és az íze sem rossz. Persze azért ne várjuk egy Nespresso Roma minőséget, sőt szerintem a gyárilag megjelölt 8-as erősség is kicsit túlzó (inkább olyan 6 lesz az). Beszerezni legegyszerűbben Ausztriából lehet, minden nagyobb SPAR árulja. Az ára most akciósan (2014.09.23) azt hiszem 2,54 EUR volt (/10 darab természetesen, de van 10+1 darabos kiszerelés is néhol, ugyanezen az áron), így ennek tükrében nem egy rossz vétel. Érdemes lehet kipróbálni a többi terméküket is.

On-line persze rengeteg kisebb gyártó termékei is elérhetőek, de ezeket a relatív magas szállítási költségek miatt még nem kóstoltam (nagyobb mennyiségben működhet a dolog, de a fentiek miatt először inkább csak kipróbálni szeretnék néhányat).
Fontos szempont lehet a kapszulák fizikai kialakítása is, ugyanis a Nespresso hermetikusan zárt kapszulákat használ, amik nagyon jótékony hatással vannak az eltarthatóságukra (én ismerek olyanokat, akik egyes limited kiadásokból egészen nagy mennyiségeket vásárolnak és éveken keresztül fogyasztják őket, sőt én is ittam már 2+ éves kapszulából főzött kávét és teljesen élvezhető volt még az aromája). Sajnos a legtöbb kompatibilis kapszula viszont nem zárt, így a hosszabb eltarthatóságuk erősen kérdéses (jobb esetben egyedileg csomagoltak, ahol maga a csomagolás légmentes – ezek viszont elég sérülékenyek és nagyon nem környezetbarátak).

Vannak persze ötletesebb szereplők is, akik csak kávétartó kapszulákat árulnak, így elvileg tetszőleges őrült kávé használható Nespresso gépekben. Mondjuk napi használtra nem tűnik jó megoldásnak, hiszen így elveszik szinte minden előnye a kapszulás kávénak, így akár őrölt kávé főzésére alkalmas gépet is lehetne venni. Talán egy okból lehet praktikus: néha előfordulhat, hogy szeretnénk másfajta kávét is főzni, viszont csak Nespresso gépünk van… Utóbbi miatt nekem is van ilyen Nespresso „patch”-elő eszközöm, ami tulajdonképpen működik is, persze kicsit próbálgatni kell előzetesen, hogy mennyire/hogyan érdemes megtölteni. Sajnos a legtöbb műanyag (gyakran nem is ismeret, hogy pontosan miből készült) és minőségtől függően 20-60 főzés után cserélendőek, de vannak csak egyszer használatos megoldások is (na ez már tényleg érthetetlen számomra miért lenne jó?). Aki komolyan gondolja az ilyen használatot, annak érdemes lehet egy acél verziót beszerezni, amazon.com-on általában elérhetőek, kicsit drágák (10.000-12.000 Ft/db +szállítás és egyéb költségek), de elvileg hosszú használatot biztosítanak.

Összegezve: érdemes lehet keresgélni a kompatibilis kapszulák között, de jelenleg szerintem az eredetiek túl sok előnnyel rendelkeznek, a versenytársak viszont ehhez mérten nem elég olcsók és jók (bár az Ethical Coffee kapszulákról és még néhány kisebb márkáról jókat hallottam, de kipróbálni sajnos még nem tudtam őket). Ha valaki ismer jó kapszulákat/alternatív megoldásokat, kérem írja meg!
Szerintem olyan 80 Ft/db körül lehet az a lélektani határ, ami ha megfelelő minőséggel párosul, akkor nyerő lehet. Biztos vagyok benne hogy ez az ár el is érhető, én alapvetően két irányt tudok elképzelni:

  1. vagy a kereskedelmi lánc jelentős részét ki kell hagyni és jól működő, direkt értékesítési csatornákat (B2C) kell kialakítani,
  2. vagy nagy mennyiségben kell a kapszulákat előállítani és széles körben értékesíteni (manapság mondjuk pont a „small-scale”, „fair trade”, „sustainable” a kávés világ aktuálisan kedvenc hívószavai, de azért a tömegtermelés hatékonysága továbbra is fontos szempont).

