Gerber EAB Lite – olcsó és hasznos

Szerintem sokan egyetértenek azzal, hogy egy több tízezer forintos (zseb)kés talán felesleges nem hivatásszerű, kizárólag eseti használatra, de azért valljuk be, hogy gyakran mégis hasznos lenne egy éles eszköz: csomagok, csomagolások felbontása mellett számos olyan feladat adódhat, ami nehezen megoldható egy ilyen nélkül. És most kifejezetten csak a városi/irodai környezetre gondolok, szabadtéri munkavégzés esetén az ilyen problémák hatványozottan jelentkezhetnek :).
Szerencsére ma már rengeteg olcsó megoldás elérhető a piacon, legyen szó akár kompakt multitool-okról, a klasszikus svájci bicskákon át, a „modernebb” késekig. Nekem is van egy Gerbert Dime mini multitool-om, meg egy ajándékként kapott Wenger EvoWood 81-em is. Utóbbit nem használom, de a Dime szinte folyamatosan a táskámban van. Meg kell mondjam nagyon hasznos kis eszköz és ugyan van egy-két apró problémája (a festés kopik róla, meg a rögzítések is kilazultak), de mindezt kompenzálja az ára és a kompakt kialakítása. Egy korábbi bejegyzésben már utaltam erre a modellre, ami szerintem jelenleg a kategóriájában a legjobb ár/érték arányú eszköz (legalábbis ha sikerül egy jó összeszerelési minőségű darabot találni – néhány esetben a fő pengét nyitott állapotban támasztó fém rész sajnos hajlamos eltörni/meghajlani, így ilyenkor a penge a markolatrész síkjánál tovább is képes nyílni).

Viszont van egy általános probléma ezekkel az eszközökkel: egy idő után (olcsóbb acélok esetében viszonylag korán :) eljön a pillanat, hogy már nem elég élesek, élezni kellene őket. A élezés viszont eszköz, de leginkább gyakorlatigényes dolog. Meglehetősen könnyű egy pengét még rosszabb állapotba hozni némi élezés után, mint ahonnan indultunk (saját tapasztalat :). Számos dologra szükséges figyelni és persze jól kell kiválasztani az élezőt is, ami egy átlag felhasználó számára messze nem triviális. Ugyan a problémákat már az iparág is észlelte és vannak többé-kevésbé laikusok számára is jól használható megoldások (pl.: a Work Sharp Tools szalagos élezői), de nem olcsók, csak 1-2 késhez meg kifejezetten drágák. Ezen kívül számos olyan helyzet is adódhat, amikor sajnáljuk a drágább késeinket használni, például ragasztóanyagok vágása, vagy éppen ragasztó felületi eltávolítása, de a kartondobozok vágása is hatékonyan rombolja az él minőségét.
Összegezve: jó lenne egy olcsó, cserélhető pengékkel használható kompakt kés, valami olyasmi mint a tapétavágók, csak sokkal ergonomikusabb és kisebb kivitelben. Nekem van otthon egy ToolCraft tapétavágóm és nagyon jók vele a tapasztalataim (olyannyira, hogy a mini verzióját is megvettem, de sajnos EDC jelleggel nem vált be).
Némi keresgélés után akadtam rá néhány éve a Gerber EAB modelljére, ami látszólag mindent tud, ami nekem kell (és mindössze 70 gramm). Kategóriáját tekintve ez is egy „utility knife”, ami magyarul valamiért jellemzően a ‘tapétavágó kés’ elnevezést kapta, holott azért sokkal többről van szó:

A utility knife is a fantastic tool to have in the home tool box or junk drawer. It cuts with a removable razor blade, so the edge is both incredibly sharp and very disposable, making it ideal for all of the grunt-work cutting that’s too difficult for scissors and too dulling and damaging for a nice pocket knife.
It’s good for jobs like breaking down cardboard boxes for recycling, cutting carpeting, or slicing the painted seam on a stuck window. Other tasks can include sizing a small patch for a linoleum floor, trimming a rug pad, or even opening a toy trapped in a blister-pack nightmare.

