PocketBook Inkpad 3

InkPad3

(from: goodereader.com/blog)

Néhány hónapja vettem egy PocketBook InkPad 3 ebook olvasót és azt kell mondjam, hogy pár idegesítő apróságtól eltekintve nagyon elégedett vagyok vele. Ugyan nem egy olcsó darab, de szerintem sokkal jobb, mint a kvázi etalon Kindle Paperwhite, vagy a hasonló méretű Oasis (aminél ráadásul olcsóbb is).
Korábban egy Kindle Keyboard-ot használtam, pontosabban még mindig használok, csak ritkábban. Jó sok évvel ezelőtt vettem, közvetlenül az Amazon-tól, remekül be is vált és a mai napig van egy komoly ütőkártyája: 3G modemmel rendelkezik, amin keresztül világszerte ingyenes az adatforgalom (részletes lefedettség itt)! Ez a funkció alapvetően az Amazon Store mindenhonnan való elérést hivatott biztosítani (megkönnyítendő a vásárlást), de ennél kicsit többre is használható :).

In 2009 when International Kindle 2 was released, Amazon switched to AT&T GSM network with roaming agreements in more than 100 countries.

(from: goodereader.com/blog)

Emlékszem a megjelenésekor többen is elgondolkoztunk a modem (pontosabban a modem és a SIM kártya) kiemelésén és külön használatán, mint egy ingyenes, világszinten is nagy lefedettségű kommunikációs eszköz, de sajnos ez nem működik: explicit része az ÁSZF-nek, hogy adott körülmények esetén (pl. szokatlan mennyiségű adatforgalom) az Amazon egy kattintással képes ezeket az eszközüket (konkréten a modemben lévő SIM kártyát) ban-olni, amire emlékeim szerint többen rá is fáztak.

(from: ereadertech.com)

Nyilván az ilyen használat nem rendeltetésszerű, de biztos vagyok benne, hogy ezzel is számoltak az Amazonnál és a ebook olvasójuk minél gyorsabb elterjedése miatt simán bevállalták ezt (láthatóan sikeres taktikai lépés volt, mert a Kindle termékcsalád a mai napig piacvezető). Ugyanakkor az eszközön fut egy „Experimental Browser”, ami bizony a 3G modemmel is használható. Nem egy nagy élmény így böngészni, de anno remek volt egy-egy e-mail megírására, mondjuk valahol a lengyel-litván határ közelében… :). Persze azóta sok idő eltelt és már sokkal olcsóbb a nemzetközi roaming, de azért még mindig egy jó kisegítő megoldás lehet a Kindle 3…

Visszatérve a PocketBook-hoz: a 7,8″ kijelző (Carta, 300 PPI felbontás) nagyon jó vizuális megjelenítést biztosít. A Kindle Pearl eink panelje sem volt olyan rossz a maga idejében, de egymás mellé téve a kettőt, azért érezhető a különbség. A 7,8″ méret már PDF-ek olvasását is lehetővé teszi, főleg ha crop-oljuk az oldalakat – ettől függetlenül, főleg a használható annotálási lehetőségek miatt én erre a célra továbbra is egy 10.1″ tablet-et használok és javaslok…
Eredetileg az Onyx Boox Max 2, 13.3″ ebook olvasóval szemezgettem, de az elképesztően magas ára miatt elengedtem (200.000+ Ft) és inkább a Note tűnt esélyesnek, de a cca. 150.000 Ft-os ára még ennek is túl sok volt. Jelenleg ezek sajnos nem az átlagos felhasználónak készülnek, de mondjuk egy ügyvédi irodának már simán megérhetné a beszerzésük (szinte mindig, ha találkozom a céges jogászokkal van náluk vagy 10-15 nyomtatott lap + valami füzet, amit simán kiválthatna egy ilyen eszköz.)
A Kindle család legnagyobb problémái számomra az epub támogatás és az innovatív megoldások hiánya (ok, tudom ezek a formátumok viszonylag jól átjárhatóak, a Calibre most már egész minőségi konverzióra képes, de azért nem mindig, főleg mobi/prc -> epub irányba vannak problémák). Szerintem hosszabb távon az epub lesz a nyerő, bár az Amazon piaci dominanciája miatt az azw is nagyon megy, de az epub egy nyíltabb szabvány (ami mögött egy non-profit szervezet áll), az azw viszont Amazon „tulajdon”…

The AZW and AZW3 extensions are Amazon’s two proprietary ebook formats. AZW is the older of the two; it debuted alongside the first Kindle back in 2007. AZW3 arrived in 2011 with the release of the Kindle Fire reader.