Végezetül egy utolsó gondolat: a bejegyzés írása közben jutott eszembe, hogy olyan kávéfőzőt is lehetne gyártani, ami kompatibilis több kapszula kialakítással is. Bár nem ismerem az összes rendszer pontos működését, de az elv kb. mindenhol ugyanaz, és mindenkinél biztosan szempont az olcsó előállítás is (így vélelmezhető a nem túl magas komplexitás), szóval nem tűnik kivitelezhetetlennek, akár valami könnyen cserélhető „fejegységes megoldás” árán sem. Igaz ugyanakkor az is, hogy maguk a gépek nem termelnek sok profitot, így kérdéses egy ilyen projekt megtérülése, illetve a use-case sem igazán életszerű, legalábbis a tömeges használat tekintetében.
A „másik irányból” viszont már léteznek hasonló elvű megoldások: a gyártó ilyen esetben a kért formában szállítja a kávét, ami több típusú kapszulából választható ki (vagyis nem a gép az univerzális, hanem a kávé kiszerelése).

Rövid frissítés (2015.07.01)

Tegnap sikerült kipróbálni a Lild új, Nespresso kompatibilis kapszulái közül a Bellarom Ristretto-t, ami hivatalos állítás szerint 10-es erősségű (Magyarországon még két másik verzió kapható, de egyes országokban már hatféle elérhető). A 699 Ft-os árcímkét (/10 db) is figyelembe véve egyáltalán nem rossz, megkockáztatom, hogy rendszeres (mondjuk reggeli) fogyasztásra alkalmas is. Ugyan a Nespresso-féle Ristretto szerintem érezhetően jobb, de a Lidl terve (relatíve olcsó, de teljesen vállalható minőségű kapszulákkal elárasztani a piacot) mégis működhet (saját gépet nem is árulnak).
Azért is fontos lépés ez a Lidl részéről, mert ilyen kiterjedt kiskereskedelmi hálózattal rendelkező üzletláncban (jelenleg 163 áruház) eddig bizony nem lehetett tartósan, Nespresso kompatibilis kapszulákat kapni (a Tesco ugyan próbálkozott a Pitti-vel, de aztán ezek szépen, csöndben eltűntek a polcokról…). Plusz ez egyben azt is jelenti számomra, hogy bizony már a magyar piacon is kellően elterjedtek a Nespresso gépek, így már nem csak on-line érdemes hozzájuk kávékapszulákat árulni => a jövőben esetleg több hasonló bejelentés is jöhet.

Rövid frissítés (2016.06.07)

Az utóbbi hónapokban volt szerencsém kipróbálni a Caffe Borbone Respresso, illetve a Caffe Agostani Best kávékapszulákat (a www.caffeldorado.hu-tól kaptam egy mintacsomagot tesztelésre). Összességében nekem a Borbone Respresso jobban ízlett, de mindkét márkából az erősebbek voltak a szimpatikusabbak. Őszintén szólva eleinte komoly hátránynak értékeltem, hogy az ízviláguk nem igazán komplex, kicsit a ’90-es évekbeli, erősre főzött, „kotyogós” kávék jutottak róluk az eszembe (amikkel egyébként nincs semmi bajom, csak nagyon nem erre számítottam és vélhetően e miatt sem nagyon tudtam a gyengébbeket „hova tenni”, mert az erős kávéíz hiányában szinte semmi „karakterük” nem maradt). Később ez némileg megváltozott, mert rájöttem, hogy vannak/lehetnek olyan helyzetek, amikor egyszerűen egy egyenes, erős kávéízt akarok némi cukorral (meg persze a nosztalgiafaktor is beütött :). Nyilván nem összevethetőek a Nespresso kávéival, de szerintem nem is ez volt a gyártóik célja, sokkal inkább egy jelentősen olcsóbb alternatíva biztosítása. A tea, cappuchino és kakaó kapszulák meg érdekes színfoltok, bár folyamatosan nem valószínű, hogy fogyasztanám őket, de néha jól jöhetnek, ha az embernek nincs kedve időt tölteni a „rendes” előállításukkal.
Természetesen mindezek csak szubjektív vélemények, de az Agostani Best Tosca és a Agostani Best Otello kapszulákat, normál espressora főzve megkóstoltattam két másik ismerősömmel is: egyikük a filterkávék nagy rajongója, másikuk pedig egy „hétköznapi” fogyasztó. Eredmények: előbbinek egyik sem ízlett (ez nagyjából borítékolható volt előre is), ugyanakkor az „átlag fogyasztónak” az erősebb igen – nem lett a kedvence, de adott esetben, cukorral és kevés tejszínnel fogyasztaná.

