A kis magyar oltási program, de legalább a miénk…

(from: qz.com)

Telnek-múlnak a hetek, hónapok és óriási kavarodások vannak a magyar oltási „programmal”, egyáltalán nem transzparens mi alapján kerül valaki sorra, mik a csoportok, mi az ütemezés. Néha egyenesen véletlenszerűnek tűnnek a történések, de legalábbis bizonyosan születnek ad-hoc döntések, az alapján éppen mi a fontos a vezetőnknek… Jól állunk? Igen, ez vitathatatlan. Lehetne jobban is csinálni? Igen, ez is vitathatatlan.

Mondjuk nézhetjük úgy is, hogy ez az egész „oltakozás” szépen belesimul a magyar valóságba, mert aki jó embereket ismer, jókor jut, jó információhoz az bizony már hozzájutott az áhított Pfizer-BioNTech vakcinához, esetleg kis szájhúzással Moderna-hoz. Na mindegy, ezer és egy egyéb gondom is van a COVID helyzet kezelésével, csak néhány, kiragadott példa az utóbbi időkből:

  1. Védettségi igazolvány az 1. oltás után. Miért, kinek az ötlete volt ez? Jaa, hogy majd lejáratjuk, ha nem megy el valaki a 2. oltásra? Oh és ez hogy fog kiderülni az igazolványról? Majd leolvassuk darabonként a QR kódot és jó lesz! Aha, biztosan így is lesz, főleg ha majd 1.000+ ember áll sorba egy rendezvényre…
  2. Túlterhelésestámadás!!! DDoS!! Kíváncsi lennék azért, hogy a nyomozás pontosan mire is jutott, mert a „túlterhelésestámadás” esetek mintázata alapján elég gyanús, hogy csak az átlag, magyar emberek próbálták használni a – vélhetően igen drágán lefejlesztett – szolgáltatásokat…
  3. Nevetséges minőségű és mennyiségű adatszolgáltatás. Pedig ez lenne a kulcs az oltással kapcsolatban kétkedők meggyőzésére is, de a kormány remekül rombolja a már egyébként sem túl nagy hitelességét… Persze értem én, hogy ha valamiben világelsők vagyunk a rossz irányból azt nehéz jól eladni a népnek, de valójában egy őszinte kommunikációval előrébb lennénk.
  4. A magyar egészségügyben semmi probléma mantrázása (pl.: Kásler Miklós: A magyar egészségügy nem volt, nincs és nem is lesz veszélyben, from: origo.hu). Ezt mondjuk mindenki látja, hogy nem igaz, aki valaha is járt egészségügyi intézményekben, próbált szakrendelésekre eljutni, esetleg több körös vizsgálatokat lebonyolítani/megszervezni. Sajnos én magam is belülről láttam, hogy órási problémák vannak, néha hatalmas szerepe a szerencsének is, ami önmagában azt jelzi, hogy a rendszer nem működik jól.
  5. „Pfizer Péntek”, „csak most és utoljára” és ehhez hasonló akciók hirdetése. Ez tényleg már egy vicc volt, hiszen egyrészt lehetett számítani a „túlterhelésestámadás” bekövetkeztére, hiszen sokan akarnak Pfizer-BioNTech oltást, ráadásul ez tényleg az átlagemberek nyílt kiröhögése volt. Egyébként szerintem ez az akció önmagában mérhető mennyiségben vitt el, esetleges Fideszre szavazást is megfontolókat, abból a korosztályból, ahol egyébként sem olyan erősek (legalábbis a nagyvárosokban biztosan nem).
  6. Tökéletesen elszúrta a kormány a kommunikációt is, mert a „keleti” oltások propagálása mellett, már csak a magyar vonatkozások miatt is, remekül fel lehetett volna szállni a nyugati vakcinák kommunikációs vonatra is, de ez sem sikerült… Viszont szinte már Sz. Péter személyesen jelentette be azt is, ha 1.000 db Sinopharm vakcinához elkészült a kartondoboz, amiben majd egyszer szállítani fogják nekünk, sőt lehet, hogy már a dobozokhoz szükséges fák kivágásáról is tudósított valamely hű fegyverhordozója, élőben…

És még sorolhatnám a fentiekhez hasonló eseteket, de a legszörnyűbb az egészben, hogy sokszor kis átgondolással elkerülhetőek lettek volna ezek, pl.:

  1. Oltási terv kidolgozása, nyilvánosságra hozatala már bőven 2020 közepén, hogy egyértelműen látszódjon ki mire számíthat. Nem vártam volna azt sem, hogy ezt demokratikus vitára bocsássák, errefelé már úgysem szokás ez, de már egy kinyilatkoztatás is örvendetes lett volna, ha van egy szakmailag vállalható tervük… A jelen rendszerbe eleve kódolva volt a trükközés lehetősége, sőt szükségessége.
  2. Oltás regisztráció során vakcina preferencia megadása, preferenciák módosíthatósága valamilyen időablakos megszorítással, e-mail visszajelzések, valami ETA az egyes vakcinák adott korcsoport számára elérhetőségről. Ez utóbbival remekül lehetett volna játszani is, ha a cél a keleti vakcinákra terelés…
  3. Oltópontok sokkal szélesebb körű kialakítása, együttműködve kb. mindenkivel, aki ebben segíthet.
  4. Foglalási rendszer gyorsabb bevezetése és megfelelő méretezése, készülve a komolyabb peak-ekre is.
  5. Sokkal transzparensebb és őszintébb kommunikáció, hibák beismerése, hiszen elvileg egy hajóban evezünk. Jó lenne, ha tényleg előre tervezett irányokba haladnánk és nem egyes emberek éppen aktuális érdekei mentén.
  6. Egy hiteles, szakmailag feddhetetlen, döntéseket akár a politikai szempontokkal szemben is meghozni képes „arc” sokat javított volna az oltási programon, annak hitelességén. Persze önmagában ez nem működött volna csak az előző pontokkal együtt.

A „keleti” vakcinákkal mondjuk szerintem jól döntöttek, pontosabban kockáztattak, de végül bejött. Visszagondolva azért elég sok dolog változott az én preferenciáimat illetően is. 2020 közepe-vége magasságában én kicsit szkeptikus voltam az mRNS technológiával kapcsolatban, nem a vicces konteók miatt, sokkal inkább mert nem ismertem a hátterét, az folyt a csapból is, hogy ez valami nagyon új, most találták ki az egészet (pedig nem, jól követhető története van). Én ekkor az AstraZeneca megoldására fogadtam volna.
Később már elég egyértelmű lett, hogy a Pfizer-BioNTech megoldása működik, akkor már inkább a másik irányból közelítettem meg a kérdést: Sinopharm vakcinát nem szerettem volna, nem azért mert kínai, hanem mert problémák adódtak a dokumentáltságával és az igazolt hatékonysága sem volt a legjobb. Ettől függetlenül ezt is elvittem volna szó nélkül, ha nem lett volna más. De lett, bár az mRNS vakcinákról egy idő után beláttam, hogy esélytelen a hozzájutás adott időszakokban… Ezzel önmagában nem is lenne baj, ha egyébként nem a fejetlenséget látná az ember, meg azt hogy a sokadik vállalkozó/ügyvéd/politikailag jó helyen álló személy is túl van már a Pfizer-en, mindenféle kockázati besorolásoktól és kortól függetlenül… Viszont azon a ponton, amikor az oltás nagyon felpörgött, számomra plusz faktorként megjelent, hogy az oltott emberek jelentős része nagyon szabadon kezdte értelmezni a korlátozó intézkedéseket, szétszaladnak, mint a kicsi kutyák a parkban, akármit is mondasz nekik. Mivel nagy eséllyel a komolyabb tünetektől ők ugyan védettek, de a vírust – jelen tudásunk szerint – továbbadhatják, így sajnos számomra az körvonalazódott, hogy:

  1. a vírus nem tűnik el, hosszabb távon is velünk fog maradni,
  2. az oltottak nagymértékben védettek lesznek, legalábbis a súlyosabb tünetektől biztosan, viszont terjesztőként megmaradhatnak.

Ezekből következik viszont, hogy a 4. és azt követő, remélhetőleg már kisebb mértékű hullámokban a nem oltottak lesznek a „főszereplők”, így a jobbnak vélt oltásra várás már nem feltétlenül a jó taktika, főleg ha a nyárból valamit ki is szeretnénk használni. Számomra +1 érv volt, hogy EU szinten az mRNS vakcinák a preferáltak a jövőben, viszont nagyon úgy tűnt nekem, hogy a különböző technológiák kombinálása akár plusz előnyöket is hozhat: ha most kapok egy vektor alapú vakcinát, akkor a később nagy eséllyel szükséges 3. oltás már inkább Pfizer-BioNTech, vagy hasonló lesz, így tulajdonképpen jól is kijöhet a dolog, szóval: Привет, Спутник V!

(from: www.business-standard.com)

Az oltópontos oltás és foglalás egyébként gond nélkül ment, a kirendelt katonák és rendőrök kifejezetten kedvesek voltak, az irányítás hatékonyan zajlott, nem alakult ki nagyobb tömeg sem. Ezért is nem értem miért nem így csináljuk a kezdetek óta?