(from: www.makeuseof.com/tag/ebook-formats-explained)

Ráadásul az Amazon gyakorlatilag évek óta ugyanazt az eszközt adja el (Kindle és Kindle Paperwhite verziók), semmi igazán nagy változás nincs. Persze javítgatnak rajta, de ennél azért több kellene… Ettől függetlenül nagyon csábítóak voltak a kínai, Amazon-nál már ban-olt Paperwhite 2-k, előre telepített Duokan reader-el, dömpingáron…
A Kobo Aura One is esélyes versenyző volt egy ideig, de az alapesetben borzalmas PDF támogatása (KOReader-el javítható), illetve a kevesebb szolgáltatás miatt végül nem azt választottam.

A PocketBook egyébként egy ukrán vállalat, Svájcba bejegyzett központtal (2007-ben alapították, és jelenleg nagyjából a 4. legnagyobb eink panel vásárlók a világon). A maguk fő piacán elég kompetitív szereplők (Közép- és Kelet-Európa), de jelen vannak számos más régióban is. A kisebb gyártók közül (Tolino, Bookeen, Cybook, Icarus) talán a legjobb termékeket ők gyártják és ellentétben a „nagyokkal” (Amazon, Kobo, Barnes & Noble), akik igyekeznek korlátozni más bookstore-ok és a sideload elérhetőségét a PocketBook nem, így magyar viszonylatban nagyon jó választások lehetnek a termékeik (ha viszont fontos, hogy legyen egy jól integrált, idegen nyelvű, könyves webshop is az eszközön, akkor érdemes más irányba is körülnézni). Szlogenjük a „Freadom” is elég találó és szerintem nem csupán egy jól hangzó marketing fordulat, tényleg a végfelhasználó igényeit próbálják kiszolgálni.

Mondjuk a modellek számozásával volt/van egy kis kavarodás, mert az InkPad 2 840 jelöléssel futott az InkPad 3 viszont 740 lett, de ezek rendre összekeveredtek a fórumokon (és ez igaz a magyar webshop-okra is, így érdemes figyelni, ha mondjuk tokot akarunk vásárolni valamelyikhez).
A UI elég letisztult, magától értetődő, a beállítási lehetőségek is megfelelőek, bár egy-két dolog nekem azért hiányzik, pl. nagyon jó lenne, ha az olvasási beállítások egy-egy adott könyvhöz elmenthetőek lennének, mert az epub formátum elég sok egyedi beállítási lehetőséget ad a könyvek készítőinek, így rendre előfordul, hogy egy könyvnél a sorközt minimálisra kell venni, de egy másiknál meg a közepes beállítás hozza ugyanazt a vizuális megjelenítést. Ha több könyvet is olvasunk párhuzamosan, akkor zavaró a folyamatos átkonfigurálás, mert ezek a beállítások most globálisak. Az egyedi olvasási beállítás mentés talán nem lenne olyan nagy feladat, hiszen az aktuális olvasási pozíció, mint metaadat már most is mentődik, vagyis van egy központi adatbázis erre, amit ki lehetne egészíteni a két legfontosabb olvasási beállítással: sorköz és margó.
Az automatikus képernyőforgatást is érdemes kikapcsolni mert idegesítő és nem is megbízható.

A jó dolgok:

  • Kijelző mérete és minősége: azt hiszem ez magáért beszél :). A kijelző gyakorlatilag egy A5 méretű könyv valós méretével egyezik meg, így szerintem jobb olvasási élményt nyújt mint egy 6″-os olvasó. A mögöttes hardware is szerencsére elegendő az akadás nélküli működéshez („dual-core 1GHz CPU with 1GB RAM 1GB RAM, 8GB internal storage, and a microSD card slot„, from: the-digital-reader.com). Egyébként a 300 PPI Carta panel abszolút high-end jelenleg – az E Ink Corporation kínálatában ED078KC1 néven találhatóak meg és szerintem simán 100 USD / darab felett van a nagyobb tételes ára is.
  • Dropbox integráció: az USB kábelen történő állományok áttöltésén kicsit már túlhaladott a világ, bár az ebook-ok esetében ez még mindig nagyon gyakori (és szerintem visszavezethető a nagy gyártók piacféltésére is – lehetőség szerint legyen kényelmetlen, hátha inkább vásárolunk a boltjukból :). Szerencsére itt van Dropbox és jól is működik, sőt elvileg kétirányú, de én eddig csak letöltést használtam a Dropbox folder-ből. Van Send-to-PocketBook és PocketBook Cloud is, de azokat én nem használom. Azt mondjuk nem értem, hogy az Android-os PocketBook olvasó miért hoz létre egy másik folder-t Dropbox-on belül mint a dedikált ekönyv (…\Apps\PocketBook e-reader vs. …\Apps\Dropbox PocketBook)? Nekem triviálisnak tűnnek egy cross-platform eszközintegráció… Sőt nagyon jó lenne egy könyvet különböző eszközökön is ott folytatni ahol azt abbahagytuk – ezt mondjuk a PocketBook Cloud támogatja PDF és epub esetén, de Dropbox alapokon sem lenne megvalósíthatatlan (lásd Moon+ Reader már évek óta tudja Android-on). A PocketBook Cloud működése, a regisztráció módja kicsit misztikus számomra és nem nagyon találtam róla pontos leírás, szóval maradt a Dropbox.
  • SmartLight háttérvilágítás: állítható a fényerő és a szín(hőmérséklet) is, bár sajnos fényérzékelő szenzor nem került az eszközbe, így nem tudja azt amit a Kobo Aura One. Ez alapvetően nem baj, órás bontásban egyedileg paraméterezhető a háttérvilágítás, ami ugyan nem egyszerű (lásd később), de megéri vele időt tölteni, mert ha egyszer sikerül jól beállítani, akkor nagyon hasznos.
  • Működő text-to-speach: a Kindle-ökből már régóta hiányzó funkció, a PocketBook-nál létezik és még szakkönyvek esetén is vállalható.
  • Fizikai lapozógombok (bár nem a legjobb helyen vannak…): nem tudom ki hogy van vele, de én szeretem a lapozógombokat :). Persze jobb lett volna, ha oldalt helyezik el őket, mert így kicsit nehézkes a használatuk, illetve nem ergonomikus így tartani az olvasót. Méretük, formájuk sem a legjobb, nehéz őket kitapintani. Az elődje, az InkPad 2 ezt jobban megoldotta.

