Archive – Panerai homage órák

Archive_watch_v1.0

Vannak órák, amik bizony nekem is nagyon tetszenek, de sajnos kifejezetten drágák. Ilyen többek között a Panerai Luminor kollekciója is (cca. 1.200.000 – 1.500.00 Ft).

Inspired by the historic case created in the 1950s for the commandos of the Italian Navy, the Luminor reinterprets its proportions in a contemporary style while maintaining all the features which have made this watch an icon in the world of luxury sports watches.

(from: http://www.luminor8days.com)

A 1:1 replikákat (vagyis a hamisítványokat) nem tartom sokra, meg nem is igazán érdekel, hogy a számlapra Panerai van-e ráírva vagy más, de a design, az bizony tetszik :) és ugyan a „homage” órákért sem rajongok, de ebben az esetben kivételt kell tennem :).
A Panerai-féle formaterv szerencsére igencsak „népszerű” más gyártóknál is, a skála igen széles: az egész jó Sea-Gull automata/manuális szerkezetes Parnis és Marina Militare jelzésű óráktól az olcsó quartz verziókig (pl.: Infantry) rengeteg található belőlük a piacon. Ha csak a formaterv teszik, akkor egy quartz is remek választás lehet, lévén hogy ezeknek a modelleknek gyakran nincs másodpercmutatójuk :). A Legendás katonai órák sorozatban is lesz majd egy hasonló karóra (‘Olasz haditengerészeti búvár, 1940-es évek’), de az gyakorlatilag egy Panerai Radiomir design másolat, így a jellegzetes koronavédő nélkül (Panerai Tight Seal) érkezik. Ha ezt is szeretnénk, akkor máshol kell nézelődnünk, bár ez az ikonikus koronavédő megoldás elvileg védjegyoltalom alatt áll

The lever device protecting the crown, the icon of the Florentine watchmaker, protects the winding crown from shocks and inadvertent manipulation while also helping to guarantee its water-resistance even at great depths.

(from: http://www.luminor8days.com)

Rövid keresgélés után az egyik watchuseek.com fórumon akadtam az Archive „óramárkára”, ahol éppen egy kisebb közösség szerveződött a közös és olcsóbb rendelésre (ha jól emlékszem, akkor ők maximum 20 GBP árral számoltak). Nos az óra „Buy it now” ára az ebay.co.uk oldalon jelenleg 29,99 GBP (cca. 12.000 Ft) +szállítás, de szerencsére aukció keretében is elérhető… Utóbbi miatt viszont jellemzően 4.500-5.500 Ft +szállítás (cca. 1.900 Ft) körül is beszerezhetőek 1-2 hét licitálással. Furcsa módon néha igen magasan zár egy-egy licitkör, de mivel mindennap van több is minden óramodelljükre, így előbb-utóbb elérhető lehet a fenti ár (cca. 1,5 hét zárólicitjeit vizsgálva kb. ez volt az alja decemberben, de most az ünnepek után vélhetően lentebb kúszik majd). Én is 4.700 Ft-ért vettem a sajátomat néhány héttel ezelőtt (és nagyjából 5.000 Ft áron egy másikat, kicsivel később).

Megjegyzem egészen zseniális az ebay.com-os hirdető:

  1. egyrészt  a fix áras óráit egy ajándék Panerai badge-el hirdeti, ami a hirdetés címszavában is megjelenik, vagyis aki a „Panerai” szóra keres nagy eséllyel belefut ebbe is (és nem mellesleg nem is nagyon támadható a hirdetése így),
  2. másrészt a hirdetésekben szereplő órák megjelenésén sokad dob a fa óradoboz is, ami természetesen nem érkezik az órával (helyette egy egyszerű és egyébként nem is óradoboznak készült fémdobozt kapunk, de legalább nagyjából kipárnázottan).