Rövid frissítés (2017.05.29)

A hétvégén sajnálatos módon tönkrement a Nespresso U (Krups) kávéfőzőm: a kávé nem folyt le rendesen, hanem a kapszulagyűjtő tartályba ment… Szétszedve pedig teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy nem hosszú távra építették ezeket a gépeket, mert teherviselő/fontos mechanikai vezérlő elemek is egyszerű műanyagból vannak és persze pont az egyik ilyen tört le (lásd az alábbi képen, pirossal jelölve).

Nespresso U little plastic guides

(from: pyrocam.com)

Gyakorlatilag javíthatatlan házilag, csak ez egység cseréjével lehetne újra működőképessé tenni (persze lehetett volna eleve fémből is készíteni ezt az elemet kb. 10 Ft-al drágábban és akkor nem lenne ilyen probléma, de ez már messzire vezet a mindenféle tervezett elavulás és egyéb konteók(?) világába…).
A szétszedés egyébként nem bonyolult, számos leírás található róla on-line, viszont speciális csavarhúzóra szükség lehet, az én esetemben pl.: biztonsági torx kellett.
Mivel a javítás pillanatnyilag túlmutatott rajtam, így felhívtam a Nespresso-t és kiderült, hogy hibától függetlenül a U gépek szervizelése + átvizsgálása és tisztítása 9.900 Ft (ha személyesen visszük el, egyébként cca. 1.400 Ft a szállítás, irányonként) és biztosítanak cseregépet. 4 év után pedig vissza lehet adni és akkor 20% kedvezményt kapunk a következő kávégép árából (persze a miénk még nem múlt el 4 éves, így ez az opció sem élt).
Mivel alapvetően elégedett voltam a U-val, az évek során jól működött még a néha igencsak problémás, kompatibilis kapszulákkal is, így én maradnék ennél a modellnél. Az ebay.com-on olyan 4.000 Ft + szállítás körül kapható cserealkatrész, szóval majd meglátjuk merre tovább…
Ja és még egy fontos dolgot tanultam: egy Nespresso az nem kávét főz, áh, dehogy! Idézem „Grand Cru kávéélményt” biztosít a telefonos alkalmazott megfogalmazásában és következetesen ezt a kifejezést is használta – mondjuk nem is mondtam le a „Grand Cru kávéélményről”, mert végül használtam a Wacaco Minipresso NS-t :).

29 hozzászólás

  1. Eva július 23, 2015 12:22 du. 

    Hello,

    én is próbálkoztam több Nespresso alternatív kapszulával.
    Lényegesen nem voltak olcsóbbak, ezért márkahű maradtam.
    Viszont a héten a Tesco (Siófok) végkiárusításban értékesíti a Pitti kapszulákat 499 Ft/10 db. Számomra ezen az áron már vállalható a Nespressoról való lemondás.
    Üdv.

    Éva

  2. hzoltan november 5, 2015 6:32 du. 

    Kedves Ferenc,

    először is köszönöm a megosztott információt!

