Yotaphone 2 firmware frissítése

A Yotaphone márkát, illetve a gyártó Yota Devices vállalatot már a Yotaphone 1 megjelenése óta (2013) követem, mert hatalmas potenciált láttam a dupla kijelzős megoldásaikban.

Our team developed the world’s first dual-screen, always-on smartphone, YotaPhone, which went on sale in December 2013 in select markets in Europe, Russia and Middle East.

Yotaphone 1

(from: technave.com)

A márka védjegyévé vált always on e-ink (EDP) kijelző remek ötlet, bár eleinte sajnos erősen korlátozottak voltak a felhasználási lehetőségi, mert alig volt erre optimalizált alkalmazás.
A Yotaphone 2 2014-ben debütált,  eleinte 250.000+ Ft listaáron, bár elvileg ennek kellett volna a koncepciót a a tömegek számára elérhetővé tennie. Maga a készülék szerintem tényleg tetszetős lett, ami nagy előrelépés az előző modellhez képest (engem kicsit a Nexus S design-jára emlékeztet) és papíron már tényleg használhatónak tűnt az átlag felhasználók számára is :). Végül nem lett átütő siker, de a média felkapta a különleges kialakítása miatt.

Yotaphone 2

(from: gadgets.ndtv.com)

Sajnos az e-ink kijelzőre a mai napig kevés az optimalizált alkalmazás, a felhasználói support legendásan gyenge (legutóbb például gyári OTA frissítéssel sikerült telefonokat használhatatlanná tenniük, szóval lassan felérik e tekintetben a Microsoft szintjét :). Eleinte legalább a fejlesztők ösztönzésére egész jó programjaik voltak, de már ezek is elhaltak.
Szerintem a Yotaphone 2-t valójában már leírta a gyártó és teljes erővel a 3. verzió fejlesztésére koncentrál (plusz fejlesztenek tablet-et, illetve vezeték nélküli töltőt is). Vélhetően ezért is jelenhetnek meg olcsó, kínai belpiacos verziói, illetve ezért nem elérhető a nemzetközi webshop-juk sem:

Our international online store is temporary closed. It will be opened again when the next YOTAPHONE model is released on market. We are not ready to set the date yet, but you can be sure our team is working to make it happen as soon as possible.

(from: https://www.facebook.com/YotaPhone/)

A jelenleg elérhető Yotaphone 2 modellek az alábbiak:

  1. YD201: ez az eredeti, orosz verzió,
  2. YD205: Band20 LTE támogatással is rendelkező kiadás, de igen ritka,
  3. YD206: ez az olcsó, kínai belpiacos verzió, elvileg Band20 LTE nélkül, bár szerintem vannak eltérések az ilyen jelöléssel ellátott modellek között is.

A hardware viszont mindegyik modellben gyakorlatilag ugyanaz, így lehetséges (elvileg) a különböző ROM-ok „csereszabatos” használata :).

