Tollak eseti használatra – Zebra F-301 Compact

Egyre több helyen terjed (sőt már inkább ez a jellemző), hogy teljesen elektronikus az ügyintézés, pl. elektronikus aláírást vezettek be. Ez lehet valami AVDH és/vagy saját megoldású dokumentumhitelesítés elfogadása és/vagy fizikai eszközön történő, szabadkézi aláírás (ami meghatározott feltételek mentén hitelesnek tekinthető és validálható – megfelelő mintavételezés, sebesség, nyomásérzékenység, stb.). Mindezek ellenére mégis előfordul, hogy kell egy klasszikus toll :).

Én magam napi szinten használok tollakat jegyzetelésre és/vagy csak úgy vázlatokhoz/folyamatábrákhoz, rajzolgatáshoz. Általában több toll is van a táskámban:

  1. Lamy Vista töltőtoll (konverterrel, sötétkék Lamy tintával),
  2. Sherpa Flames + Uni-Ball UM150 (kék),
  3. eseti jelleggel pedig egy Staedtler Triplus Roller szett (piros, kék, zöld , fekete)

Viszont ezek nem mindig vannak nálam, sőt munkán kívül általában nem, pedig az a kritikusabb időszak… Ennek feloldására elég sokat keresgéltem kompakt tollakat és végül nálam 2 kategória alakult ki:

  1. szuperkompakt, ami akár kulcstartón is elfér,
  2. kompakt, ami zsebben, vagy valami hordozóban mindig nálunk lehet.

Szuperkompakt tollak

Őszintén szólva ezt a kategóriát én már elengedtem, de egy ideig próbálkoztam velük. Itt a kínai (Aliexpress) megoldások voltak a legjobbak és végül én az alábbit használtam pár évig (ennél kisebb, de még tollként funkcionáló megoldást nem találtam – pontosabban van, de olyan egyedi a refill hozzá, hogy nem igazán fenntartható a használata):

(from: aliexpress.com)

Ezt számos eladó kínálja megvételre jelenleg is, az alábbiakra érdemes keresni: „Mini Titanium Pen Outdoor Equipment Signing Pen Light-Weight for Writing Collecting Gifts Portable EDC Gadget” :). A koncepció gyengesége a csavaros kupakrész, mert teljesen biztos, hogy le fog tekeredni egyszer (én legalább két tollat vesztettem el így az idők során), plusz a tollbetét sem teljes szabványos D1, kellett némi DIY módosítás a betétek cseréjekor (vagy a betéteket kellett kicsit megreszelni, vagy a tolltestet).

Kompakt tollak

(from: justdial.com)

Az első, triviálisnak tűnő választás a Fisher Bullet 400 volt, ami papíron tökéletes, de van vele egy nagy baj: nincs hozzá alapesetben clip, amit ugyan külön meg lehet venni, de sajnos nagyon nem deep carry, így számomra végül nem lett jó (bár vannak olyan konfigurációk, ahol jelenleg is ezt használom). Plusz az ára is kicsit magas lett szerintem.

Próbálkoztam itt is a csillió kínai megoldással, de végül (számomra is kicsit meglepő módon) rendre a Zebra F-301 Compact mellett kötöttem ki, ami ugyan messze nem tökéletes (sőt!), de van négy dolog ami, EDC jellegű hordásra és eseti használatra ideálissá teszi:

  • olcsó (800-1.200 Ft között számos helyen beszerezhető itthon),
  • gyárilag deep carry clip-el szerelt,
  • összecsukva megfelelően kicsi (nagyjából Fisher Bullet 400 méretű),
  • Fisher Space Pen betétekkel is használhatóvá tehető (erről itt egy video).

Sajnos gond is van vele azért, jelesül, hogy szétnyitott állapotban nem rögzül rendesen, a szilikon O gyűrűk nem biztosítanak megfelelő tartást, így szét tud csúszni. Megjegyzem messze nem egységes a probléma mértéke, így én jellemzően                                                                        ‘brick and mortar’ boltban veszem ezeket a tollakat és végigpróbálom ez elérhető darabokat – általában találok olyanokat, amik elfogadható mértékben tartanak. Sajnos az anyaghasználat az árkategóriának megfelelő, így bőven lehetnek eltérések az alapvetően súrlódásra építő összetartási megoldás hatékonyságában, és persze csupa potenciálisan gyorsan kopó/fáradó részből áll az egész (gyenge clip, műanyag elemek, szilikon O gyűrű)… Ellenben 1-3 aláíráshoz, pár mondatos jegyzetekhez bőven elegendő lehet még ebben a formában is (ha találunk egy elfogadhatót), sőt én már használtam huzamosabb ideig is és alapvetően működött. A régebbi modellek talán jobban tartanak, de olyanok már elvileg nincsenek forgalomban (viszont vagy a magyar piacon akadnak még bőven régebbi, elfekvő készletek, vagy időközben javított ezen a Zebra :).

Lehetne ez egy közel tökéletes EDC toll? Vélhetően igen, de nem ennyiért és gondolom nem volt cél, hogy az ikonikus Fisher Bullet 400 körülre árazzák. Ez van, de szerintem így is egy megfelelő választás mint backup toll, ha van lehetőségünk előzetesen kipróbálni.

1 hozzászólás

  1. Imre október 8, 2023 10:07 du. 

    Victorinox Signature a kulcstartón és már meg is van a tökéletes toll.

Vélemény, hozzászólás?