A svájcibicskák hordozási lehetőségei #2

Újból visszatértem a vesszőparipámhoz és tudom, hogy ennél nagyobb gondok is vannak a világban, itthon, de pont ezek miatt kell valami, ami konstruktívan és hasznosan leköt egy időre :).

Egy Reddit-en talált bejegyzés alapján egy új rögzítési/hordási módot kezdtem el tesztelni a napokban: a lényeg, hogy ha a kampót egy megfelelő zsinórra zárjuk, akkor az elég biztosan fog tartani, így ha a P-7 suspension clip-et ehhez tudjuk rögzíteni, akkor lesz egy oldható(!) megoldásunk! Ugyan egy kicsi feszítést fog eredményezni ennél az eszköznél, de nagyjából 1 mm-ről beszélünk, így szerintem ez nem okozhat gondot a szerkezetnek.

Én microcord-al kezdtem el kísérletezni (egészen pontosan 1.18mm-es, Atwood Rope márkájúval), és végül az alábbi megoldás működött: a microcord-ra egy padlock csomóval rögzítettem egy kisebb méretű split ring-et (a Victorinox SAK-okhoz adott mérettel megegyezőt), amire már normál módon felfűzhető a clip is.

(from: saját fénykép)

A clip megfelelő kötési módjának megtalálása egyébként nem volt egyszerű, az alábbi irányok kudarcba fulladtak nálam:

  • ringlizés, patentozás, szegecselés (bár utóbbiban azért még látok lehetőségeket, csak kicsit más eszközökkel)
  • ragasztás,
  • összeolvasztás.

Végül a paracord csomózási technikákból emeltem át egyet (padlock), ami viszont jónak tűnik egyelőre. Ezzel gyakorlatilag megvan a tökéletes megoldás egy oldható clip-re, ami számomra egy hatalmas fegyvertény. Nyilván csak a kampóval szerelt modellekkel működik, de azért igen sok ilyen van. Amiket én használok, azok többségén ez az eszköz megtalálható pl. Explorer, Tinker Deluxe, Cybertool M.

(from: saját fénykép)

Kicsit még finomítani kell a kivitelezésen (pl. nyílt láng helyett a plazma gyújtó jobb a végek megolvasztására), de egy-két iteráció múlva sokat fog ez javulni (legalábbis bízom benne :).

Rövid frissítés (2023.07.06)

Több környi próbálkozás után végül a szegecselés is működni látszik, csak a megfelelő eszközökkel kellett próbálkozni (két ráütő forma és kalapács kellett a kis kézi gép helyett :). Ami nekem a legjobban bevált: split ring az egyik oldalra (erre fűzhető a clip), vagy közvetlenül a clip felfűzése és a szálak találkozásához kell beütni a szegecset, ami így kellő mértékben tartani fog (azért nem olyan egyszerű megtalálni az optimális erőt és befogást, de nagyjából a 7. próbálkozásra már sikerült megfelelően kivitelezni). A lenti képen több eltérő verzió is látható, fentről lefelé haladva:

  1. a korábban elkészített megoldás teszt jelleggel kiegészítése egy szegeccsel (itt még beütés helyett egy nagyobb satupadon oldattam meg az összenyomást :),
  2. ez már tisztán szegecseléssel készült (beütőformákkal), és eredetileg egy jóval kisebb kulcskarika volt rajta, de a szakítószilárdság tesztelése közben az kinyúlt (maga a microcord cca. 45 kg-ot tud, szóval a split ring bizonyult a gyengébbnek :),
  3. az Explorer-en lévő darab már egy sokadik próbálkozás és némi esztétikai hiányosságon kívül már tökéletesen funkcionális, jelenleg is ezt használom.

(from: saját fénykép)

Vélemény, hozzászólás?