Sajnos a Kínából származó telefonokkal alapértelmezés szerint érdemes elővigyázatosnak lenni, mert az egy dolog hogy a gyári csomagolást az esetek 80%-ában felnyitják (gyakran legitim/kényelmi okok miatt, mert mondjuk lokalizációt állítanak be angolra, töltőt cserélnek a megfelelő foglalatra, stb.), de innentől kezdve nehéz megmondni, hogy a software-ekkel is bűvészkednek-e… Számos bizonyított eset alapján néha bizony spyware és malware telepítések is történnek ilyenkor. Jellemző, hogy root-olnak, telepítenek root joggal majd un-root-olják a telefont, de van extrémebb megoldás is, ha saját ROM-ot is flash-elnek, amiben alapértelmezetten futnak ezek a kis meglepetés alkalmazások. Utóbbi esetben ráadásul ezek a hagyományos módokon nem is kiirthatóak (lásd.: például a G Data blog bejegyzését itt)… Sajnos ezek egy átlagfelhasználó számára is kockázatot jelenetek, hiszen a mobiltelefonunk ma már a digitális létünk egyik központi eleme.
Ha kifejezetten bontatlan csomagot kérünk az sem jelent semmit, egyrészt a gyári csomagolást hamisítani Kínában gyerekjáték, másrészt meg egyes források szerint a kínai gyártású telefonoknál közvetlenül a gyártósorok mellől is kerülnek ki ilyen készülékek…
Szóval mindezek miatt az ilyen termékeknél nálam a 0. lépés a ROM flash-elése egy megbízható ROM-ra (plusz storage wipe, biztos ami biztos :), ami nem feltétlenül kell újabb/jobb legyen, a lényeg hogy én csináljam és kontrolláljam a folyamatot (illetve root-olás után még tűzfalakat lehet használni, whitelist-el). Ez sem jelent 100%-os biztonságot, de legalább a kereskedelmi célú maleware-eket kivédhetjük, az esetlegesen állami megrendelésekre bekerült backdoor-okkal meg nem nagyon van mit tenni. Yotaphone esetében ez ráadásul bevallottan megtörtént (lásd a vonatkozó interjút itt – bár azóta ezt hivatalosan cáfolták).

The FSB will have access [to users’ information]. We don’t have the right to sell phones on the market in any other way – otherwise, the devices could be used by terrorists, criminals.

(from: Sergey Chemezov @ Rostech Corporation)

A firmware frissítés alapkövetelményei

ROM beszerzése: sajnos ez nem olyan egyszerű a Yotaphone 2 esetébe, mert az EDP kijelző miatt más 3rd party ROM-ok nem igazán jó választások, így a gyártói firmware-eket kell erőltetni. Egy időben elég korrekt fejlesztői támogatás volt ezekhez a telefonokhoz, de mostanában már szinte semmi sem elérhető a hivatalos honlapról (sem az angol, sem az orosz nyelvűről), de szerencsére van egy elég aktív és segítőkész közösség az forum.xda-developers.com-on, így onnan kiindulva ráleltem erre az oldalra: fw.ydevices.com. Biztosak persze nem lehetünk az itteni ROM-ok gyári mivoltában, de az alábbi dolgok mégis megnyugtatóak lehetnek:

  1. az xda-developers.com – nálam hozzáértőbb – közössége szerint ezek a gyári firmware-ek,
  2. a hivatalos flash-elő alkalmazás is innen rántja le a ROM-okat, ezt a címet tartalmazza a config.ini (erről részletesebben később),
  3. a fw.ydevices.com domain tulajdonos a a Yota Devices IPR Ltd. (vagyis a gyártó Virgin-szigeteken bejegyzett leányvállalata).

Registrant Contact
Name: Vladimir Sagan
Organization: YOTA DEVICES IPR LTD
Mailing Address: MDEs Building, 1 Fl, PO Box 3169, PMB 257, Road Town Tortola VG1110 VG
Phone: +7.9264467740
Email:vsagan@yotadevices.com

(from: https://whois.icann.org/en/lookup?name=fw.ydevices.com)

Yota Flash Tools (yotaphone_flasher.exe): a fejlesztők támogatására létrehozott gyári Yota Flash alkalmazás egy szuper, fapados parancssori eszköz, ami a jól ismert modulokat integrálja (pl.: Fastboot) viszont zéró dokumentáció van hozzá. Papíron nagyon egyszerűnek tűnik a használata, de azért vannak buktatói, pl: a firmware mappába valamiért rendre letölt némi felesleges állományt is, így ha nem figyelünk rögtön „soft brick”-eltük a telefonunkat. Yotaphone-ok esetében mégis érdemes ezt használni, főleg mert a mögöttes tool-ok egyébként is a szokásosak…

Infrastruktúra: ez egy kifejezetten problémás pont, ugyanis nem minden Windows (és Linux) driver megfelelő flash-eléshez, sőt néha elég misztikus problémákba is bele lehet szaladni. A használt OS-ünk mélyreható ismerete bizony nélkülözhetetlen lehet, sőt néha a PC teljesítménye is lehet szűk keresztmetszet, lásd például az alábbi esetet:

