Csomagazonosítók ellenőrzése – HTML+JavaScript

china_post_v1.0

(from: http://www.chinadaily.com.cn)

Az utóbbi időben több, párhuzamosan futó, on-line rendelésem is a szállítás fázisába került (most volt az idei 11.11 Shopping Festival is az aliexpress.com-on, na de erről majd egy másik bejegyzésben… :) és a kapott csomagazonosítókat több esetben is szerettem volna validálni (számos kínai rendelésnél a megadott postázási adatok sajnos nem valósak). Nos erre – az egyébként nem igazán bonyolult feladatra – csak limitált megoldásokat találtam, így inkább írtam egy sajátot.

A csomagazonosítók felépítését egy nemzetközi, UPU (Universal Postal Union) standard tartalmazza (S10 – Identification of postal items). Az UPU standard-ok, ajánlások, egységesítési törekvések szerencsére a világ legtöbb országában elfogadottak, így remek és biztos információforrások.

Established in 1874, the Universal Postal Union (UPU), with its headquarters in the Swiss capital Berne, is the second oldest international organization worldwide. With its 192 member countries, the UPU is the primary forum for cooperation between postal sector players. It helps to ensure a truly universal network of up-to-date products and services.

(from: http://www.upu.int/en/the-upu/the-upu.html)

Az S10 standard alapján egy csomagazonosító 13 karakterből kell álljon és az alábbi részekre bontható (5.1 Overall structure c. fejezet):

upu_s10_pic_v1.0

(from: http://otsledit.com)

s10_id_format_v1.0

A fentiek alapján viszonylag egyszerűen elemezhető egy-egy ilyen azonosító:

  1. A „Service indicator” adja meg a küldemény jellegét, ami kifejezetten fontos információkat hordozhat. Például a regisztrált levélküldemények jellemzően ‘R’ karakterrel kezdődő azonosítót kapnak, de a 2 karakter már postánként változó: a Deutsche Post jellemzően ‘RG’-t, a China Post ‘RA’-t, a Singapore Post ‘RF’-et, a Royal Mail ‘RU’-t, Hongkong Post ‘RB’-t használ.
  2. A „Serial number” és a „Check digit” a csomag sorszáma, illetve az abból képzett ellenőrző összeg.
  3. A „Country code” pedig a feladási ország (valójában az az ország, ahol a csomagazonosítót kiadták, de ez az esetek 95%-ában egyben a feladó ország is). Ez a kód egyébként az egyes országok  ISO 3166–1 szerinti azonosítója (pl.: Magyarország = HU, Kína = CN)

Az általam készített megoldás is alapvetően a fenti adatokat gyűjti ki, illetve alapvető formai szabályok szerint validál. A nyomkövetési opcióhoz a http://trackitonline.org/ szolgáltatást választottam, egyszerűen azért, mert URL paraméterekkel is vezérelhető. Ha az oldalon regisztrálunk, akkor a captcha bekérés nem fog megjelenni, egyből megkapjuk a csomag aktuális és historikus státuszát a ‘Nyomkövetés’ linkre kattintva.

Nyomkövetésre persze használhatjuk a Magyar Posta Zrt. weblapján elérhető megoldást, vagy a számos okostelefonon futó, dedikált alkalmazás egyikét (én például a ‘Deliveries Package Tracker‘ nevűt használom Android eszközökön, de a Magyar Posta hivatalos alkalmazását is feltelepítettem). Itthon azért van egy kis keveredés a csomagazonosítókkal, mert a Posta hajlamos a nemzetközi csomagokat az országba belépés után magyar azonosítókkal is felcímkézni és ezt követően a csomagok a magyar rendszerben gyakran már csak ezek alapján lesznek megtalálhatók…

Elérhetőség:

hzoltan.com/tracking_number_v0.9.html


Release log:

  • v0.9 (2015.11.23): első verzió.

Vélemény, hozzászólás?

FIGYELEM! Ez a bejegyzés több mint egy éves, így a benne szereplő információk is ennek megfelelően kezelendőek! Az esetleges frissítések minden esetben külön megjelöltek.