(from: mobileworld24.pl)

  • Üzemidő: fórumok tanúsága szerint nagyon jó és a lentebb részletezett lemerítésen kívül nekem is jók a tapasztalataim vele. Nyilván nem szabad hónapokat várni, ha használjuk a háttérvilágítást is, de több hét simán benne van napi 30 perc olvasás mellett.

És a rosszak:

  • Nem túl minőségi, műanyag burkolat: hát ezen lenne mit javítani, bár az összeszerelés minősége nem kifejezetten rossz, de a műanyag tapintása nagyon… Én simán fizetnék többet, ha kicsit jobb anyagokat használnának, főleg a gomboknál és az előlapon… A barna szín sem a kedvencem, de ezen túl tudok lendülni.
  • Kevés 3rd party kiegészítő és nem túl jól sikerült gyári tok (külön megvásárolható, de legalább nem olyan drága): a gyári tok nagyon megbízhatatlan, ha aktiváljuk a SmartCover funkciót, mert gyakran nem kapcsolja le az eszközt sleep módba és képes magától felkapcsolódni is (mondjuk rázkódás hatására). Emiatt nekem sikerült szinte teljesen lemerítenem egyszer, mert főleg tablet-en olvastam így ez csak ott lapult a táskámba. Amikor kellett volna, akkor meg teljesen lemerült állapotban találtam… Jelenleg ez a legnagyobb problémám az eszközzel, de próbálkozom még más tokokkal is (aliexpress.com-on elérhető még két különböző verzió). A gyári tok (Comfort) színe is megosztó és habár masszívnak tűnik, szerintem nem az, a borító simán képes meghajlani. Egyébként is sokkal jobban szeretem az amolyan bepattintós tokokat, mint az ilyen, pántos megoldásokat – nem mellesleg szerintem ez okozza a SmartCover problémák jó részét is: a pánt miatt van jó pár milliméter a fedlap és az eszköz között, plusz így középen meg is hajlik az.
    Jó lenne ha, ezt javítanák egy normális bepattintós tokkal – most láttam, hogy van egy új (Shell) tok is kiegészítők között, de ez meg kb 99%-ban ugyanaz, mint az egyik aliexpress.com-os, ami viszont nem kényelmes fogású, mert zavaró kinyitott állásban a szegése (túl éles)…
    InkPad 3 case

(from: amazon.com)

