SARS-CoV-2 Delta(!?)

(from: who.int)

Az utóbbi cca. két hetünk sajnos elég izgalmasan alakult, mert megkaptuk a piros, karanténra figyelmeztető táblánkat… Ez már önmagában is kellemetlen, de a körülmények még izgalmasabbak. Mindketten oltva vagyunk, én 2x Sputnik, ő 2x Pfizer és azt gondolom eléggé képben is vagyunk COVID-19 témában, sőt amennyire lehet a social distancing koncepcióját is tartottuk…

Onnan indul a történetünk, hogy a feleségem sajnos előbb pozitív gyorstesztet produkált, majd a hivatalos PCR teszt is visszaigazolta azt. Én ekkor negatív voltam a gyorsteszt szerint (Clungene COVID-19 antigén orrlyukpálcás gyorsteszt). Nekem semmi tünetem nem volt, neki viszont enyhe megfázásosak igen. Ő nagyjából a teszt utáni 4. napon a szaglását is elvesztette, ami a deltára már nem is igazán jellemző (ez egyébként egy nagy evolúciós előnynek is tűnik, mert a tünetek alapján így már szinte elkülöníthetetlenné válhat más felső légúti megbetegedésektől…).

A pozitív PCR teszt után 5 napra nekem továbbra is negatív volt a gyorstesztem, viszont jöttek a náthás tünetek, sőt a szaglás elvesztése is (ami teljesen új volt számomra és bevallom szerintem a legrosszabb/legaggasztóbb tünet is egyben). Szépen kúszott fel a nyugalmi pulzusom is, ami sajnos historikus tapasztalatok alapján a betegség remek indikátora nálam. Valójában ez én tüneteim igen enyhék voltak, feleségem az első pár napban ezért jobban megküzdött a dologgal… Semmi kritikusra nem kell azért gondolni, de Aspirin Plus C és Aspirin Ultra azért a maximális napi dózis 80%-a körül fogyott. Az oxigénszaturáció viszont folyamatosan rendben volt szerencsére (szerintem ajánlott egy pulzoximéter beszerzése, mert nem egy drága dolog, viszont nagyon hasznos és megnyugtató is lehet). Mindezt megírtam a háziorvosnak, aki elrendelte a PCR tesztet számomra is, de meglátása szerint inkább valami bakteriális fertőzésről lehet szó (ami egy elég meglepő diagnózis volt a körülmények ismeretében). Végül persze én is produkáltam egy pozitív PCR tesztet:

Mivel mindketten home-office-ban dolgozunk (ráadásul elég sokat az éppen futó projektek miatt), így minimális kontaktunk volt a hétköznapokon, szinte biztosan az egyik hétvégén történhetett a fertőződés, pl. amikor is egy nagyjából egész napos rendezvényen voltunk. Itt is maximum 40 perc lehetett, ahol nem voltunk együtt (más előadáson ültünk). Maga a rendezvény zárt térben zajlott, de ahol lehetett nyitott ablakoknál és kis létszámban (< 50 fő). Eddig a tények, most a teóriák:

  1. Csak a feleségem fertőződött meg és én csak valamivel később.
  2. Mindketten megfertőződtünk a rendezvényen.

A 2) esetet inkább kizárnám, jelenleg inkább arra tippelek, hogy a karantén ideje alatt ért el engem a fertőzés, mert sokáig teljesen tünetmentes voltam. Volt 2x negatív gyorstesztem is, bár tény, hogy ezek lehettek akár false negatívak, mert ez az eset nem annyira ritka:

(from: CLungene dokumentáció)

Persze ez egy sokösszetevős történet, mert mondhatjuk, hogy a Sputnik V jól működik, vagy a Pfizer után tényleg kevésbé fertőző az ember, de lehetnek egyéni hatások is, amiket szerintem lehetetlen beazonosítani, viszont abban egyre biztosabb vagyok, hogy oltás nélkül nekivágni ennek az ősznek/télnek egy nagy szerencsejáték (ahol valójában nincs is nyeremény, csak veszteni lehet…). Tudva azt, hogy milyen tünetekkel estek át a fertőzésen néhányan a 2. és 3. hullám idején, azt kell mondjam, hogy az oltások tényleg működnek, enyhe/közepesen erős tünetekkel túl lehet lenni rajta. Mivel jelenleg normál nátha- és allergiaszezon is van (mindegyikre van példa a baráti körünkben is), így számos SARS-CoV-2 aktív hordozó szaladgálhat szerte az országban, mert egyszerűen azt gondolják, hogy pl. 2 oltás után ez biztosan csak nátha… Megjegyzem mi is így gondoltuk volna eleinte, ha nincs itthon gyorsteszt és nem lett volna egy nagyobb céges rendezvény, ami előtt biztosra raktunk menni. Sajnos kormányuk oldaláról sem várható megoldás/támogatás, nem nagyon látszik, hogy terveznének bármi korlátozást:

Tehát az az érzésem, hogy azon kívül, hogy próbálom rábeszélni az embereket, hogy vegyék föl az oltást, a kormányzatnak több eszköze már nincs. A döntés most már nem a mi kezünkben van, a döntés az emberek kezében van. Nekünk annyi felelősségünk volt és van, hogy legyen vakcina, legyen oltópont.

(from: Orbán Viktor, miniszterelnok.hu/orban-viktor-a-kossuth-radio-jo-reggelt-magyarorszag-cimu-musoraban-56/)

Megkockáztatom úgy vannak vele, hogy a lakosság nagyobb része már oltott, eresszünk végig az országon a 4. hullámot, mert a természetes védettség vélhetően a legjobb, így tavaszra nagyjából rendben leszünk… A hivatalosan közölt adatok, esetszámok szerintem a vicc kategóriába tartoznak, ma Magyarországon nincs tesztelés, szűrés, sőt esélyes, hogy a pozitív esetek a magánúton végzett tesztekből esnek ki legnagyobb részt.

Az alábbi ICD-10 kódok használtak statisztikai célokra (én az U0710 kódot kaptam):

Definition of type of COVID-19 infection
Symptomatic U0710 Respiratory symptoms with identification
U0711 Respiratory symptoms without testing
U0714 Other symptoms with identification
U0715 Other symptoms without testing
Asymptomatic U0712 Asymptomatic with identification
U0713 Contact

(from: ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7834914/)

Ha megfertőződtünk, akkor igazából semmi nincs amivel igazán javíthatnák az állapotunkon: a háziorvos rendszeres orröblítést javasolt felváltva Nasivin-el, Stérimar-al és kb. ennyi. Kaptunk egy vitamin és ásványi anyag ajánlást is (egy másik háziorvostól), ami nagyjából a nemzetközileg elfogadott irányszámokkal egyezett (pl. itt egy összegzés erről). Én mondjuk simán 4-6 gramm közé lőtte be a saját C vitamin adagomat vegyes forrásból (tabletta és kalcium-aszkorbát por vízben oldva és a nap folyamán folyamatosan fogyasztva, plusz csipkebogyó őrlemény kapszulázva). Valójában ennek hasznáról nincs igazán tudományos bizonyíték (pontosabban a magas dózisú C vitaminra vonatkozóan talán akadna, de csak intravénás formában, aminek a mennyiségét szájon át adagolva lehetetlenen elérni), viszont tapasztalataim alapján nálam működik, ha a betegség jeleinél nagyjából 4 napra ezt a mennyiséget kezdem alkalmazni (lehet csak placebo, de igazából mindegy is :). A cink is egy elég fontos ásványi anyag ebben a helyzetben és szerintem a rágótabletta forma messze a legjobb, viszont itthon kicsit nehezen beszerezhető, de szerintem érdemes így fogyasztatni. A probiotikumok is megfontolandóak, egyértelmű bizonyíték ugyan nincs a hasznukra, de akár segíthetnek is.
Ami nekem még jót tett az az izotóniás ital (pl. a Decathlon saját márkás, Aptonia italpora – érdekes volt egyébként látni, hogy 2020 márciusa után, amikor a kézfertőtlenítőktől kezdve a maszkokon át a mezei C vitaminig rengeteg dolog eltűnt a polcokról az izotóniás italok végig elérhetőek voltak, pedig a legelső hírek nagyjából arról szóltak, hogy a betegeket folyamatosan Gatorade-el itatták), illetve a BCAA italporok. Utóbbi kicsit helyrerázta az embert erőszintben vagy legalábbis ezt az érzetet keltette :). Furcsa mód a kóla (mármint az üdítő) is nagyon jól csúszott valami miatt…

A mindenféle vitaminok és ásványi anyagok betegségkori szedése ugyan némi támogatást adhat, de ezek közvetetten fejtik ki hatásokat számos áttéten keresztül, ahol bárminek a változása más változásokat is okozhat, így az ajánlások mellett saját tapasztalat is szükséges lehet a megfelelő összeállítás és mennyiségek belövésére…