    Én komolyan el is gondolkoztam egy ilyen jövőbeli beszerzésén, így gyorsan utána is néztem a terméknek (Mini Moka CM-2185, itt elérhető róla egy rövid bemutató videó). A legtöbb anyag sajnos spanyol nyelvű (a gyártó, a Mini Moka, illetve a Taurus Group vállalatcsoport is spanyol), de ezek alapján is találtam 1-2 fontosabb dolgot.

    Egyrészt a megadott oldalon szereplő kompatibilitási lista kicsit félrevezető („Coffeemotion kávékapszula, Philips Senseo kávépárna, Auchan kávépárna, Dallmayr kávépárna, bármilyen őrölt kávé, kúp alakú kapszula„), mert valójában az alábbiak használhatóak:

    1. 44 mm átmérőjű E.S.E. kávépárnák („hard pods”) – ezek a fogó résszel gyártott, finom őrleményt tartalmazó, kemény kávépárnák,
    2. 60-70 mm átmérőjű, puha kávépárnák („soft pods”) – ezek összességében a lágy tapintású kávépárnák (mint például a Senseo rendszerhez használtak, de számos egyéb verziójuk is létezik, lényeg hogy a megfelelő méretűre hajtogathatóak szükség esetén :),
    3. Coffeemotion FAP kapszulák (amiket egyébként a gyártó is javasol), bár más FAP kiszerelésű kávék is jók lehetnek,
    4. Nespresso kompatibilis kapszulák, ahol a kapszula teteje gyárilag, szitaszerűen átlyukasztott, vagyis az eredeti, zárt, alumínium Nespresso kapszulák nem használhatóak, illetve semelyik olyan, ahol a kapszulát a kávéfőzőnek kellene kilyukasztania (pl.: Jacobs Momente, Pellini Luxory Coffee),
    5. sima őrölt kávé.

    A hivatalos weblapon ugyan elérhető a használati útmutató angolul is, de mondjuk úgy, hogy nem sikerült túl jól, például teljes mondatok fordítása hiányzik. A fenti listát is csak némi találgatás és Google keresés után sikerült összerakni, így persze nem is biztos, hogy minden tekintetben helyes…

    Másrészt az általam talált vélemények/felhasználói értékelések nagyon vegyesek (köztük számos igen negatívval, például az http://www.amazon.es-en), pedig az különböző kávéfőző rendszerek ilyen jellegű egyesítése nagyon tetszene.

    Ha esetleg valakinek van tapasztalata ezzel a kávéfőzővel, kérem írja meg nekem!

  3. Papp Andrea november 9, 2015 1:36 du. 

    Próbáltam a Lidl kapszuláját. Nagyon kemény az anyaga, alig lehet betenni a Nespresso kávégépbe, alig akarja átlyukasztasni. Olyan megoldást keresnék, ami olcso és mindig elérhető. Ott áll szegény Nespresso gépem munka nélkül, mert örülök ha karácsonyra meg tuddok venni 10 db kapszulát a Nespresso üzletben.
    Ha bármilyen ötlet van olcso beszerzési forrásra, lehetöleg ahova én mehetek el megvenni VBp-n nagyon érdekelne. Minden megoldás érdekel!
    Tisztelettel:Papp Andrea

  4. hzoltan november 18, 2015 6:01 du. 

    Kedves Andrea,

    nekem a Lidl kapszulákkal nem volt ilyen jellegű problémám. Valójában ezek már gyárilag szitaszerűen kilyukasztottak (ezért is vannak darabonként, aromazáró csomagolásban), így a kávéfőzőnek nem kell átütnie őket, így persze rövidebbek is.

