Sherpa tollak

Nemrég azon elmélkedtem, hogy milyen kevesen használnak rendszeresen tollat, írásra, jegyzetelésre a szűkebb környezetemben (olyannyira, hogy toll sem nagyon van már az irodánkban: közel fél óráig kerestem legutóbb egy működő példányt, bár akkor meg már úgy voltam vele, hogy bármi is lesz, de találok egyet :). Persze ez munkakör/szakma függő is, de azért sokunkra igaz, hogy életünket egyre inkább egy (vagy inkább több) monitor/képernyő előtt éljük, dokumentumokat digitális formában hozunk létre, kezelünk, osztunk meg. Gyakorlatilag már a „to-do” lista is digitálissá vált, hasonlóan mint az emlékeztetők, naptár, vagyis szinte minden a munkahelyen és munkán kívül is. Ennek tagadhatatlanul sok előnye van, például az ilyen dokumentumok könnyen megoszthatóak, módosíthatóak, archiválhatóak, nyomon követhetőek a változások és persze kereshetőek – viszont elég személytelenek is.

Ha már nem is esszenciális, de egy toll azért még mindig sokszor „jó ha van”, bár az emberek többségének szerintem teljesen közömbös, hogy milyen tollat használnak: például a legtöbb „céglogóval díszített ingyenes osztott toll” a nem túl használható/néhány hónapig használható/használhatatlan kategóriába tartozik és itt külön kiemelném a „környezetbarát karton golyóstollakat”. A helyesebb megfogalmazás inkább az lenne hogy a „normál eldobható golyóstollnál környezetbarátabbnak tűnő”, ugyanis a kartonborításon belül ugyanaz a műanyag tollbetét található mint bármelyik „normál” verzióban. Cserében viszont gyorsan használhatatlan lesz, mert a karton borítás elkopik és ráadásul rétegesen, vagyis a toll maga még lehet használható lenne, de már senki sem fogja… Sajnos ez is csak egy marketingfogás csupán, semmi több.

További problémák az olcsó, eldobható tollakkal úgy általában:

  • nem igazán vigyáz rájuk az ember, gyakran csak felkapunk egyet (mondjuk a céges „pool”-ból), majd persze el is veszítjük,
  • jellemzően elég  gyorsan amortizálódnak,
  • általában nem az ergonómia csúcsát képviselik,
  • néha még a fő funkció ellátásával is meggyűlik a bajuk: egyszerűen nem lehet velük írni.

Ezeknél sokkal jobb megoldás egy rendes, jó minőségű toll, amiben a betétek cserélhetőek (bár ezzel gondolom nem mondtam sok újdonságot :). Nem is kell, hogy ez feltétlenül egy sok tízezer forintos példány legyen, de ez is egyénfüggő, ha valaki ilyet szeretne és megengedheti magának, akkor vegyen, és használja (bevallom egy Lamy 2000 Ti azért nem lenne rossz, de az ára még így „leárazva” is cca. 45.000 Ft ).
Érdekes koncepció az érintőképernyős stylus és hagyományos toll keverése is: én is egyre több embernél látok ilyen darabokat (nekem is volt régebben egy igen olcsó verzióm egyenesen Hong Kong-ból, de valahogy nem igazán használtam a „nem túl jó” minősége miatt).

Szerencsére azért van sok másik, egész jó áron kínált hagyományos toll is a piacon, például:

  • Parker Jotter golyóstollak (cca 3.000-4.000 Ft),
  • a Fisher golyóstollak különböző verziói (5.000-7.000 Ft – és nem is feltétlenül a Space Pen szériára gondolok),
  • és persze a Sherpa megoldásai.