Tanulságok, ha vannak is, biztosan nem általánosíthatóak mindenkire, de:

  1. Az, hogy oltás mellett is lehet fertőződni nem olyan meglepő, számomra inkább az volt kicsit áll-leejtős, hogy milyen gyorsan megtörténhet ez. Az én esetem ráadásul jól dokumentált is, mert voltam ellenanyagszint vizsgálaton (06.14), ahol bizony a Sptunik jól teljesített
  2. Én a magam részéről visszatérnék a maszkhoz, mert szerintem 2 dologtól függ a fertőződés: vírus koncentráció a levegőben és a benne eltöltött idő. Előbbit tudja csökkenteni a maszk, ugyan messze nem 100% mértékben, de ha csak tized ennyiben is megteszi, akkor nekem már megérte… Mivel szakállam van így a standard FFP2 nekem nem annyira működik, pontosabban nem hozná úgysem a megadott számokat, ezért én inkább egy kicsit kényelmesebb megoldást használtam, mint pl. a Buff által gyártott Filter Tube, de a belső filtert FFP2 maszkból vágtam ki hozzám, illetve raktam rá orrmerevítőt is. Szerintem ez így sokkal jobb mint a mezei szövetmaszk és alapvetően megfelelő is lehet ha valaki már oltott.
  3. Egyre több helyről lehet hallani, hogy az átesés mellett is szólnak érvek és való igaz, most még relatíve friss oltás mellett valószínűleg a többség minimális vagy némi kellemetlenséggel túllehet egy fertőződésen. A természetes immunitás vélhetőleg a legjobb, amit jelenleg el lehet érni, de szerintem nem járunk még ott, hogy ezt erőltetni kellene. Nagyon úgy tűnik, hogy a különböző variánsok egyre kevésbé okoznak súlyos megbetegedést, így ha a fertőződés kitolható néhány hullámmal azzal valójában többet is lehet nyerni szerintem. Itt minden a jövőbeli prognózisokon múlik, de a gyengülés úgy általában egy elfogadott teória és szinte szükségszerű evolúciós lépés is. Ha minden jól megy, akkor a 4. hullám messze nem üti meg úgy a gazdaságot sem mint a korábbiak, így szerintem semmi nem indokol ilyen stratégiát egyéni szinten, főleg úgy nem, hogy ez kockázatos is. Nemzetgazdasági léptékben kicsit más a helyzet, ahogy arra utaltam is korábban, de itt is inkább csak találgatni lehet.
Rövid frissítés (2021.10.04)

Én az alábbi vitaminokat és ásványi anyagokat fogyasztottam a betegségem alatt/folyamán. Fontos megjegyezni, hogy semmi, de tényleg semmi egészségügyi, orvosi vagy bármi related képesítésem nincs, nem is tanácsolok semmit, csupán a saját döntéseimet rögzítem itt.

Alább egy rövid összefoglaló a vitaminok és ásványi anyagok szerepéről COVID-19 kontextusban:

Immune systems do great work in fighting foreign cells to protect the body from disease. Of course, when a global pandemic strikes the whole world, humans will feel anxious until they conquer it and be healthy. […]
The lessons learned from this review clarified the common shared scientific knowledge between human and animal nutrition, and that knowledge gained from animal model experiences can be used as a guide in human experiments. This indicates that vitamins such as vitamins C, E, and D and some micro-minerals such as zinc, iron, and selenium and probiotics are candidates to enhance the immunity to viral infections with its specification for each virus. […]
Even though the exact intracellular mechanisms of the immunostimulatory effects of nutraceuticals are not entirely explored, a possible beneficial effect is their anti-oxidative and anti-inflammatory activity.

(from: frontiersin.org/articles/10.3389/fvets.2020.570748/full)

Az általam szedett összeállítás (kapott ajánlások, Internet-es források, saját tapasztalatok alapján):