The root cause is system.img is too big for my PC memory. So I just type the manual command below to flash The system.img and it turned out ok.
fastboot.exe flash -S 512M system firmware/system.img

(from: http://forum.xda-developers.com/showpost.php?p=65368633&postcount=4)

Sajnos az egyes „szériák” között is vannak különbségek, vannak ugyanis olyan YD206 verziók, amik egyszerűen csak CN ROM-okkal flash-elhetőek, vagy egyes funkcióik nem működnek flash után. Azt meg, hogy a megrendelt telefonunk pontosan milyen is, kb. lehetetlen kideríteni, így próbálkozni kell. Ami persze számos „soft brick” állapotot is fog eredményezni, így szerintem a többség számára a mégoly egyszerűnek tűnő gyártói flash tools-os frissítés sem feltétlenül javasolható. Biztonsági félelmek esetén vegyünk inkább egy rendes, bolti telefont, ami ráadásul a mindennapos használatban még jobb is lesz (lévén a Yotaphone 2 hardware-e már több mint 1,5 éves…).
Akik viszont szeretnek kísérletezni és kockáztatni azoknak néhány tanács, saját tapasztalataim alapján:

  • Először is erősen ajánlott a meglévő rendszerről készíteni egy backup-ot (nekem persze nem volt, így nem maradt más út csak az előre, de ez azért nem tett jót a vérnyomásomnak :).
  • Fontos lépés a megfelelő firmware letöltése és a .zip állomány kicsomagolása a Yota Flash/firmware könyvtárba. MINDENT ami itt található írjunk felül a .zip tartalmával. Az első „soft brick” állapotomat pont e miatt kaptam, ugyanis a firmware mappa valamiért már tartalmaz rendszerkomponenseket letöltés után, de nem az összeset, így ha a .zip-et nem csomagoljuk ide ki, akkor ezt a frissítést automatikusan buktuk. Nálam a végeredmény egy boot loop lett, vagyis a telefon mindig a boot állapotában ragadt, mivel a core system hiányzott. Mivel a Yota Flash-hez nincs semmi leírás, így én azt feltételeztem, hogy a letöltés már egy frissítésre kész állapotot eredményez (ezt támasztaná alá, hogy az alkalmazáson keresztüli ROM letöltés mindig törli az előzőt).
  • A telefont állítsuk download módba (Volume Down + Power On) és CSAK ezt követően csatlakoztassuk a PC-hez, majd az eszközkezelőben ellenőrizünk, hogy megvan-e az ADB driver, ha igen akkor manuálisan frissítsük a Yota Flash ‘Driver’ mappájában lévőre. Ez egy nagyon kritikus lépés, mert hiába ismeri fel a Windows a telefonunkat, az általa választott driver az esetek 90%-ában nem lesz jó flash-hez.
  • Kommunikációs problémák: néha a Yota Flash egy-egy frissítési lépésnél lefagy, nem tudom miért, de ezzel meglett egy újabb „soft brick”. Valójában ezek Fastboot problémák, amikkel számos fórum foglalkozik, de idő hiányában én nem mentem utánuk…
  • Nem megfelelő ROM-ok/hibás telepítések: nagyon készülékfüggő probléma és sajnos elkerülhetetlen a próbálkozások során. A beépített rádió sem minden esetben működik EU ROM-mal, bár erre is vannak megoldások: a CN ROM-ból a teljes ‘radio’ mappát át kell emelni az EU-ba és elvileg jó lesz. (Megjegyzem nekem e nélkül is működött a rádió az 5.0 EU firmware-el).

