EYKI – Olcsó automata karórák

Ha egy automata, mechanikus karóráról beszélünk, akkor az emberek többségnek egy drága, már-már státuszszimbólum jellegű tárgy jut az eszébe, aminek ráadásul gyakorlati haszna sem sok van. Szerencsére ez így nem helytálló, bár tény hogy a karóra ma már inkább egyfajta „ékszer”, mint nélkülözhetetlen használati tárgy.

Az ékszer jellegre ráerősítenek a divatmárkák is: viszonylag olcsón, gyorsan változó kollekciókat hoznak ki quartz szerkezetes órákból (az ékszer hasonlatnál maradva, ezek bizony az óravilág bizsujai…). Félreértés ne essék. nincs ezzel baj, a quartz szerkezes órák pontosak, megbízhatóak és tartósak is (lehetnek), vagyis lényegében ilyenkor kapunk egy divatcikket, ami mellesleg az időt is mutatja… Persze vannak komolyabb, drágább quartz szerkezetes órák is, de egy árszint felett (szerintem ez olyan 70-90.000 Ft) már nem biztos, hogy érdemes nem mechanikus órát venni.
Egy mechanikus óra viszont teljesen más kategória (így nem is való mindenkinek és általában első órának sem megfelelő), de ha valaki egyszer ráérez a dologra, akkor könnyen magával ragadhatja… Szokás azt hangoztatni, hogy szinte „együtt él az emberrel”, hiszen ha nem hordjuk (vagy nem húzzuk fel), akkor bizony rövid időn belül megáll. Talán kicsit túlzás ilyen hasonlatokat használni, de tényleg más érzés egy automata, mechanikus karóra viselése, mert gyakran pl. még a lengősúly/rotor mozgását is érezni (a rotor a kéz mozgásától kap „lendületet” és így húzza fel a szerkezetben a rugót). És persze nagyon értékelendőek a kifinomult finommechanikai megoldások is (pl. a másodpermutató szinte folyamatos mozgása elég látványos – bár ezt néhány quartz szerkezet is tudja már).

A quartz órák tömeges megjelenése után (cca. az 1980-es évektől) az automata órák már inkább a magasabb árkategóriák szereplői, amit tudatosan és következetesen be is tartanak a nevesebb gyártók (pontosabban inkább a quartz órák lettek az egyre olcsó tömegtermékek, így a napjainkig fennmaradt mechanikus óragyártók döntően a magasabb árkategóriát célozzák). Ugyanakkor számos ár-érték arányban remek automata óra is létezik az alacsonyabb árszegmensekben, elegendő csak az Orient óráit megnézni: 30.000-35.000 Ft-tól már jó minőségű, automata órák érhetőek el a kínálatukból (a „best-buy” szerintem a Ray Diver és a Mako Diver).

30.000 Ft alatt viszont már ritkák az új automaták, de kínai Tongji szerkezettel/szerkezeten alapulva (Chinese Standard Movement) fellelhetőek. Sajnos a kínai márkáknál (is) rengeteg a „mushroom” brand (vagyis a hirtelen, szinte a semmiből feltűnő majd esetleg néhány évig működő márka), amikkel vigyázni kell. Sőt, az utóbbi megállapítás úgy általában is igaz a kisebb kínai óramárkákra, ahogyan egyik fórumban remekül megjegyezték, ez is egyfajta szerencsejáték:

It’s a gamble, so the only question that needs to (or can) be asked is: are you willing to gamble?

 (from: Thrax – http://forums.watchuseek.com/member.php?u=162743)

Hogy növeljük az esélyeinket érdemes kicsit körülnézni a kínai óramárkák között: a nagy nevek (Benjing, Sea-Gull, Shanghai) mellett van néhány, kisebb (low-end), de régebb óta létező gyártó is, akik ugyan főleg divatórákat gyártanak, de elfogadható minőségben. Ilyen az EYKI márka is, ami már több mint 10 éve létezik (márkatulajdonos a Guangzhou Yonghong Watch Technology Development Co., Ltd.). A név egy rövidítés, feloldása az ‘Enjoy Yourself & Keep Impassioned’ (bár lehet csak utólag találták ki hozzá) de ez megfogalmazás nekem túl, mondjuk úgy sok, így inkább maradok az EYKI-nél (és gyorsan el is felejtem az előzőeket :)…
Fő értékesítési területük a kínai belpiac és főleg a fiatalabb korosztályt célozzák meg, így áraik is ehhez igazodnak. Kínálatuk igen nagy, gyártanak quartz és mechanikus órákat is, de előbbiek szerintem nem túl érdekesek. Viszont az mechanikus óráik között van néhány igen szimpatikus darab, pl. én jelenleg az alábbi modellt tervezem beszerezni:

EYKI_001(from: eyki.com – gyári “stock” fotó)

Az automata óráik ára beszerzés forrástól függően igen változatos lehet, de közvetlenül Kínából rendelve 7.000-8.000 Ft körül(!) már elérhetőek egyes modellek (ellentétben pl. a Németországi árakkal, ahol ez már 20.000 Ft fölé kúszik, hazánkban meg olyan 10.000-12.000 Ft  közötti).