    Több alternatív megoldás is elképzelhető:

    1. a kompatibilis kapszulákat áruló webshop-okban rendre vannak akciós ajánlatok, bár a Lidl-féle árat csak ritkán tudják felülmúlni,
    2. számos helyen beszerezhetőek utánatölthető kapszulák (akár műanyag, akár fém kivitelben – én inkább az utóbbiakat javasolom),
    3. illetve vannak egyszer tölthető/használható kapszulák is,

    Az utóbbi két megoldás választása esetén bármilyen őrölt kávé használható lehet, de mint a bejegyzésben is írtam, ez szerintem nem a jó irány: egyrészt sokat kell kísérletezni, hogy mely őrlemény milyen tömörítettséggel főzhető le optimálisan, másrészt elég sok munka van velük, pedig a kapszulás rendszerek előny pont az egyszerű és kényelmes használat lenne…

    (Az eredeti hozzászólásból a telefonszámot töröltem – nem tartom jó gyakorlatnak ha fórumokon ez közvetlenül megjelenik, de ha valaki ismer, egyéb jó megoldásokat és szeretne segíteni Andreának írjon kérem a contact@hzoltan.com címre és elküldöm az elérhetőségeit.)

  5. ga.zol november 25, 2015 10:43 du. 

    Sziasztok,
    Tanácsot szeretnék kérni, mert most a születésnapomra szeretnék kérni egy kapszulás kávéfőzőt, de nem tudom, hogy melyiket érdemes. Ragaszkodjak a Nespresso-hoz, de abból is melyik gyártóé legyen vagy legyen középkategóriás, de melyik?! Jó lenne egy megbízható, több kávé választékkal rendelkező, de nem túl drága kávéfőző…Nespresso minőség olcsóbban, ez lenne az ideális :) . A mh-en Tchibo-s van, nem rossz, amit főz, de kifröcsköli a kávét, mikor főzi le, így a konyhapult kávé pöttyös, ami bent kevésbé zavar, mintha itthon kellene állandóan, minden kávéfőzés után áttörölni. Köszönöm előre is a tanácsot,Ilona

  6. hzoltan november 30, 2015 4:45 du. 

    Kedves Ilona,

    szerintem a Nespresso jó választás lehet, ha kapszulás rendszerben gondolkozik. Jelenleg is fut egy promóció, ami egy elég jó ajánlat (10.000 Ft vagy 15.000 Ft, kapszulákra költhető vásárlási utalványt lehet kapni új, Nespresso gép vásárlása esetén, részletek itt) és viszonylag sok már a kompatibilis kapszula is, így elég széles a kávéválaszték.

    Világszerte több gyártó így készít a Nespresso számára kávégépeket, de itthon a Krups és DeLonghi márkájúak a legelterjedtebbek. Én személy szerint egy Krups U gépet használok és eddig nem volt vele gondom. A Pixie modellekről ugyan hallottam egy-két negatívabb véleményt néhány évvel ezelőtt (erősebb keverékeket néha nehezen főz le), de szerintem már ezeket a problémákat is javították…

  7. GG december 5, 2015 3:31 du. 

    Nekem a frissen vasarolt Martello (Aldi) gep eddig nagyon bevalt.
    Jelenleg 10e Ft a gep (Stilista) es 500 Ft/10db a kapszula. Az izvalasztek 6db allando + limitalt darabok.
    A kivalo minosegu tejhabosito is mindossze 10e Ft es siman hozza a dupla ennyibe kerulo Nesspresso gep minoseget (csendes, gyors, stb)
    Maga a gep is sokkal minosegibb mint a korabbi Martello gepek, legalabbis a Cascolino-nal sokkal jobb a minosegerzete.

    Akcio nelkul 70 Ft/db lesz a kapszula, az se olyan veszes.

  8. Dombi Sándor szeptember 26, 2016 3:23 du. 

    Üdv
    Én a feleségemnek egy Cremesso Una tipusú gépet vettem. Erről, illetve esetleges kompatibilitásról tudsz-e valamit mondani?
    Kösszi
    D Sándor

  9. hzoltan szeptember 28, 2016 12:02 du. 