(from: http://thesweethome.com)

Bevallom a Gerber nem a kedvenc márkám, a Bear Grylls modellcsaládot meg kifejezetten nem szeretem, bár talán az utóbbi időben javult a minőségük. Viszont el kell ismerni, hogy vannak innovatív megoldásaik és relatíve olcsó termékeik. Mindezt mérlegelve, meg jó pár oldal áttanulmányozása után végül vettem egy EAB Lite modellt (és eztán még egyet, majd még egyet :). Külföldön hihetetlenül olcsók (<15 USD/db), de sajnos szállítással már megközelítőleg a hazai áraknál vagyunk, bár igaz. hogy itthon nem egyszerű beszerezni (talán ha 1-2 webshop-ban árulják a bejegyzés írásának pillanatában).

gerber-eab-lite

(from: http://tracemypreps.com/)

Az EAB valójában egy rövidítés Exchange-ABlade, ami a cserélhető pengékre utal. Még 2007-ben jelent meg a piacon és rögtön egy komoly szériahibával, így úgy nézett ki bukás lesz (az él felőli pengetartó és ujjvédő sajnos nem volt megbízható – lásd az alábbi képet, illetve ezt a videót is).

EABcomparison

(from: http://forum.multitool.org)

Szerencsére ezt a design hibát javították és még 2007-ben kijött a Rev. 2 változat (itt elérhető egy Rev. 1 és Rev. 2 összehasonlító videó), majd néhány évvel ezelőtt a Lite (illetve létezik ennek egy G-10 markolattal szerelt verziója is, de sajnos szinte lehetetlen beszerezni, pedig számomra ez lenne a tökéletes kialakítás).

G-10 is a very hard and dense plastic composite material that is formed by heating layers of phenolic resin-soaked paper or fabric under pressure. You will also see G-10 described as a glass epoxy laminate.

(from: http://www.boedeker.com/ilamg_p.htm)

Összességében én nagyon elégedett vagyok vele, tényleg működik a „kimegy az éle, akkor kicserélem” koncepció, mert így gyakorlatilag folyamatosan lehet nálunk egy éles, vékony penge, ami nagyon hasznos tud lenni és mivel olcsó, így vigyázni se kell nagyon rá. 5 db „normál” trapéz penge cca. 300-400 Ft, de van minőségibb Stanley Carbide is nagyjából 1.000 Ft / 5 db áron. Arra viszont figyelni kell, hogy itthon két méret is elterjedt: a „normál” 61 x 19 mm mellett több helyen árulnak 33 x 19 mm-es pengéket is, amik viszont nem jók az EAB-hoz (sajnos a leírásokban a legritkább esetekben szerepelnek a méretek, így jobb támpont lehet, hogy ezek felső részén jellemzően 3 bemetszés található, így a képek alapján is meghatározható a fajtájuk).

trapezoid_blade_dimensions_v1.0

(from: exportpages.com/en)

Szerintem – a hivatalos állítással ellentétben – nem acélból készült a markolat, de szerencsére jelen esetben ennek az anyaga kevésbé számít, mert a kialakítása miatt nem tudok elképzelni olyan felhasználást, ahol ez jelentené a gyenge pontot… Apróbb probléma lehet viszont, hogy nincs az eszközön sehol sem átmenő furat (zsinór vagy pánt átvezetéséhez), így a csíptetően kívül más rögzítési lehetőség sincs (esetleg a csíptető felső, kicsit ívesebb részét át lehet fúrni két ponton és microcord vagy 95-ös paracord átférhet rajta, mert ott van cca. 2 mm hely). Nyitott állapotban a rögzítésről egy normál liner-lock gondoskodik, tulajdonképpen megfelelő hatékonysággal. Mérete miatt akár pénzcsipeszként is használható, bár én ezt kicsit erőltetettnek érzem. A Rev. 2 modell remekül gravíroztatható is, így adott iparágakban kiváló céges reklámajándék is lehet.
Néhány nappal ezelőtt pedig találkoztam egy másik érdekes felhasználási lehetőséggel is: a pengét utazáskor kivéve, majd a célországban azt beszerezve (legtöbb helyen már egy-egy közepes méretű szupermarketben is elérhetőek) lesz egy jól használható, éles „késünk”. Megjegyzem, hogy ma már számos „TSA-Approved” eszköz is létezik, így nem feltétlenül kell ezzel „bajlódni”. Többek között a Gerber Dime is ilyen, ami ráadásul szerintem jobb választás is utazáshoz. A TSA elfogadott eszközök kritériumai az alábbiak (még 2013-ban születtek, de nem találtam azóta ezeket módosító rendelkezéseket):