Sherpa pen - how it works

(from: https://charals.com/images/slideshow/sherpahowitworks.gif)

Maga a Sherpa toll mögötti koncepció igen érdekes: tartsuk meg az eldobható tollak jó tulajdonságait (én személy szerint a zselés tokkal remek „írásképét” kifejezetten becsülöm), de mégis tegyük őket kicsit szebb/minőségibb megjelenítésűvé,  „high-class cover for the kind-of low class plastic” :). Vagyis csináljuk egy tolltestet, amibe tollat lehet tenni (zseniális ötlet és a név is találó :). Tudom ez elsőre kicsit furának hangozhat, de működik, én cca. egy éve használok 2 db-ot és nem volt még velük nagyobb problémám (részletek alább).

(from: https://www.vanishingincmagic.com/gallery/photos/sherpa-pen.jpg)

Az első Sherpa modellek még 2008-ban jelentek meg és viszonylag gyorsan sikereket értek el a robusztus és jó minőségű kialakításukkal. A Sherpa tolltestek főbb tulajdonságai nagyjából minden modell esetében ugyanazok:

  • Kapunk egy jól kidolgozott, minőségi tolltestet (a kicsit drágább kiadásoknál már akár teljesen fémből is), amibe olyan tollat teszünk, amilyet szeretnénk a kompatibilis tolltípusok közül (meg persze, ami éppen beszerezhető). Ez cca. 15-20 kompatibilis tollat jelent, bár a hivatalos oldalunkon már jobbára csak a saját márkáikat ajánlják. Korábban szerencsére mentettem az akkori hivatalos listából egy verziót, ami elérhető itt (a minősége sajnos nem a legjobb, mert csak egy „mezei” print screen-t csináltam), illetve itt egy hosszabb lista is a kompatibilis modellekről (ez a saját tapasztalataim alapján is rendszeresen frissül).
    Itthon talán a Uni-Ball termékei a leginkább elérhetőek. én jelenleg Uni-Ball UB-157 tollakat használok.
  • Kényelmes a fogásuk a zömök tolltest miatt és remek a kupakok záródás is (én még nem tapasztaltam olyat, hogy a beszáradt volna valamelyik, pedig az egyiket csak viszonylag ritkán használom).
  • Az áruk cca 6.000-7.500 Ft között mozog, amiben benne van egy Sharpie marker és egy egyszerű műanyag tok is. Ez részben jó, mert rögtön ki is tudjuk próbálni, meg a Sharpie is hasznos tud lenni, de sajnos ez a minőségi érzetet is csökkenti, így gyári csomagolásban, ajándékként nem biztos hogy megfelelő… Sőt megtévesztő is, mert felületes szemlélő számára azt sugallhatja, hogy csak Sharpie betétekkel működik (valós példaként álljon itt egy hozzászólás: „I never knew that one could refill the Sherpa with a non-Sharpie! I’m inspired.„, from: www.penaddict.com).

Negatívumok:

  • Eredeti árukon kicsit talán drágák (persze ez nézőpont kérdése is).
  • Némelyik design szerintem túl „amerikaiasan giccses” (nem találok rá jobb szót).
  • A tollfelületek is kicsit problémásak lehetnek: a festettek sérülékenyek, néha előfordulhatnak rajtuk felületi kopások (még úgy is, hogy én legtöbbször egy bőr tolltartóban tartom őket), illetve a teljesen fémeknél meg a fém korrodálódhat a kéz izzadásától is, ha sokat használjuk. Ezek egyike sem „deal-breaker” részemről, a 30 USD körüli ár miatt kifejezetten zavaróak lehetnek.

