Tábori evőeszköz készletek („kanálgépek” :)

A „kanálgép” fogalma szerintem a többség számára ismert, de azért álljon itt egy rövid definíció-szerűség is, ami a lényeget tökéletesen összefoglalja:

kanálgép: (fn) Katonai étkészlet (kanál, villa, kés egy fémsínnel összefogva, amely egyben konzerv- és üvegnyitó is).

(from: http://mnytud.arts.unideb.hu/sorozat/katszl/k.htm)

Én kiemelném még a kompaktságukat is, mert talán ez az ami leginkább megkülönbözteti őket a sima, konyhai evőeszközöktől. A katonai jelleget meg idézőjelbe tenném mert, valójában már sokkal általánosabban is használjuk. Maga ez elnevezés egyébként valóban katonai eredetű: eredetileg a magyar hadseregben 1964-ben rendszeresített evőeszközkészletre használták (de nevezik ezt OLP-készletnek is – Országos Légvédelmi Parancsnokság, mert állítólag náluk vezették be először). A konkrét név pedig innen eredhet:

Baczoni Tamás szerint a kanálgép kifejezés onnan eredhet, hogy az eszköz megjelenéséig a katonáknak csak egy „kincstári” kanaluk volt. Utána viszont a kanál mellett már villával, késsel, sőt konzervnyitóval is rendelkeztek, azaz mondhatni „gépesítették” az étkezésüket.

(from: https://honvedelem.hu/hatter/multidezo/tiz-kevesbe-kozismert-teny-a-magyar-nephadseregrol.html)

Az évek során számos, különböző megoldást sikerült kipróbálnom és az alábbiakban megpróbálom összeszedni a tapasztalataimat, véleményemet.


MH kanálgép, az igazi klasszikus

MH kanálgép

(from: vandor-turabolt.hu/MH-kanalgep)

Mai napig az egyik kedvencem, bár tudom sokan nem szeretik és egy mára már elavult konstrukciónak tartják, de szerintem a súlyán kívül semmi baj nincs vele. Ha minden gramm számít, akkor viszont tényleg nem a legjobb választás. Én a manapság divatos „legyen minden egyszer használatos és eldobható” irányt távútnak tartom, még ha adott körülmények között, a minimális súlyra törekvésnek is lehet jelentősége (plusz furcsa is kicsit, hogy egy étkezésre használatos eszköz nélkül legyenek mondjuk a katonák, mert értem én, hogy majd jön az MRE mellé az étkészlet, de mi van ha nem – vagy akkor már úgysem ez lesz a legnagyobb bajuk?). A tisztítás problémája is elég relatív szerintem, mert persze nem a legideálisabb, ha nem lehet étkezés után elmosni, de tábori körülmények között ennél sokkal rosszabb dolgok is történnek, szóval ezt nem dimenzionálnám túl… Sőt én irodában is használom, szinte napi rendszerességgel: ha valahol kint ebédelünk és csak áttörölgetni sikerült egy szalvétával, majd csak visszaérve elmosni az sem okozott eddig gondot :).

A konzervnyitó remek, a kanál és a villa meg simán jó. A kés, mondjuk úgy, végszükség esetén használható, de egyébként mintha nem is vágásra tervezték volna. Persze semmi gond, szükség esetén a recés részt egyszerűen el lehet távolítani és rendes élt varázsolni rá. Eredeti formájába meg kenésre kiváló :).

Utazáshoz nálam egy alap darab, főleg miután egyszer otthon hagytam és vagy 2 órát keresgéltem egy külföldi, kisebb városkában egy egyszerű kanalat… Tartósságra sem lehet panasz, szerintem egy-egy ilyen készlet simán túléli a gazdáját.

A munkahelyi szekrényemben is mindig foglalt helye van egy MH kanálgépnek, kompakt és jól elkülönül a többi étkészlettől (utóbbi fontosságát szerintem nem is kell külön hangsúlyozni :)… Összességében egy kiváló eszköznek tartom és nagyon is egyet tudok érteni az alábbi, kissé azért gúnyos kijelentéssel:

[…] a magyar hadiiparnak egyetlen nemzetközi szinten sikeres önálló fejlesztése volt az utóbbi 70 évben: a kanálgép.