Lépések:

  1. Előkészület: Yota Flash telepítése és ROM letöltések.
  2. Választott ROM teljes kicsomagolása a firmware könyvtárba (mindent ami ott van csapjuk felül).
  3. Backup készítés a telefonról.
  4. (Opcionálisan: factory reset, cache wipe – Volume Up + Power On. Storage wipe.)
  5. Yotaphone 2 kikapcsol, majd „Downlaod mode”-ban indítás (Volume Down + Power On).
  6. PC-hez csatlakoztatás és az eszközkezelőben a driver frissítése (ha szükséges).
  7. Yota Flash indítás és az ‘1’ opció választása, user adat törlésre pedig ‘Y’.
  8. Bizakodás a sikerben :).

Én sorrendben ezekkel a ROM-okkal próbálkoztam: EU 5.0, HK 4.4.3, CH 4.4.3, RU 5.0, EU 5.0.

Végül az EU ROM sikeresen felkerült a készülékemre. Érdekesség, hogy a modell jelölése ezzel párhuzamosan YD201-re változott, illetve megjelent a ‘System update’ menüpont is (ami az YD206 verziókból hiányzik). Ezek alapján szerintem az történik, hogy az olcsó, YD206 kínai modellek pontosan ugyanazok, mint az orosz YD201-ek, csak software oldalról vannak limitációk.
Hivatalos álláspont szerint tartósan az 5.0 Android marad a legfrissebb OS a telefonhoz (és szerintem soha nem is lesz már újabb): „There’s no planned update for YOTAPHONE 2 to a version newer than Android 5.0 in the earlier future.„, from: facebook.com/YotaPhone). UPDATE: kijött a hivatalos Android 6.0 verzió (nem kis meglepetésemre), de egyenlőre csak a legfrissebb RU ROM-ot használó készülékekre (külön köszönöm az információt Pintér Lászlónak, mert bevallom őszintén, én már kicsit elengedtem ezt a témát, de amint időm engedi már frissítek is az új rendszerre – remélem a Bluetooth headset problémákat is sikerült orvosolni :).

Összességében én elégedett vagyok az 5.0 Android-al futó Yotaphone 2-vel, szerencsére eddig még minden funkció jól működött, az egyedüli probléma, hogy intenzív használat mellett az akkumulátor egy napig sem bírja és bizony a telefon is melegszik… Az kijelző mérete mondjuk nekem nagyon kicsi (hozzászoktam már a 6″ körüli kijelzőkhöz és a visszaállás nem nagyon megy), illetve nincs sajnos állapotjelző LED sem. Ezeket persze ellensúlyozza az e-ink kijelző és a nagyon jó összeszerelési minőség (meg az ár :).
Az e-ink létjogosultsága meg erősen kérdéses számomra átlag felhasználók esetén, mert szerintem nekik teljesen felesleges és sokkal jobban járnának egy nagyobb akkumulátorral. Az egyedi megjelenés persze jó dolog, de csak úgy 3 napig, majd egyre fontosabbá válik a mindennapos használhatóság, amiben ez a másodlagos kijelző nem igazán jeleskedik. Talán csak egy esetben lehet nagyon praktikus: nagyon minimál EDC esetén kiválthatja az e-könyv olvasót utazás közben. Mindenesetre egy próbát megért, aztán majd meglátjuk mennyire sikerül megszokni/megkedvelni.

Rövid frissítés (2017.09.04)

Néhány héttel ezelőtt megérkezett a hivatalos Android 6.01 OTA frissítés a telefonomra. Az eddigi tapasztalatok alapján jól működik, bár van ezért egy-két furcsaság: az e-ink kijelzőn nem mindig jelenik meg a hívó azonosítója, illetve felvenni sem mindig lehet a hívást(!)… Apróbb kellemetlenség, hogy nincs már különálló e-mail kliens sem, erre a Gmail használható, így ezeket a kapcsolatokat újra fel kell majd venni. Sajnos a bluetooth headset-ek továbbra is használhatatlanok, ezt a hibát nem sikerült kijavítani. B20 LTE támogatás továbbra sincs.
Javítgattak viszont az e-ink panel integrációján, most már az e-ink-ről is lehet a képernyőtükrözést indítani, illetve látható az állapotsáv is. A frissítés OTA mivolta nagyon meglepő volt számomra, mert igen ritka, hogy egy ilyen low-budget telefonhoz legyen terméktámogatás.