A Sputnik V esetében a 3. héten adják a 2. oltást (amivel trükközni sem nagyon lehet, mert az más mint az első), így akárhogy is nézem, 5 hét alatt végigfut a teljes folyamat. Hátránya, hogy nincs EMA elfogadottság, bár jelenleg úgy tűnik, hogy lesz, csak idő kérdése. Nagyobb külföldi utat idénre nem tervezek, így az esetleges utazási problémák sem annyira érintenek, a környező országokba meg 99%, hogy a Sputnik V is jó lesz. Komolyabb mellékhatásokat szerencsére nem tapasztaltam, „csak” némi hidegrázás, magas pulzus és nyugtalan alvás jelentkezett.
Persze a minőségével és hatékonyságával is fel-felmerülnek kérdések (talán hasonló problémák is lehetnek mint az AstraZeneca esetén), így én is viszonylag sokat olvasgattam utána még a bejelentkezés előtt, de őszintén szólva ez inkább csak egy pótcselekvés volt (bár a The Lancet állásfoglalása azért kicsit megnyugtató volt :). Persze, ha elérhető lett volna, akkor inkább Pfizer-BioNTech vagy Moderna lett volna a választott, de ez van… És egyébként is:

(from: 9gag.com)

Rövid frissítés (2021.06.05)

Túl a 2. oltáson is. Az oltóponton az előző alkalomhoz hasonlóan minden rendben zajlott, jól meg volt szervezve a folyamat. Azt ugyan nem tudtam, hogy most is kell nyilatkozni, de láthatóan erre felkészültek, mert voltak nyomtatva ilyen dokumentumok, sőt még írótáblákat is adtak.
Maga az oltás engem jobban megviselt mint az első, az aznap éjszaka nem volt kellemes, de az ilyen előre ismerhető és jellemző mellékhatásokkal részemről semmi gond, bőven belefér ennyi, sőt akár egy hosszabb és problémásabb időszakot is bevállaltam volna… A vakcina választásnál sem volt ez szempont számomra.
Érdekes viszont, hogy az oltási kedv durván csökkent (pedig már az „epic” Pfizer is elérhető kis szervezéssel), ami jól meg is mutatkozik az oltottak számának változásán. Azt gondolom nagyon nehéz innentől az oltás népszerűsítése, pedig az elég nyilvánvalónak tűnik, hogy a vírus nem tűnik el, velünk marad, egy ideig biztosan (bár talán szelídül majd). A nyájimmunitás teljesen esélytelen, korábban is az volt szerintem, de most már tényleg elérhetetlen, így a potyautas magatartás nem fog működni, szerintem nagyon is érdemes most „oltakozni”. Jelen tudásom szerint megérhette volna Pfizer-re várni, mert más irányba mozgunk, mint én számítottam (a teljesen érthetetlen EU Pfizer beszerzésből kiszállás*, EMA Sputnik V engedélyezés lassúsága, Sputnik V utazási problémák).

*Persze kormányunk döntéseiben is van logika, de ezt kizárólag pénzügyi oldalról kell keresni: ami biztos, hogy a „szürkezónás” és „okosba” beszerzések sokkal szimpatikusabbak nekik, mint a nyomon követhető és nem (de legalábbis kevésbé) trükközhetőek…

Rövid frissítés (2021.06.18)

Kíváncsiságból teszteltettem a tüskefehérje elleni ellenanyagszintet (S-fehérje) és ezek alapján a Sputnik V nálam működik:

Maga a folyamat gyors és nem bonyolult, gyakorlatilag egy vénás vérvétel történik és pár napon belül megérkezik az eredmény, illetve feltöltötték azt az EESZT portálra is. Végül a whitelab.hu-t választottam, mert pont útba esett az egyik helyszínük és nem is bántam meg, teljesen elégedett voltam velük. Sajnos a teszt nem kifejezetten olcsó, de a jelenlegi, gyakran önellentmondásba is forduló kormánykommunikáció miatt lehet érdemes elvégeztetni. Nyilván ez sem perdöntő, a helyén kell kezelni, de legalább egy mért és tényszerű indikátor…

Rövid frissítés (2021.10.21)

Immár túl egy igazolt SARS-CoV-2 fertőzésen, így kíváncsi voltam, hogyan változott a véremben jelenlévő ellenanyag mennyisége. Újból csináltam egy tesztet a whitelab.hu-n keresztül és az eredmények számomra elég meglepőek lettek:

Lényegében a tüskefehérje elleni ellenanyagszint (S-fehérje) több mint 14x annyi, mint a 2. oltás után két héttel…

Vélemény, hozzászólás?

FIGYELEM! Ez a bejegyzés több mint egy éves, így a benne szereplő információk is ennek megfelelően kezelendőek! Az esetleges frissítések minden esetben külön megjelöltek.