    Kedves Sándor,

    szerintem ez egy különálló rendszer, így a kapszulái és a gépei sem kompatibilisek más rendszerekkel. Persze idővel akár több gyártó is választhatja ezt a megoldást, de jelenleg nincs sok belőlük (én például csak a svájci Delizio márkáról tudok, így az ő kapszuláik használhatóak lehetnek a Cremesso gépekben is). Sajnos én még nem találkoztam személyesen ilyen kávéfőzővel, illetve kávéval sem, de Svájcban egész sikeresnek tűnnek.

  10. Norbertó október 28, 2016 1:23 de. 

    Jó estét!
    Vettem egy kávéautómatát, és nem találok bele podot.
    Nespresso 705/cs200 tipusú gép.
    Ebay-en horror hozzá, esetleg mivel lehetne helyettesíteni?
    Úgy néz ki, mint egy ufó, alumíniumból.
    Várom a gyors segítséget, mert egy hete a tesco autómatájából kell kávéznom.
    Először azt mondták, hogy lehet kapni hozzá mindenhol podot, de én sehol sem találtam.
    Köszönettel: Norbertó

  11. hzoltan október 30, 2016 3:01 du. 

    Kedves Norbertó,

    az a kávéfőző a Nespresso Business Solutions termékvonalához tartozik, amihez sajnos elég speciális kávépárnákat használnak. Én éppen idén nyáron béreltem egy hasonló kávéfőzőt egy külföldi kinttartózkodás alkalmával és bizony nem találtam hozzá kompatibilis pod-okat, így maradt a szállodától megvehető, gyári Nespresso (amikkel egyébként kb. ugyanaz a minőség érhető el mint a kapszulás verziókkal).

    A Nespresso magyar képviselete árul ilyen kiszerelésben is kávét, bár ezek beszerzése egyedi regisztrációhoz kötött és szerintem vannak egyéb kritériumok is (üzleti termékvonalról lévén szó). Egy próbát azért megérhet a dolog.

  12. Szegecs november 15, 2016 2:41 du. 

    Köszönöm ezt a cikket! Érdemes volt a te megközelítésedből olvasni erről a témáról.

  13. Pedro november 20, 2016 10:50 du. 

    Segítséget szeretnék kérni én is a cikkben emlitett Bellarom kapszula kapcsán. Szó esett a Nespresso kompatibilitásáról viszont mi a helyzet más gépekkel? Most vásároltam egy Krups Oblo típusú gépet és a használati utasításában az szerepel hogy kizárólag (Nescafé) Dolce Gusto kapszulát lehet hozzá használni! Ehhez akkor tuti nem jó a Bellarom?
    Köszi előre is!

  14. hzoltan november 22, 2016 12:31 du. 

    Kedves Pedro,

    sajnos a Dolce Gusto és a Nespresso kapszulák egymással nem kompatibilisek, más az alakjuk. Legjobb tudomásom szerint a Lidl-féle Bellarom csak Nespresso kompatibilis kapszulákban elérhető, így a Krups Oblo-hoz nem lesz használható. Ugyanakkor számos Dolce Gusto alternatíva is létezik már (ezekkel viszont nekem nincs tapasztalatom).

  15. ata november 25, 2016 7:40 du. 

    Nesspresso gépbe keresgélten után töltő kapszulát.Rátaláltam „Kávécska” nevezetű (Nesspresso-kompatibilisnek reklámozzák)kapszulákra,kipróbálva tapasztaltam hogy nem igazán passzol.Ugyan is kevés kávé jön a csészébe,a plusz víz a kapszula mellett a csöpögtetőbe folyik.De más Nesspresso kompatibilis használt kapszulát kitakarítva ,majd megtöltve és a Kávécska fóliájával leragasztva működik.Valakinek ilyen tapasztalata?köszi

  16. István november 29, 2016 10:21 de. 

    Üdv!
    Köszi a cikket, hasznos olvasmány.
    Én is belevágtam a kapszulás kávék fogyasztásába 2015. év végén. Ár/érték megfontolásból, valamint hozzáférhetősége miatt az ALDI termékét (Stilista gép+Martello kapszulák) választottam és elégedett voltam. 2016 nyarának végétől azonban zűr van a kapszulák hozzáférhetőségével: esetenként egyféle, de inkább többféle kapszula is hiánycikk a hatféle standard választékból. Jelenleg csak a koffeinmentes verzió kapható. Az üzletben annyit mondanak, hogy a termék „nem rendelhető” kategóriában van. Most van egy működőképes, de használhatatlan gépem. Erősen gondolkozom a váltáson.