29 hozzászólás

  1. István december 5, 2016 3:38 du. 

    A frissítés után nem dobálja a térerőt? B20 lett-e? Mert eltérnek a vélemények abban, hogy a 201 és a 206 antennája/rádiós része megegyezik-e. Olyant is olvastam, hogy a hibátlan működsé érdekében a romot meg kellett mókolni, a kínai rom rádiós részét kellett beleműteni az európaiba…

  2. Varga Gergő december 18, 2016 2:25 du. 

    Helló!

    Sikerült előállítanom a bootloop állapotot, amit te is írtál a cikkben. Onnan hogyan jutottál tovább?
    Nem akarok tovább rontani a helyzetemen, ezért kérdezem.

    Köszi:
    Vega

  3. Tóth Zoltán január 9, 2017 1:24 du. 

    Szia
    Nagyon hasznos volt a cikked a frissítésről számomra és tegnap meg is csináltam egy yd206 telefonnal. Az álltala felajánlott frissítéseket fel is telepítettem így most az EU1.1.124b van fent a telefonon. Olyan kérdésem lenne hogy tapasztaltál e valami olyat hogy nincs hálózat, mert nekem most épületen belül vagyok akkor nincs hálózatom, kint is alig van. Találkoztál esetleg valami ilyesmivel és tudsz rá valami megoldást? Esetleg rakjak vissza rá régebbi verziót?

  4. hzoltan január 10, 2017 2:21 du. 

    Ilyen jellegű problémám eddig még nem volt, a frissítés után is stabilan van térerő. B20 támogatás az én készülékemben sajnos nincs, vélhetően a hardware része is hiányzik – így vidéken sajnos nagyon lassú az Internet elérés…

    A rádió rendben működik, nem kellette a CN ROM-ból semmit átemelni.

  5. hzoltan január 10, 2017 2:30 du. 

    Kedves Gergő,

    remélem sikerült megoldani a bootloop problémát – sajnos az elmúlt hetekben nem volt időm/erőm a blog-gal foglalkozni és az üzeneteket/hozzászólásokat sem követtem. A feltárt problémáról és a megoldásról ha írnál nekem pár mondatot a contact@hzoltan.com címre azt megköszönném, hátha másnak is segítségére lehet. Ha a probléma még fennáll, akkor pedig szívesen segítek (ha tudok), a megadott e-mail címen.

  6. hzoltan január 10, 2017 2:39 du. 

    Kedves Zoltán,

    ilyen problémával még nem találkoztam, pedig én is a 5.0.0-EU1.1.124b ROM-ot használtam végül a frissítéshez. Honnan (melyik webshop-ból) származik a telefonod?

    Szerintem érdemes lehet megpróbálni másik 5.0 ROM-okat is (én a RU-val kezdeném), végső esetben pedig korábbi kiadásokat.

  7. Tóth Zoltán január 10, 2017 9:16 du. 

    Szia
    Gearbestről vettem a telefont. Akkor megpróbálkozok más verziókkal is hátha sikerül kijavítani a hibát. Köszönöm a válaszod

  8. Tóth János február 5, 2017 11:33 de. 

    Igen ez így csinálja a 206-os nem fog működni az EU rommal.
    De Flashelés előtt ha kicseréljük a Radio könyvtárat egy kínai rom könyvtárával akkor ismét jó lesz.
    Persze a „falusi” 4G-t akkor sem ismeri de a havi 100MB adatforgalmat így is percek alatt felzabálja.

  9. Török Gábor február 9, 2017 10:04 de. 

    Nekem is eldobálja térerőt. Kínából jött, itthon egy-két órán belül automatikusan frissített – így legyalulta a kínai ajándékokat :) A térerő azonban eltünedezik olyankor is, amikor a szolgáltatóval nem lehet probléma…
    yd201-es 5.0-s androiddal
    Tudna esetleg valaki tippet adni?