EYKI-logoÁltalánosságban elmondható, hogy főleg módosított Tongji szerkezeteket használnak, nagyobb szériákat gyártanak egy-egy modellből, és az óráik egész megbízhatóak (én magam 2 db-al is rendelkezem, és a tapasztalataim eddig jók, sőt az egyik kedvenc órám is az egyik olcsó EYKI).
A bőrszíj persze soha nem bőr, hanem valami szintetikus és hordhatatlan „valami”, aminek a cseréjével számolni kell (ez olyan 2.000-3.000 Ft közötti összeg). Ugyanez igaz a fémszíjakra is, általában igen gyenge minőségűek, így ezek az órák is bőrszíjat kapnak általában.
Az óratok sem mindig acél (bár elvileg van stainless steel kollekciójuk is), hanem krómozott réz vagy valamilyen olcsóbb ötvözet. Ennek megfelelően párás környezetben gyorsan megjelenhetnek rajta korróziós nyomok, illetve könnyen megkarcolódhat a felületük is, ami viszont igen nehezen javítható.
A szerkezetek/számlapok kidolgozottsága sem tökéletes, általában láthatóak rajta a gépi megmunkálás nyomai, gyakran még szabad szemmel is, de egy 10x ékszerésznagyítóval már tisztán kivehetőek (főleg a „skeleton”/”semi-skeleton” megoldásoknál zavaró ez). A hátlap is sajnos jellemzően pop-up kialakítású és nem menetes, így szétszedni/összerakni sem olyan egyszerű…
Pontosságot tekintve viszont nincs velük különösebb baj (persze automata óra mértékkel nézve), az enyémek olyan 10-15 s/nap eltérésen belül vannak, úgy hogy több mint fél éve használom is őket rendszeresen (pontosabban napi rotáció részeként).

EYKI_watch01

 (from: eyki.com – gyári „stock” fotó)

Az EYKI abból a szempontból is érdekes, hogy nem csak a világhírű márkák design elemeit másolja (mint pl. a Parnis vagy a Jaragar), hanem jelentkeznek saját design-al is, sőt szerintem néha tőlük „másolnak” a nagyobb divatcégek (vagy gyártatnak velük kész órákat). Érdekes példa erre az Armani Mecchanico AR4629, ami igencsak hasonlít az egyik EYKI modellre, és bár nehéz megmondani melyik volt előbb (vagy esetleg egy harmadik?), de én az EYKI design-t jóval régebben láttam, mint az Armain-t…

Másolataik is vannak azért bőven, mint pl. a Hamilton Ventura „homage”. Ez a modell viszont egyben a „jó piaci érzéket” is bizonyítja, mivel egy időben az eredeti sem igazán volt elérhető, így szerintem az egyedi kialakítása miatt, sokan azok is ezt választották, akik egy Hamilton-t is megengedhettek volna magunknak.

Népszerű óráik még a különböző bridge szerkezetekkel szerelt modellek is, megtekinthetőek itt.

9 hozzászólás

  1. Halász Tibor december 11, 2014 11:59 de. 

    Üdvözlöm!
    Kínai automata óra vásárlását fontolgatom, ezért igen hasznos volt a fenti blog számomra. Szimpatikussá tette az EYKI márkát, ezek közül válogatok jelenleg. Szakértőnek nem mondanám magam, ezért pár modellről esetleg kaphatnék valamilyen véleményt, döntést megkönnyítendő célzattal..? :)
    Elvárások: automata, stainless steel tok és csat, legalább minimális vízállóság.
    http://www.ebay.com/itm/New-S-Steel-Automatic-Mens-Tourbillon-Mechanical-Wrist-Watch-EYKI-/281212772396?pt=AU_Watches&hash=item417996602c

    http://www.ebay.com/itm/EYKI-Steel-Tourbillon-Waterproof-Mens-Gift-Automatic-Mechanical-Watch-Sport-/231017131154?pt=UK_Jewelery_Watches_Watches_MensWatches_GL&var=&hash=item35c9b1ac92

    http://www.ebay.com/itm/EYKI-Mens-Wrist-Watch-Automatic-Mechanical-Stainless-Steel-Casual-fashion-A-/141368024690?pt=Wristwatches&var=&hash=item20ea30de72
    Tetszik még a Kronen & Schöne modellek közül a Navigator:
    http://www.ebay.com/itm/KS-Navigator-Automatic-Mechanical-Skeleton-Mens-Stainless-Steel-Wrist-Watch-/201200855596?pt=Wristwatches&var=&hash=item2ed8816a2c
    …ez milyen minőségű óra lehet?
    Én jelenleg egy 18! éves Citizen cronographot használok, gondolom ezek a kínai órák nem mennek el ennyit hibátlanul, de ezt azért ennyiért nem is várom el.. :)

    Előre is köszönöm válaszlevelét!