Alapadatok:

  • Átmérő (a toll legszélesebb pontján): cca. 15 mm
  • Hossz: cca. 150 mm
  • Hossz kupak nélkül: cca. 125 mm
Rövid tapasztalati megjegyzés

Elég sok megbeszélésen vagyok már túl és bizony az ilyen apróságoknak, mint a használt toll is van/lehet jelentőségük és nemcsak a BD („Board of Directors”) tárgyalókban (bár eleinte én sem így gondoltam). Csak hogy egy sarkított példával éljek: egyszerűen hiteltelen a Post-it-re jegyzetelés valami leharcolt műanyag tollal (nagyjából borítékolható, hogy az így leírtakból soha, semmi nem lesz…)
Persze csodákat várni sem szabad pusztán egy jó tolltól, mivel az emberek többséges észre sem veszi :), de szinte biztos hogy nem ismeri fel a márkákat (kicsit hasonló a helyzet mint a karórákkal, csak még jóval kisebb felismerési aránnyal). Szóval csak ilyen célból ne vegyünk drága tollat normál, napi használatra. Természetesen az ügyfélnél megjelenés esetei teljesen más kategóriák, illetve vannak pozíciók/események, ahol megkövetelt egy-egy minőségi, drága toll „jelenléte” is (ami bizony néha meg is tetszhet másoknak, lásd Vaclav Klaus esetét itt – röviden összefoglalva és az egyik hozzászólást idézve: „Epic steal was Epic.” :)

Rövid frissítés (2018.09.01)

Több mint öt év használat után is elégedett vagyok a Sherpa tolltestekkel, főleg úgy, hogy az idők során sikerült nagyon jó áron beszereznem néhányat (< 3.000 Ft). Nekem leginkább az Uni-Ball Eye Micro Gel Ink UM150 (viszonylag könnyű beszerezhetőség) és a Pilot Hi-Tecpoint V5 (remek íráskép, valójában töltőtoll rendszerű működés) tollak jöttek be a legjobban. Utóbbi kicsit trükkös, mert ez már eleve egy patronokkal működő toll és kicsit reszelni is kell a hosszából, hogy elférjen, de szerintem egy egészen jó kis konstrukció (részletek itt). Az írásképe ugyan remek, de a kinézete már kevésbé, viszont egy jó Sherpa testtel előállíthatunk egy minden tekintetben jó tollat, elfogadható áron (nem egészen 4.000 Ft-ból kijött anno). Az egyetlen probléma, hogy a Pilot Hi-Tecpoint V5 termékek (toll és patronok) már nehezen beszerezhetők itthon, pedig pár évvel ezelőtt én még az Auchan-ban is tudtam venni egyet, közel dömpingáron egy iskolakezdési akció végén (toll + 3 patron csomagolásban).
Őszintén szólva nem gondoltam, hogy ennyire beválik és mire plusz patronokat akartam venni egyszerűen eltűnt a magyar piacról. Szerencsére az ebay.com-on keresztül még elérhető, de sajnos már egy jó 50%-al drágábban (korábban 450-500 Ft volt három darab patron, most on-line rendelve cca. 800 Ft). Persze nekem még így is megéri, mert közben az Uni-Ball UM150 tollak is durván megdrágultak…

A Sherpa tolltestek is elég jól bírták az éveket, bár azért megviselte őket a sok használat (éveken keresztül ezek voltak a fő tollaim):

  1. A drágább, fém kivitelűeken a bevonat sajnos hajlamos az elszíneződésre, ami probléma. E miatt nálam a második vonalba kerültek (az íróasztalomon tartom, illetve EDC jelleggel hordom őket, de komolyabb megbeszélésre már nem ezekkel megyek). Előbb-utóbb vélhetően a szerszámosládában végzik majd, Sharpie betétekkel, de azt mondom, még így is megérte megvenni őket…
  2. Az olcsóbb, festett bevonatok viszont egész jól vizsgáztak, de ezeknél meg megfigyelhető némi lepattogás a széleken. Nem vészes, csak közelről lehet észrevenni. Nálam a mai napig az egyik, fix tárgyalós toll egy Sherpa Flames :).

Vélemény, hozzászólás?

FIGYELEM! Ez a bejegyzés több mint egy éves, így a benne szereplő információk is ennek megfelelően kezelendőek! Az esetleges frissítések minden esetben külön megjelöltek.