  10. Krizs Janó február 10, 2017 11:30 de. 

    HELP!!!
    A gearbest.com ról vettem készüléket jelőlése: YD206 majd el szántam magam a ROM cserére én a 5.0.0-EU1.1.124b rommal próbálkoztam (talán azért ezt választottam mert ennek volt a legfrissebb a file dátuma. El is indult a készülék vele de az újraindításoknál gondok voltak. többször volt hogy nem akar bekapcsolni. Ekkor vagy véletlen a vol+ vagy épp a vol- egyidejü nyomkodásával el indult míg most már avval sem. Ha rá dugom pcre akkor 2 eszköz jelenik meg: USB beviteli eszköz és a HID kompatibilis, gyártó által definiált. fleshelni nem tudom ADB se érzékeli. Nekem úgy tűnik hogy csak maga a USB chip reagál de le van fagyva mindene. Hogy lehetne áramtalanítani vagy Hard resetelni? vagy még milyen más módszer van ebből az állapotból? A lemerülés ilyen állapotba szerintem végtelen idő lenne. A töltője nem világít ha be dugom tehát áramot nem igazán vesz fel usbről.

  11. Istvan február 13, 2017 1:04 du. 

    Sziasztok
    Vettem egy ilyen telot es kicsit elakadtam az ebook olvasoval.
    Nem tukrozni akarok, hanem az ebook olvasora convertalni pdf et, ekonyveket de nem all ossze hogy lehet ezt, egyaltalan milyen e konyv formatumot hasznal?

  12. hzoltan február 14, 2017 12:20 du. 

    Ilyen problémával én még nem találkoztam, így csak találgatok, de szerintem első körben meg kellene próbálni elérni a recovery menüt (Volume Up + Power On) és megpróbálkozni egy factory reset-el. ROM-ot frissíteni download módban (Volume Down + Power On) lehet, egyébként csak USB eszközként fogja érzékelni a számítógépünk.

    Persze simán előfordulhat, hogy nem software-es problémáról van szó, ami sajnos elég rossz hír lenne, mert itthon nem megoldott ezeknek a készülékeknek a szervizelése és lassan már olyan olcsóak, hogy nem is érné meg… Érdemes lenne viszont megpróbálni a xda-developers.com fórumait is, mert ott már viszonylag nagy tudás/tapasztalat gyűlt össze a készülékkel kapcsoltban és lehet már valaki találkozott hasonló problémával is.

  13. hzoltan február 14, 2017 1:00 du. 

    Kedves István,

    sajnos ennek az alkalmazásnak élég szegényes a leírása, de egy, a hivatalos support által tett komment alapján az alábbi formátumok támogatottak: ePub, fb2, doc, html, plain text, rtf. Mobi és prc, illetve azw* nem támogatott, erre a hivatalos ajánlás, hogy a Kindle alkalmazást használjuk tükrözve. Egyébként én már váltottam a YotaReader-ről a Moon+ Reader Pro-ra, aminek az ikonját kipakoltam az EDP kijelző erre szolgáló widget-jére és onnan, közvetlenül indítom. Sokkal jobb és fejlettem alkalmazás, számos beállítási lehetőséggel.

    A konvertálás egy igen messzire vezető téma. A legegyszerűbb megoldás a számos on-line elérhető tool, ahova a feltölthetők az állományok és kiválasztható milyen kimeneti formátumot szeretnénk. Ezek az esetek 70-80%-ában használható eredményt produkálnak – nem a legszebbet és legigényesebbet, de simán olvashatót. A másik véglet az otthoni konvertálás, ahol ez első lépés „zavaró” elemek eltávolítása, pl.: láb- és fejlécekben gyakran szerepelnek oldalszámok és statikus feliratok, amiknek egy tetszőlegesen újratördelhető formátumnál nincs szerepük, sőt kifejezetten problémás a meglétük. Ezeket valamilyen szerkesztő programmal ki kell szedni (PDF esetén mondjuk a Nitro PDF-el). Ezt követően valamilyen feldolgozható (és szerkeszthető) állományt kell előállítani, a használt konvertáló programtól is függő formátumba (PDF esetén például OCR szükséges, mondjuk doc kimenettel, Mobipocket Creator használatakor). Majd jöhet a korrektúra és a tényleges konvertálás. Ez utóbbi „módszer” nagyon igényes ebook-ok készítését teszi lehetővé, de sajnos igencsak időigényes is…

  14. József február 14, 2017 6:40 du. 

    A térerő nálam is katasztrofális.