  • SmartLight beállítása nehézkes: ezt nem értem, hogy gondolták az ukrán mérnökök, de biztos, hogy soha, senki nem próbálta ki közülük. Adott az eink panel amire feltettek 2 csúszkát,  ezeken lehet beállítani a fényerőt és a színt órás bontásban. Ez eddig rendben is van, de sajnos elég nehéz reprodukálni egy beállítást ezekkel több órára… Nagyon kellene egy-egy numerikus beviteli mező is…
  • Gyenge minőségű USB kábel: sajnos a gyári USB kábel olyan rossz minőségű, hogy nekem 10-ből 7 alakommal nem sikerült csatlakoznom a PC-hez. Már-már ott tartottam, hogy mélységébe kell kinyomoznom mi is történik (reset-eltem az USB driver-t, factory reset-et csináltam az olvasón, cserélgettem az USB portokat, nézegettem a system log-okat – „device is not recognised” hibák), aztán kiderült, hogy a kábellel van a gond, mert a régi Kindle (egyébként nagyon minőségi) USB kábellel minden tökéletesen működött. Ezen spórolni szerintem nagyon visszaüthet, bár a Dropbox miatt nem fogunk sokat így áttölteni állományokat, de ez sem indokolja ezt az igénytelenséget…
    Írtam közben a cutomer support-nak is, akik ugyan érdemi megoldást nem nyújtottak, de 1 napon belül válaszoltak. Terveztem, hogy megírom az itt kifejtett problémáimat is, de még nem jutottam el odáig.
  • Hiányzó jack dugó: baj mert mindig elkeverem az a nyavalyás átalakítót…
  • Mappakezelés helyett tag-elhetőség: jók a tag-ek, de én jobban szeretem a klasszikus mappás kezelést (ha valamit bepakolok az elolvasott mappába, akkor azt nem akarom látni csak a mappán belül). Már az Evernote sem jött be annyira a tag-jeivel, plusz már nagyon hozzászoktam a Kindle-féle kollekciókhoz.
  • A prc/mobi formátum támogatása nem tökéletes: elvileg tudja, de azért nagyon nem ez az erőssége. A szövegek sorközei nem jól kezelődnek, összecsúsznak tételek és mintha lassabb is lenne a „renderelése”. Érdemes mindent epub-ra konvertálni Calibre-vel.

Úgy tűnhet, hogy sok negatívumot találtam, de valójában ezekkel bőven együtt lehet élni (a SmartCover funkció nem megbízható működése mondjuk egy napi szintű probléma nálam).
Hogy mindezek alapján megér-e ez cca. 75.000 Ft-ot? Hm, attól függ :). Aki havi pár könyvet olvas el és fontos szempont a kompakt méret annak nem feltétlenül ez az eszköz kell, nagyobb fogyasztóknak viszont egyértelműen jó választás. Abban is biztos vagyok ugyanakkor, hogy aki kipróbálja az InkPad 3-at az nagy eséllyel nem fog Kindle-re visszaváltani a jövőben :).

Rövid frissítés (2020.11.15)

Pár napja megérkezett a v6.1 firmware update (letölthető innen) és számomra csalódás, vélhetően nem is telepítettem volna, ha tudom, hogy ez lesz az eredmény. Érezhetően lassabb lett az OS, olyannyira, hogy néha hosszú másodpercek is eltelnek egy-egy kattintás után úgy, hogy látszólag semmi nem történik, de valójában csak iszonyat lassú a végrehajtás… Nem értem hogyan jöhetett ki ez a frissítés, bár az is lehet csak nálam ilyen drasztikus a sebesség romlása, legalábbis nem láttam másnál, hogy ezt nehezményezte volna. Szóval óvatosan a v6.1 frissítéssel, ha nem szükségesek az új funkciók/javítások (release notes itt), akkor érdemes lehet várni vele egy kicsit.

2 hozzászólás

  1. Róbert november 29, 2018 8:37 de. 

    Szia.
    Köszi a cikket. Megvettem én is, részben a jó véleményed alapján, és köszi, tényleg nagyon jó olvasó! :)
    Kobo H2O ról jövök, előtte ( Kindle4. ) szóval egy igazán jó olvasóval tudom összehasonlítani.
    Hát ez a készülék, nagyon tetszik.
    A szín hőmérséklet állítási lehetőség, és a vékony, könnyű kialakítása egy hatalmas plusz. Meg hát gyorsabb is a H2O -nál.
    Az éjszakai módot ( fekete háttéren fehér betűk) viszont hiányoltam, úgyhogy gyorsan felraktam a Koreader-t. az tudja az éjszakai módot .
    (És ki is olvastam az első könyvemet rajta.:)
    Én is a dropboxot keztem el használni a könyv átvitelre, mert ez egyszerű és működik.
    Most egy gondom van csak minden könyv olvasásra a Koreader olvasója jön be. Nem tudok választani, hogy a gyári olvasó vagy ez induljon el. találtam rá megoldást csak még nem próbáltam ki.
    De én is csak megerősíteni tudom, amit írtál ez a könyv olvasó nagyon nagyon remek választás. nem olcsó az igaz de nyolc Coll alatt, pl: PDF esetén sok a kínlódás. aki sokat olvas érdemes megfontolni, ennek a vásárlását. Azt hiszem én nagyon fogom szeretni ezt is (akár a Kobo H2-t)
    szóval köszi az ajánlót :)

  2. hzoltan november 30, 2018 10:02 du. 

    Kedves Róbert,

    örülök, hogy segíthettem a választásban :).

Vélemény, hozzászólás?

FIGYELEM! Ez a bejegyzés több mint egy éves, így a benne szereplő információk is ennek megfelelően kezelendőek! Az esetleges frissítések minden esetben külön megjelöltek.