– The blade is no longer than 2.36 inches or 6 centimeters in length.
– The blade width is no more than ½ inch at its widest point.
– The knife does not have a locking or fixed blade.
– The knife does not have a molded grip.

(from: http://homelandsecurity.ky.gov/NR/rdonlyres/D8F7A996-3A91-4C0D-AF1F-4E3968C97334/0/TSA_PermittedItemsfinal.pdf) 

Amerikában meglehetősen népszerű termék a Gerber EAB Lite, így rengeteg ezzel foglalkozó teszt és review elérhető az Internet-en. Alább összegyűjtöttem a legfontosabb, kritikus megállapításaikat, illetve saját tapasztalataimat ezekhez kapcsolódóan:

  1. Csukott állapotban a penge felső részét nem fedi eléggé a markolat, így felsértheti az az ujjunkat„: én még nem találkoztam ezzel, szerintem nagyon és szándékosan erőltetni kell, hogy ilyen történjen. Kicsit jobban utánajárva a dolognak viszont kiderült, hogy egyes gyártók trapézpengéi méretükben kicsit eltérhetnek, ami viszont tényleg okozhat ilyen problémákat.
  2. Csukott állapotban a penge tartó és a markolat nincs egy vonalban„: sajnos ez így van mindkét késemnél, nem tudom, hogy ez simán csak minőségellenőrzési probléma vagy „by design” ilyenek, de ez szerencsére nem ront  használhatóságon, sőt így még könnyebb is egy kézzel nyitni :).
  3. Kifejezetten jobbkezeseknek készült„: ez is így van, bal kézzel tényleg nehézkes a nyitása, bár szerintem alapértelmezés szerint ez egy kétkezes eszköz.
  4. Az övklipsz nem eltávolítható, de könnyen letörhet használat során„: nekem ilyen problémám még nem volt, de a fórumok tanulsága szerint sajnos gyakori. Tény, hogy én alapvetően táskában hordom, nem pedig zsebben, így kisebb terhelést kap a csíptető.

A Gerber EAB némi kreativitással egész jól alakítható/”személyre szabható”, plusz számos különböző trapézpenge is használható lehet hozzá. A legáltalánosabb mod, hogy a pengerögzítő csavart egy magasabb profilúra cserélik, így az egykezes nyitás egyszerűbbé válik. Ugyanez megoldható egy kisebb méretű, durva csiszolópapír felragasztásával (lásd az alábbi képet is, ami szerintem egy nagyon jól sikerült darab), vagy használhatóak az úgynevezett „csúszásgátló szalagok” is (amiket lépcsők szélére szokás ragasztani – az IKEA-ban például ilyen a Patrull Anti-slip strip).
Egyébként ha kicsit bejáratódik, akkor simán nyitható egy kis lendülettel is, ha csavar mellett megfogjuk és a markolatot csapjuk lefelé…

EAB-8463e3ea

(from: http://edcforums.com/threads/never-thought-this-would-be-my-edc-folder.96382/)

Rövid frissítés (2015.10.04)

Nemrég láttam néhány érdekesebb trapéz pengét, amik kerámiából készültek és ugyan kifejezetten drágák (3 db cca. 6.000 Ft az amazon.com-ról rendelve), de például precíziós munkavégzéshez ideálisak lehetnek (teszt videó elérhető itt, pont egy EAB rev 2. modellel tesztelve).
A kerámia pengék számos jó tulajdonsággal rendelkeznek: jellemzően nagyon élesek és sokáig meg is tartják az élüket, nem korrodálódnak és könnyen tisztíthatóak. Ugyanakkor komoly hátrányaik is vannak: a nagyobb (főleg a pengére oldalról ható) erőhatásokat rosszul viselik, könnyen törnek (akár attól is ha magasabbról leejtjük őket) és persze drágák. Utóbbi problémáik miatt általános felhasználásra szerintem nem alkalmasak, de jól néznek ki, így egy „felturbózott” EAB-hoz jó választások lehetnek :).