    Halász Tibor

  2. hzoltan december 12, 2014 6:06 du. 

    Kedves Halász Tibor,

    sajnos a 2. (FLYWHEELS EFL8562AG) és a 3. (FLYWHEELS EFL8626AG) modell nem teljesen acél tokozású (mindkettő az „EYKI Alloy Series” része, de általában a tok hátlapja legalább acél). A elsővel még nem találkoztam sehol, de szerintem az sem acél… Talán a watchuseek.com „Affordable watches” vagy a „Chinese Mechanical watches” fórumain lehetne erről pontosabb információkat kapni.
    A vízállóság is inkább csak szimbolikus ezeknél az óráknál, sőt úgy gondolom, hogy még a cseppállósággal is akadhatnak gondjaik, főleg ha nem is acél a tokozásuk…

    Az eddigi tapasztalataim ugyan kifejezetten jók (bár csak havi 4-5 alkalommal hordom őket), de 18 évet biztosan nem fognak kibírni (inkább csak a tizedét :). Sőt szinte biztos, hogy nem éri meg őket szervizeltetni sem…
    A 3. órát egyébként én magam is nézegettem 1-2 hete (fekete számlappal) csak egy másik eladónál. Nekem kifejezetten tesztszik a skeleton (semi-skeleton) kategórián belül, bár talán kicsit kicsi.

    A Kronen & Söhne márkát viszont nem javaslom, nem valódi gyártók csak egy kereskedői márka (The Na-Chuan E-commerce Consultants Co.): egyszerűen csak különböző forrásokból beszerzett karórákat árulnak a saját márkaneveik alatt (itt elérhető egy remek kis összefoglaló erről). Elég sok a problémás órájuk és hatalmasak lehetnek a minőségbeli különbségek is az egyes modelljeik közötti. Ugyan az olcsó kínai órák beszerzése is sok tekintetben egyfajta szerencsejáték, de a K&S órák szerintem egyenesen a 19-re lapot húzás esetei :).

  3. Halász Tibor december 12, 2014 9:25 du. 

    Kedves Zoltán,

    köszönöm válaszlevelét, lehet kissé türelmetlen voltam, de húztam 1-et a 19-re.. :)
    Esetleg megírom az első benyomást az óráról, persze ha érdekli.

    Üdv,
    Halász Tibor

  4. hzoltan december 13, 2014 12:36 du. 

    Kedves Tibor,

    remélem szerencséje lesz az órával! Természetesen érdekelnek az első kézből származó tapasztalatok, örömmel fogadom őket. E-mail címem: contact@hzoltan.com, ami a ‘Kapcsolat‘ menüpontból is elérhető.

  5. Andrejszky Györgyné április 10, 2016 12:51 du. 

    Keresek olcso kinai tourbillonos orat elérhető aron,hol kellene nezelodnom,hogy talaljak is?

  6. hzoltan április 25, 2016 10:57 de. 

    Egy igazi tourbillon szerkezetes óra nagyjából 1.000 USD-tól indul, közvetlenül Kínából beszerezve (ez nem kevés ugyan, de még így is csak töredéke egy svájci darabnak). Ennyiért a Tianjin (Sea-Gull) és Liaoning szerkezetek kaphatóak (a Shanghai-ok nagyjából 1,5-3x ennyibe, a Beijing-ek meg ennek többszörösébe kerülnek). Érdemes vásárlás előtt tájékozódni az egyes darabokról, mert gyanítom, hogy az itthoni szervizelésük/alkatrész ellátásuk problémás lehet…

    Fontos megjegyezni, hogy az on-line tourbillon-nak hirdetett, olcsó kínai órák természetesen nem azok, csupán open-heart szerkezetekről van szó. Ilyen órák 10.000 Ft alatt is elérhetőek, de érdemesebb kicsit jobb minőséget választani, mondjuk egy Parnis-t olyan 25.000-30.000 Ft között. Ha pedig biztosra akarunk menni, akkor egy Sea-Gull lesz a jó választás (cca. 50.000 Ft – megjegyzem néhány évvel ezelőtt a Conrad webshop-okban ugyanezeket az órákat meg lehetett kapni, márkajelzés nélkül („made by Sea-Gull” címszó alatt) fele ennyiért, de sajnos azóta már nem elérhetőek).

  7. Kis Tamás szeptember 10, 2018 11:02 du. 

    Teljesen jók ezek a kínai órák, vettem mechanikusokat, köztük automata is, de legutóbb pár dolláros kvarc szerkezeteseket vettem játszósnak, és azok is megfelelőek. Háromból kettő még pontos is! Persze demonstrálni nem lehet velük, de használati tárgynak kiválóak.

Vélemény, hozzászólás?

FIGYELEM! Ez a bejegyzés több mint egy éves, így a benne szereplő információk is ennek megfelelően kezelendőek! Az esetleges frissítések minden esetben külön megjelöltek.