  17. Balamoni december 12, 2016 10:40 du. 

    Az Aldi nem tud biztosítani kapszulát a Martello-hoz. Azt a tájékoztatást kaptam a boltban, hogy hiába rendelnek, nem kapnak, nem tudják ennek mi az oka. Tud valaki javasolni más olyan – megfizethető – kapszulát, ami a Martello-ba való?

  18. Pavlik Andrea február 22, 2017 9:09 de. 

    Megkerdezhetem, hogy ezek a kapszulak a Dolce Gusto kavefozokre is ervenyesek?

  19. hzoltan február 27, 2017 4:09 du. 

    Kedves Andrea,

    habár mindkét márka Nestlé tulajdon, de teljesen különböző rendszerekről van szó és az üzleti modell is más (pl.: itt jól láthatóak a kapszulák méretbeli különbségei, így persze nem is kompatibilisek egymással).

  20. Budai Tihamèrnè március 15, 2017 8:27 du. 

    Èn egy Cremesso gèpet kaptam a fèrjemtől,szeretnèk hozzá kapszulát venni,pl.tea,vagy más fèlèt.Magyarországon hol lehet kapni??

  21. BMiki március 21, 2017 4:04 du. 

    A Sparban pár hónapja találtam több féle Nespresso kompatibilis Davidoff kapszulát, amelyeket kipróbáltam és könnyen vitte a gép. A kávé is finom volt árban 1300Ft/10 kapszula körül volt. A tschibo cafissimo kompatibilitásáról lehet tudni valamit?

    Köszönet, Miklós

  22. Kiss Andrea március 26, 2017 8:30 du. 

    Az lenne a kérdésem, hogy ezek a kompatibilis kapszulák nem tesznek kárt a gépekben rövid/hosszú távon? Az Auchanban lehet kapni Nero Nobile nevű kapszulát, ismerősömtől kaptam, de félek kárt tesz a gépbe (Inissia).

  23. hzoltan március 28, 2017 7:13 du. 

    Kedves Andrea,

    én már több mint két éve használok egy Nespresso U-t vegyesen, kompatibilis és eredeti kapszulákkal, de eddig még nem volt nagyobb problémám. Sajnos a kompatibilis kapszulák hajlamosak a „beragadásra”, vagyis lefőzés után nem esnek le, hanem megakadnak. Legrosszabb esetben kézzel kiszedhetőek a gyűjtőtartály felől, de általában ez a zárófedél mozgatásával is megoldható… Néha mondjuk elég furcsa hangokat ad a kávéfőző is egy-egy kompatibilis kapaszulánál, így gyanítom, hogy összességében nem is tesz jót neki a használatuk, de ez márkától is függ, plusz a Nespresso gépekben is vannak eltérések (évekkel ezelőtt sokkal rosszabb volt a helyzet, de még azokkal a kapszulákkal sem sikerült komolyabb károkat okoznom a gépben :). Szerintem egy próbát érdemes tenni és megfigyelni, hogy mennyire problémás az adott, kompatibilis kapszula kezelése az Ön gépénél.

    A Nero Nobile márkával nincs tapasztalatom, de ránézésre mintha már használtam volna hasonló kialakítású kapszulákat és alapvetően működtek Nespresso U-val.

  24. hzoltan március 30, 2017 1:47 du. 