Sajnos a 2 órából az egyik eleve szétesve érkezett: a koronavédőt rögzítő csavarokból egy hiányzott, de tulajdonképpen ez mindegy is volt, mert a rögzítéshez menet sem volt vágva a furatba(!) – a problémával kapcsolatos levelezés most is zajlik, remélem sikerül majd megoldani… A koronavédő egyébként is egy nagyon gyenge öntvény, valójában semmi szerepe sincs a díszítésen kívül, de cserébe a kallantyúnak zárt állapotban is igen laza a rögzítése és mozog is (ami meg kifejezetten zavaró). Kicsit feldühített a dolog, így radikális megoldást választottam: a záró kallantyút lereszeltem, hogy a korona még éppen kihúzható legyen zárt állapotában is, és az egészet fixen összeragasztottam :).

Archive_crown_guard_v1.0

(from: www.alibaba.com)

Egyébként maga az óra jól néz ki, legalábbis a felszínen, de természetesen nem acél a tokozása és a kapott szíj is PU leather, meg gondolom egy hiperolcsó quartz szerkezet van benne, mondjuk valami műanyag Hattori (még nem szedtem szét, de tervezem :). Ár/érték arányban viszont még így is elfogadható lehet, ha sikerül egy nem hibásat megkapni… A kiírás szerint meg egyébként is egy időtlen klasszikussal van dolgunk :)

Men’s watch, the design is based on the Italian mariners watches used in the second world war which were made by Panerai. A timeless classic timepiece which looks great dressed up or down.

(from: http://www.worthpoint.com/worthopedia/classic-retro-italian-mariners-mens-307941082)

A szíj 24 mm széles (ilyet kell keresni, ha cserélni akarjuk és akarni fogjuk az biztos :). A vízállóságról is el kell feledkezni, ilyet az óra nem igazán tud (bár nem teszteltem, de félő, hogy az lenne az utolsó működő pillanata). A fekete tokozású modell esetén meg külön probléma lehet a vélhetően gyorsan elkezdődő festékkopás, a nem túl jó minőségű felületkezelés miatt. Örvendetes apróság az Archive jelölésű óracsat, sőt a hátlap is kapott egy egyszerű márkajelölést.

A legérdekesebb a dologban viszont, hogy ennek az órának a gyártótól rendelve a FOB ára cca. 3-14 USD között alakul a rendelt mennyiség függvényében, amiben már a szállítás egy része is benne van ugye: a gyártó eljuttatja a megrendelést a kikötőbe és az árban a berakodás is benne foglaltatik, de minden egyéb ezt követő logisztikai költség a megrendelőt terheli. Órák esetében ez egyébként nem olyan nagy fajlagosan, egy 2.000 db-os szállítmány bőven < 100 kg, ha nincs hozzá semmi extra csomagolás (a gyártó alapesetben OPP csomagolást használ), de persze ehhez még jönnek egyéb plusz tételek is (pl.: a szállítmánybiztosítás, vám, ÁFA). Maga a gyártó (Dongguan Liushi Watch Co.) egyébként simán gyárt óramásolatokat is és ezt nem is nagyon titkolja…

A mai óratrendekkel igencsak konform karóráról van szó (nagy méret, látványos megjelenés) és az ára is igen alacsony, így elgondolkoztató, hogy esetleg nagyobb tételbe is érdemes lenne vásárolni belőle. Igazán jó ára mondjuk csak kifejezetten nagy tételbe lenne, a minimum 500 db-os rendelésnél a végső darabár sajnos simán 3.000 Ft fölé is mehet (főleg jelen deviza árfolyamokon…), ráadásul egy új óra esetén a csomagolás/körítés is nagyon fontos, így bizony erre is kellene még pluszban költenünk. Ehhez jönne még egy jó weboldal meg valami jól célzott AdWords kampány… Gyors számolgatás után szerintem olyan 2 mFt tőkével simán elindítható lenne az Archive Watches Hungary Bt. :). Persze hazánk egy igen kicsit piac, néhány 100 db talán könnyen eladható lehet, de ezres tételek már nem hiszem…

Vélemény, hozzászólás?

FIGYELEM! Ez a bejegyzés több mint egy éves, így a benne szereplő információk is ennek megfelelően kezelendőek! Az esetleges frissítések minden esetben külön megjelöltek.