(from: https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9098576)

Ár: 1.500-2.000 Ft között


Böker Snack-Pack

Böker Snack-Pack

(from: productimages.camping-gear-outlet.com)

Ez egy érdekes megoldás, hiszen fűszertartót is integráltak a tokjába (sónak, borsnak, vagy bármi másnak), ami részemről egy hatalmas pozitívum. A kés és a villa is egész jó lett, remek a fogásuk és gyakorlatilag teljes értékűek méretüket tekintve. Sajnos a készlet viszont elég nagy, így rendszeres hordásra ez sem igazán alkalmas, plusz a kanál része is nagyon gyengécske, leginkább kávé kevergetésére optimális :). A műanyag nyél sem tűnik túl tartósnak, bár ezzel kapcsolatban még nincsenek érdemi tapasztalataim.

Ár: cca. 15 EUR + szállítás


Free Soldier titán készlet

Free Soldier kanálgép

(from: aliexpress.com)

Gyakorlatilag a német (BW) tábori kanálgép kínai másolta, titánból (legalábbis a gyártó állítása szerint, de azért a kínai, titánnak nevezett anyagokkal kapcsoltban vannak fenntartásaim). Nem rossz, nagyjából ugyanazt tudja mint a magyar, de én nem igazán szerettem meg. A titán mint alapanyag alapvetően egy jó választás lenne, hiszen könnyű és nincs hatással az ételek izére sem, de sajnos messze nem olyan masszív mint egy acél konstrukció.

Gyárilag egy szövet tokkal érkezik, ami egész használható is.

Ár: jellemzően 20-25 USD + free shipping :).


NexTool KniSFor

NexTool KniSFor 3-in-1

(from: nextool.cn)

Legújabb szerzeményem és egyenlőre nagyon biztató is. Legutóbbi utazásomhoz ezt vittem magammal és teljesen elégedett voltam vele. Végre egy gyárilag éles és vágásra alkalmas kés, kompakt kialakítás és kis súly. A penge rögzíthető, így teljesen biztonságosan használható és ehhez nem is kell szétszedni. A kanál rész kicsit kicsi, de még éppen elfogadható méretű, a villa meg sajnos 3 ágú, amit én nem annyira szeretek, de végül is használható.

Ár: cca. 19 USD + szállítás


LiteMyFire titán Spork

Light My Fire Spork Titanium

(from: lumberjac.com/2014/07/the-almight-spork-off)

A „villka” évek óta igen népszerű, főleg a műanyag verziója, mert nagyon olcsó, de viszonylag tartós. A vágó rész viszont nagyon nehezen használható, könnyen törik. Ennek megoldására jelenet meg a titánból készített Spork: nem sokkal nehezebb mint a műanyag, de sokkal tartósabb és minőségibb, viszont nem egy masszív konstrukció, pl. a villa hegye elég könnyen meghajlítható…

Kicsit talán nagy (elvileg több méretben is elérhető, bár titán kivitelben még csak ezt láttam), de megszokható. A hajlított alakja miatt viszont a hordozása kicsit körülményesebb. Vágásra pedig továbbra is csak részlegesen alkalmas.

Ár: 5.990 Ft + szállítás (Mountex)


KA-BAR Hobo 

KA-BAR Hobo

(from: midwayusa.com)

Ez az egyik kedvenc megoldásom, ha mobilitásról van szó (és nem akarunk levest enni vele :). Nem mellesleg a kés pengéje lock back megoldással rögzíthető is, így szükség esetén kiválthat akár egy zsebkést is. Természetesen 3 darabba szedhető, vagyis mindegyik evőeszköz különálló darab. Minősége rendben van, de a tisztításával adódhatnak gondok a rögzítés jellege miatt. A hozzá adott tok erősen felejtős.

Ár: nagyjából 6.000 Ft + szállítás (USA-ból rendelve)

Böker Magnum Bon Appetite néven is elérhető egy nagyon hasonló darab, ami itthon is könnyebben beszerezhető, bár kicsit drágábban. Illetve vannak persze knock-off verziók is, amikkel esetleg lehet próbálkozni, bár szerintem nem érdemes ezeket erőltetni ez esetben.

Rövid frissítés (2021.09.06)

Mivel az általam is használt MH kanálgép késével nem nagyon vagyok kibékülve – pontosabban kell valami, amivel vágni is lehet :) – így folyamatosan keresem a megfelelő kést párosításnak. Eleinte egy Antonini Old Bear S Carbon-t használtam, de sajnos a vastag nyél miatt annyira nem volt praktikus a hordozhatósága (plusz a fa nyél sem szerencsés napi étkezés(ek)re). Nem igazán akartam erre sokat költeni, így az Antonini-vel is ellettem volna (esetleg kicsit átalakítom a markolatot), viszont nemrég kihozta a Victorinox az általam is szeretett asztali késének (6.7803) az összecsukható verzióját (6.7803.FB)… Ezt sajnos meg kellett venni, mert nagyon jónak tűnt, így rögtön a megjelenés környékén sikerült is beszereznem egyet (érdekes darab egyébként, mert nincs a nyelén a Vicrorinox felirat, pedig hivatalos kereskedőtől vettem és minden más tekintetben tökéletesen eredetinek is tűnik). Keskeny markolat, vékony penge, 40 gramm körüli súly, remek él, már gyárilag is. Gyakorlatilag a tökéletes kiegészítőnek tűnik jelenleg. Most így néz ki a saját kit-em:

  1. MH kanálgép (már sok éve használatban, módosítások nélkül),
  2. Victorinox 6.7803.FB,
  3. noname neoprén tok,
  4. 1-2 db 1 literes hűtőzacskó (ha nagyon nem sikerülne elmosni az étkészletet).

(from: saját fénykép)

Megjegyzem már a Victorinox kínálatában is elérhető egy kompakt(abb) étkészlet (6.7192.F3), de szerintem ez én összeállításom sokkal jobb (és olcsóbb is :).

2 hozzászólás

  1. Kobaljov november 3, 2017 12:09 de. 

    Én is idén futottam a témában egy újabb kört, egyrészt túrákhoz (táskába) szerettem volna egy olyat ami „all-in-one”: az evőeszközökön kívül a konzervnyitót és dugóhúzót is tartalmazza, másrészt pedig a hétköznapokra (zsebbe) valami kicsit és könnyűt amivel (a 6-os dió Opinel mellett) ki tudom váltani az eldobható műanyag evőeszközöket ha olyan helyen eszek (környezetvédelmi okból).

    A honvédségi kanálgép a konzervnyitóját leszámítva anno nekem nem annyira jött be, a kanala nekem kicsit szélesebb és laposabb az ideálisnál (ez persze emberenként változó), a késnél a markolat hiánya miatt a fogása sem túl jó komolyabb erőkifejtésnél, törte a tenyerem. Egy titán Sporkom nekem is van már néhány éve, szeretem is (a tokja nem annyira jött be), csak zsebbe kicsit nagy. Próbaképpen beszereztem egy evőeszközökkel kiegészített szétszedhető svájci bicska formát („Gentlemen’s Hardware Camping Cutlery” de az Extrametálban is láttam aztán hasonlót más néven, egyszerűbben), az AIO szerepkörbe jó lehet, mert minden van rajta, de egyébként elég nagy és nehéz (meg majd a tartósságát meglátjuk, a weben láttam hasonló felépítésű noname kínait aminek a belseje rozsdásodott szét). Aztán „zsebesnek” a Mountexből nemrég egy Sea To Summit titán összecsukható kanál, ez kicsi és könnyű, nagyjából oké bár az evőfelülete nem annyira polírozott mint a Sporknál, kicsit mattabb és szemcsésebb emiatt szalvétával tisztítani is kicsit nehezebb, meg evésnél sem ugyanaz. A Ka-Bar Hobót én is beszereztem nemrég (bár konzervnyitó és dugóhúzó nincs rajta) mert épp akciózták, de még nem próbáltam ki, majd lehet most hétvégén. A KnisFor-t még nem láttam korábban, lehet majd egy próbát megér ha újra előjönne a téma.

    Amikor keresgéltem akkor láttam, hogy a Case-nek volt még a Hobóhoz hasonlója (korábban zytel markolattal is) de annak a pengehossza már a 8 centi felett van, meg persze ott vannak a hagyományos magyar bicskákból a párosak vagy farvillásak, de ezek ritkák, nehezebbek és drágábbak. A spanyol Aitor-nak is volt egy kibővített svájcija a témában a Gran(d?) Gourmet, de úgy tűnik, hogy már kifutott, sehol se kapni.

    (Most meg épp olyan edény vagy tányér keresése a téma (táskába) amivel az eldobható műanyagtányérokat is ki tudnám váltani, és persze nem törékeny vagy túl nagy. Első körben a szilikonos „kidomboríthatóak”-at (vagy hogy hívjuk?) néztem, de többen írták, hogy átvette a szagot/ízt, úgyhogy inkább egy akciós Light My Fire Lunchbox lett, de még nem ért ide vele a posta.)

  2. Vajda László október 9, 2021 9:12 du. 

    Üdv. Köszörűs és lehet élezni a magyar kanálgép kését is! Hajrá!

Vélemény, hozzászólás?

FIGYELEM! Ez a bejegyzés több mint egy éves, így a benne szereplő információk is ennek megfelelően kezelendőek! Az esetleges frissítések minden esetben külön megjelöltek.