    Kedves BMiki,

    a Davidoff kapszulák szerintem is igen jól sikerültek kompatibilitási szempontokból és nekem kifejezetten ízlenek is. Érdekes módon nagyon hasonlítanak a szintén mostanában felbukkant Lavazza kompatibilis kapszulákra, így nem lennék meglepődve ha egy helyen is készülnének (vélhetően a Lavazza gyártja a Davidoff-ot is :). Köszönöm az információ megosztását, amint lesz kis időm a táblázatot is frissíteni fogom.

    A Tchibo-féle Cafissimo a Nespresso rendszerrel nem kompatibilis, de úgy emlékszem, hogy alapvetően Caffitaly rendszerű kapszulákat használnak, így az ilyen kapszulák használhatóak lehetne ezekben a gépekben is (ez a rendszer itthon nem igazán elterjedt, de on-line azért számos beszerzési forrás elérhető).

  25. Cserkó június 5, 2018 8:57 de. 

    Sziasztok.
    Megvan a tuti!
    Én is előszeretettel prob@lgattam a különböző gyártok „kompatibilis” kapszuláit. Amik közel sem voltak kompatibilisek. A lidl től a pellini ig. Sosem tudtam tökéletesen lezárni a gépet, sokszor fogni kellett a kart a gagyi műanyag kapszulák miatt. Volt hogy le sem főtt. De ha igen akkor az izélmény 0 hoz közelített a nemlétező kemény habról nem is beszélek!
    Szóval az áttörést a Jacobs Nespresso New Aluminium capsula néven futó termék hozta meg. Azt kell mondjam tökéletes „másolat” tökélstes kompatibilitás. Alu kapszula lágyan felfujva mint az eredeti, véleményem szerint ez sokat számít. Tökéletes hab és íz!
    Az auchan 20 sa pakk ban 1500ft ért kinálta. Ez egy 10 es erősséggel jelölt kv volt de ott is van kb!

  26. Smartinnyo december 16, 2020 9:18 de. 

    Szép napot mindenkinek – e pár éves kihagyás után, ami az utolsó bejegyzést illeti.
    Szeretnék gratulálni a cikk bőségességéhez, sok kérdésre csak itt kaptam választ. Ezért bátorkodom megkérdezni a következővel kapcsolatos dilemmámat, még mielőtt butaságot csinálnék:
    A cégünktől elvitték a Nespresso kapszulás (podos?) kévéfőzőt és megmaradt vagy 300db ilyen kerek, lapos aluminium tallér kávépárna. Az lenne a kérdésem, hogy a Senseo tipusú kávéfőzökbe berakhatok e ilyen kávékapszulát? Mert alakra hasonlít ahhoz a párnához ami bele való, csak annak teafilterszerű borítása van. És olvastam, hogy a Senseo kisnyomáson főz, de ha nem okoz kárt a gépben ez a fémborítású párna engem ez nem zavarna. Tehát lehetséges volna? (A válasz nélkül félnék kipróbálni, mert a Senseo kávégép nem az enyém)
    Előre is köszönöm a segítséget!

  27. hzoltan december 20, 2020 4:05 du. 

    Soha nem próbáltam ugyan, de szerintem nem fog működni, mert a Senseo párna gyakorlatilag papírfilterbe csomagolt őrölt kávé, viszont a Nespresso pod-ok esetében egy alumínium burkolat használt, amit át kell ütni a kávéfőzőnek. Nálunk is volt egy ilyen gép ez egyik irodába és emlékeim szerint 3 ponton lyukasztotta ki a párnákat és még arra is ügyelni kellett, hogy a pod-ok szélei ne legyenek meggyűrődve. A Nespresso Professional szériánál kritikus szempont lehetett a pod-ok egyedi kialakítása, hogy mással ne legyenek használhatóak és így persze a Nespresso pod-ok sem kompatibilisek semmivel…

Vélemény, hozzászólás?

FIGYELEM! Ez a bejegyzés több mint egy éves, így a benne szereplő információk is ennek megfelelően kezelendőek! Az esetleges frissítések minden esetben külön megjelöltek.