Rövid frissítés (2016.07.26)

Gerber EAB chinese copy EDCgear

(from: www.gearbest.com)

A napokban kaptam egy nagyon furcsa, látszólag Gerber EAB kést, ami valójában EDCgear néven rendelhető (bár Gerber feliratozást kapott!). Az egész termék remekül példázza a kínai termékmásolás gyakori „eszetlenségét”, ugyanis ez a sok évvel ezelőtt visszahívott Rev. 1 modell másolata, néhány apróbb eltéréssel. Mindez 2016-ban, sorjás felületekkel, elég gyenge anyagminőségben, bár cca. 1/3-ad áron. Egyszerűbb feladatokhoz persze használható lehet, de nem véletlenül hívták vissza anno ezt a szériát: keményebb karton vágása már majdnem extrém sport, komolyabb adrenalin lökettel, mert nem lehet tudni mikor mozdul el a penge és szalad bele az ujjunkba :). Én nagyon nem javaslom a megvételét (szerencsére csak egy-két webshopban tűnt fel eddig), inkább válasszuk az eredeti verziót.

Rövid frissítés (2017.11.06)

Workpro 3P

(from: www.aliexpress.com)

A Workpro kínálatában megjelent egy olyan termék, ami végre valós, olcsó alternatívája lehet az EAB-nak és most tényleg töredék árról beszélünk (mindenféle kuponok után cca. 8 USD / 3 db + free shipping ~ 800 Ft / db!). A konstrukció viszonylag masszív (gyakorlatilag hajlított lemez a legtöbb részen), de egy kézzel sajnos egyáltalán nem nyitható. A penge viszont csavar nélkül, egy rugós megoldással rögzítődik, így könnyen cserélhető, szükség estén megfordítható. Nekem eddig bevált, bár az EAB-ot azért jobban szeretem :), viszont ár/érték arányban nehéz ezzel versenyezni… UPDATE: 2024 elején is 8,5 USD 3 db belőle Aliexpress-en, ami szerintem egészen hihetetlen, főleg úgy, hogy közben a Gerber EAB ára több mint 60%-al emelkedett!

Rövid frissítés (2024.04.03)

(from: amazon.com)

2024-et írunk és végre van egy felsőbb kategóriás alternatíva is (ami könnyen beszerezhető, nem limited-run és nem valami misztikus Aliexpress-es termék :), az Olight Otacle U1 képében. Valamivel nagyobb mint az EAB és bár ebben a kategóriában a button lock nem a kedvencem, de el kell ismerjem, hogy egy jól átgondolt eszköz lett. Kicsit ugyan lehetne érdesebb a markolatpanel (szerintem teljesen felesleges a karbonszálas fedőlap a G10 markoltra), viszont a hasznos vágóél kifejezetten nagy és a tartópanel is sokkal vékonyabb mint az EAB esetében. Persze a minőségibb anyagoknak/funkcióknak ára is van, itthon valamivel 10.000 Ft alatt + szállítás (bár közben a Gerbar EAB is cca. 7.000 Ft…), külföldről valamivel olcsóbb.
Vélemény, pár nap használat után: tényleg nem rossz, de nekem már-már túl fancy olyan alantasabb feladatokra, amikre ilyesmit használok :) és bár fidgeting-re jó, de elég veszélyes is a csúszós és rövid markolat + a tényleg nagyon éles gyári penge miatt (Workpro)…

Vélemény, hozzászólás?

FIGYELEM! Ez a bejegyzés több mint egy éves, így a benne szereplő információk is ennek megfelelően kezelendőek! Az esetleges frissítések minden esetben külön megjelöltek.