    Lollipop RU 134-es firmware-em van, rögtön egyből flasheltem, ahogy megjött. A teló azonban YD206-os az IMEI száma alapján, magyarán ehhez kínai firmware dukálna, tudtommal annak a rádió modulja kezeli jól az YD206-ot. Ami talán gyógyírt jelenthet a borzasztó vételi problémákra.

    A kérdésem, hogy miként lehet a rádió részét frissíteni a firmware-nek? A fő bajom az, hogy 5.0-s kínai firmware nincs a yota_flasher szerint, viszont semmiképp nem akarok 4.4-re downgradelni csak azért, hogy kínai rádiómodulom legyen. Előbb adom oda valakinek ezt a telefont, minthogy 4.4-es androidot kelljen használnom.

  15. József február 14, 2017 8:23 du. 

    Na, sikerült felrakni a CN rádiót. Halottnak a csók. Ugyanolyan gyenge a jel, mint előtte. Az LTE sávok közül bizonyára most többet tudna elérni, mint előtte, dehát ennek a telefonnak a problémái mélyebben gyökereznek: a 3G-t is alig veszi, nemhogy a 4G-t.

    Nagy kár érte, mert amúgy imádom. Kár, hogy telefonálásra pont nem alkalmas.

  16. hzoltan február 16, 2017 5:39 du. 

    Kedves József,

    sajnálattal hallom, hogy ilyen problémák vannak a telefonnal. Ez lehet egyedi, a minőségbiztosítás nem megfelelő mértéke miatti hiba, vagy pedig ténylegesen vannak eltérések a keleti piacra gyártott/szánt YD206 készülékek között, még ha a modellszám meg is egyezik. Az én készülékem is YD206 jelölésű volt (bár frissítés után YD201 lett :) és nem volt ilyen gondom vele eddig…

  17. Pintér László február 21, 2017 8:55 de. 

    Szereztem egy ilyen telefont! :) A kínai verzió, de frissítés után nekem is átváltott YD201-re. Simán felment rá az 5-ös android! Viszont a 4G még így sem működik! :( Valami ötlet?

  18. Pintér László február 21, 2017 7:43 du. 

    Sziasztok! A 4G-t hogy lehet előcsalni? Milyen rom kel hozzá, hogy működjön?

  19. Pintér László február 23, 2017 9:25 de. 

    Üdv!
    A következő rommal működik a 4G-is, illetve minden más funkció hiba nélkül!
    Android bizt.hibajavító csomag: 2016-09-15
    Alapsáv. S01_003_4240_RU1_M05
    Build szám. LRX21M.5.0.0-RU1.1.134

  20. Gábor február 27, 2017 8:05 du. 

    Kedves László,

    ez érdekelne, honnan lehet letölteni ezt a frissítést? Az alapsáv és a build szám azonos az én készülékemben is, de a frissítés dátuma nálam 2016-09-05, és a frissítés kereső azt állítja, hogy nincs frissebb verzió…

  21. Pintér László február 28, 2017 5:19 du. 

    A történet folytatódik :)
    Történt, hogy egyszer csak elkezdte ledobálni a hálózatot, de csak a vodafone-t! Térerő nulla, hálózat keresésnél csak Telekom, és Telenor!
    A lenti fórumon ott a megoldás!
    Le kell frissíteni az EU-s vagy bármelyik Rom verzióra, majd parancssorból bele frissíteni a kínai Rom rádiós részét!
    Ez nekem most tökéletesen működik, igaz LTE nélkül (egyenlőre) :)

    https://forum.xda-developers.com/yotaphone-one/general/upgrade-yotaphone-2yd206-running-4-4-4-t3506293