  • C vitamin: napi 4-6 gramm változatos forrásból, folyamatosan fogyasztva + csipkebogyó őrlemény kapszulázva (standard Cetebe 500 mg, Dr. Chen liposzómás C vitamin, Gal C komplex, TEVA C vitamin 500 mg rágótabletta + kalcium-aszkorbát por). A lényeg a rendszeresség, mert egyben teljesen értelmetlen nagy mennyiséget szedni, szerintem a cél sokkal inkább a megfelelő C vitamin szint tartása kisebb adagokkal („Doses above 400 mg/d resulted in little further increase in plasma ascorbate concentrations, and absorbed doses were almost entirely excreted in the urine.”, from: sciencedirect.com/science/article/pii/S0955286398000023). A rágótabletta ár, beszerezhetőség és a gyomorkímélés miatt egy nagyon jó választás, bár a fogaknak nem tesz jót, de ilyen mennyiségben ez nem lehet gond. A C vitamin különböző formáiról itt egy leírás.
  • Rutin (P vitamin): kicsit nehezen elérhető itthon, de elvileg segíti a C vitamin hasznosulását és én már korábban is fogyasztottam C vitaminhoz (részletek itt).
  • D3 vitamin: California Gold Nutrition Vitamin D3 5.000 IU, napi 1×1 (rövid távon +2.000 UI). A D2 felejtős, illetve minden olyan készítmény is, ami nem oldott formában tartalmazza a vitamint (így nálam a mindenféle C+D kombók is kiestek).
  • Magnézium: magnézium-biszglicinát formában a jobb hasznosulás miatt, lefekvés előtt 1×2 (+ ehhez jött a 2.000 UI D3 vitamin).
  • Ginkgo Biloba: Biotech Ginkgo Biloba, napi 1×1. Nem egy csodaszer, de talán némi támogatást adhat: „A recent study found that some of the ingredients contained in the leaves of the ginkgo tree can interfere with a molecule the SARS-CoV-2 coronavirus needs to make copies of itself„, részletek itt.
  • Kurkuma + gyömbér: VanaVita BIO Kurkuma-gyömbér, a jelzett napi mennyiségben, 2×1 (részletek itt).
  • Cink: Walmark Cink Aktív 15 mg, napi 2-3×1 (+rövid távon Life Extension Zinc Lozenges, napi 2×1). Minden általam talált forrás alapján a cink kiemelten fontos, rövid távon, egészen magas szintekig emelhető napi bevitellel (> 100 mg/nap). „Currently, there is no direct evidence to determine if zinc is effective for either the prevention or treatment of SARS-CoV2-19.” Ugyanakkor: „Daily dosages less than 75 mg of zinc had no significant effect on duration of colds, however, daily dosage over 75 mg reduced the duration of colds by 42 % (95 % CI: 35 %–48 %). In a subsequent 2017 systematic review of seven RCTs of zinc lozenges with a daily dose >75 mg, a smaller reduction of 33 % (95 % CI 21 %–45 %) in the duration of common colds was found. No differences in duration were found for daily doses of 192−207 mg compared to doses of 80−92 mg.„, from: ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7395818/)
  • Multivitamin: Biotech Multivitamin for Men, napi 1×2. Sok dolog megtalálható benne, de önmagában sokra nem jó szerintem (és ez úgy általában igaz az ilyen mindet-az-egybe megoldásokra), alapnak viszont rendben lehet (vagy placebo jelleggel :)… Ebben is van viszont pl. 25 mg cink, amit figyelembe kell venni.
  • Halolaj: Now Ultra Omega 3, napi 2×1. Ezt egyébként is fogyasztom, az itthon beszerezhető halolaj termékek közül szerintem ez a legjobb az ár, a hatóanyag és a minőség figyelembevételével.
  • Probiotikum: Dr. Chen Probikum 7 Forte, napi 2×1.
  • Kasvirág: Swanson Echinacea, napi 1×1. Sokáig úgy tűnt még tavaly, hogy segíthet („Previous studies have reported that Echinacea may decrease the severity and/or duration of ARI [acute respiratory infections] when taken at the onset of symptoms.„, from: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32837894/”), de ez megdőlni látszik, viszont én korábban már beszereztem, így „hátha segít valamit” alapon felhasználtam.
  • Spirulina: főleg a fokozott C vitamin bevitel savasságát ellentételezendő fogyasztottam, natúr, tabletta formára préselt por formájában. Én már korábban is alkalmaztam, ami azért fontos, mert hozzászokási időre lehet szükség nagyobb mennyiség esetén…
  • E vitamin: BioCo E-vitamin 400 IU, napi 1×1.
  • + Izotóniás ital és BCAA a nap folyamán elosztva.

Vélemény, hozzászólás?

FIGYELEM! Ez a bejegyzés több mint egy éves, így a benne szereplő információk is ennek megfelelően kezelendőek! Az esetleges frissítések minden esetben külön megjelöltek.