  22. Pintér László március 1, 2017 8:20 de. 

    Egy kis segítség.
    Előfordulhat, hogy a frissítés közben hibaüzenetek jelennek meg, és a telefon az android feliratnál megakad! No para, bekapcsoló gomb nyomva tart (sokáig), majd rezgéskor hangerő FEL, és betölt a recovery menü. Innen újra lehet indítani a telefont „download” módba! Újra lehet próbálkozni! Kipróbáltam a 4.4-es China rom-ot (is), ezt is lehet Magyarra állítani, de néhány program sajnos megtartja a kínai karaktereket. Viszont a térerő tökéletes! A vezeték nélküli töltés szuper, én egy Ebay-ről még régen rendelt töltőpaddal töltöm, tökéletesen működik, és volt vagy 1500 Ft :)

  23. Pintér László április 7, 2017 8:38 de. 

    Update :)
    Megjelent a hivatalos android 6.0 :)
    Frissítés menete:
    Yota flasher-rel le kell tölteni az utolsó RU rom-ot.
    Telepítés után még letölt 2 nagyobb frissítést, majd ezután tölti le a 6-os android rendszert!
    Mindenképpen számítsatok rá, a teljes telepítés legalább 1 óra!!!
    Újdonságok: külön gomb a hátsó kijelzőre tükrözéshez, a hátsó kijelzőn is látszik alapból a térerő sáv, működő LTE , működő akku infó a hátsó kijelzőn!
    Egyenlőre ennyi. :)

  24. hzoltan április 7, 2017 10:45 de. 

    Kedves László,

    köszönöm a remek hír megosztását, már frissítettem is a bejegyzést az új információkkal. Egyébként nagyon meglepett a dolog, mert elég ritka, hogy egy mára már kifejezetten low-budget telefonnál történne Android főverzió ugrás…

  25. Pintér László április 7, 2017 1:52 du. 

    Kedves Zoltán!
    Igazán nincs mit!
    Eddig teszt fázisban van a telefon! Meglepően jó az akku idő, illetve maga a szoftver! Ami külön jó hír, hogy a 2 db Orosz programot simán lehetett törölni, nem kell root-olni a készüléket! A kijelző tükrözés mindkét oldalon működik, ráadásul nem kell trükközni, mert raktak fel külön gombot a menüsávra :) Eddig minden ok, fagyást, hibát nem tapasztaltam. Folyt.köv :)

  26. Pintér László április 8, 2017 9:06 du. 

    Update:
    Sajnos a tesztek alapján a rádió rész nem tökéletes :(
    Budapesten, és a nagyobb városokban full térerő (LTE), de amint kiértem vidékre visszaesett nullára!
    Így hát ment fel a China rádió rom, ezzel tökéletes! :)
    A többi rész kifogástalan, sem fagyást, sem más problémát nem találtam (eddig).

  27. Dezsõ Török április 11, 2017 7:13 du. 

    Hogy teszed föl csak külön a kinai radió-t ?

  28. Zsifkó Zoltán június 18, 2017 12:20 de. 

    Sziasztok!

    Tudnátok segíteni 2 dologban:
    – Sehol nem tudok jelenleg letölteni YotaphoneFlasher-t. Esetleg van valakinek vmi működő linkje, ahonnan leszedhető?
    – kíváncsiságképp elindítottam download módban. Most itt maradt már 1 ideje. Visszajön ebből magától 1 idő után, miután rájön, hogy nincs mit és honnan leszednie? Ha nem, mit tudok vele kezdeni, hogy normálisan újrainduljon?

    Köszi előre is!

Vélemény, hozzászólás?

FIGYELEM! Ez a bejegyzés több mint egy éves, így a benne szereplő információk is ennek megfelelően kezelendőek! Az esetleges frissítések minden esetben külön megjelöltek.