Ékszerésznagyítók/triplet-ek

(from: threepointsofthecompass.com)

Nem nagyon találtam igazán jó magyar megnevezést ezekre az eszközökre, mert elég változatosan, a legtöbb helyen csak nagyítóként vagy ékszerésznagyítóként, esetleg simán triplet-ként jelölik őket itthon. Talán a legjobb definíciójuk:

Szemhez illeszthető, olykor méretskálával is ellátott, 5-10X-es nagyító a tizedmilliméteres átmérőjű szövetalkotók megfigyelésére tesz képessé bennünket; leginkább ásványszemcsék meghatározására szolgál.

(from: http://fold1.ftt.uni-miskolc.hu/~foldnn/utmut/eszkoz.htm)

Két kiegészítés a fenti megfogalmazáshoz: egyrészt nagyobb nagyítással is elérhetőek, másrészt pedig csak kellő fényben használhatóak megfelelően (ezért is vannak olyan modellek, amik eleve beépített LED-es fényforrással készülnek). Az tény, hogy a 10x nagyítás a leggyakoribb és legkeresettebb is (mert e felett már jellemzően nagyon kicsit a látómező), plusz ez a kvázi standard is az ékszerészek/geológusok körében:

A 10x magnification is good to use for inspecting jewelry and hallmarks and is the Gemological Institute of America’s standard for grading diamond clarity. Stones will sometimes be inspected at higher magnifications than 10x, although the depth of field, which is the area in focus, becomes too small to be instructive. The accepted standard for grading diamonds is therefore that inclusions and blemishes visible at 10x impact the clarity grade.

(from: https://en.wikipedia.org/wiki/Loupe)

Jobb híján ‘ékszerésznagyító’ elnevezéssel élek én is a továbbiakban, de valójában lehetne geológus-/órás nagyító is :).

Valójában egy (jobb) ékszerésznagyító nagyon sok dologra használható a mindennapokban is, én pl. főleg (kar)órák összeszerelési- és anyagminőségét szoktam vele ellenőrizni, de nyomtatott áramkörök vizsgálatakor is hasznosak, illetve minden olyan esetben, ahol apró részleteket kell megfigyelni. Kis méretük miatt remekül hordozhatóak is, így szinte mindig lehet nálunk egy.

Sajnos az egylencsés verziók gyakran problémásak, ezeknél néha komoly optikai hibákkal is kell számolni. A számos lehetséges optikai hiba közül a két leggyakoribb a képtorzítás (disztorzió) és az „élesség hiánya” (gömbi eltérés, vagy szférikus aberráció). Előbbi akkor lép fel, ha a lencse optikai tengelyétől távolodva a lencse nagyítása változik. Utóbbi pedig azért jelentkezik domború/homorú lencséknél, mert a fénysugarak egy része a lencse szélén más szögben törnek meg, mint a lencse közepén, így a különböző fénysugarak nem találkoznak egy pontban (részletesebb leírás itt és itt, illetve néhány fogalom röviden kifejtve itt).

E problémák megoldására találták ki a többlencsés konstrukciókat: a triplet-ek (ahogy nevük is mutatja) 3 lencsét „sűrítenek” egybe (az egy lencsés a singlet, a kettő a doublet, a három pedig a triplet). Sajnos az igazán neves gyártók (pl.: Bausch & Lomb, Nikon, Zeiss, Schneider, Swiss-Axe) termékeinek ára igencsak magas (20.000-30.000 Ft-tól kezdődnek az áraik), így csak eseti használatra szerintem túlzottan drágák még az „olcsóbbak” is. A Swiss-Axe Triplet Hawk esetén az ár már olyan magas (cca. 180.000 Ft), hogy az alábbi remek megfogalmazás jutott eszembe:

PRICE:  so high that it crashed my web browser

(from: http://www.njminerals.org)

A másik véglet a kínai „noname” termékek (amik ráadásul nem is mind triplet-ek, még ha annak is hirdetik). Egyébként, személy szerint jó tapasztalatom van néhány olcsó kínai verzióval is (pl.: ezzel), de ha nem akarunk kockáztatni és hosszabb távra tervezünk, akkor érdemes őket mellőzni (főleg mert egyazon név alatt futó termékeknél is hatalmas, szériánkénti különbségek vannak: én többször is jártam már úgy, hogy egy már bevált terméket újra rendeltem, de az szinte köszönő viszonyban sem volt a korábbi minőségével…). Persze igen olcsók (3-4 USD), de még így is bosszantó, ha esetleg semmire sem lesznek használhatóak… És persze nem szabad feltétlenül elhinni a megadott tulajdonságokat sem: a fentebb említett 20x-nak hirdetett eszköz „természetesen” csak 10x (vagy inkább csak 8x) nagyítást tud és az élessége sem tökéletes (nem rossz, de közel sem olyan mint egy nevesebb gyártó termékénél). Mindig próbáljuk kicsit tájékozódni on-line/fórumokon is vásárlás előtt.

Köztes megoldás lehet a Belomo (BelOMO) triplet-ek egyike. Remek optikai tulajdonságok, oroszos robusztusság (pontosabban fehéroroszos :), elfogadható ár (6.000-7.000 Ft + szállítás ebay.com-on keresztül, közvetlenül Minskből, Fehéroroszországból).

A vállalat sokaknak ismerős lehet, hiszen már a szovjet érában is létezett és már akkor is optikai eszközeiről volt ismert és elismert (néhány régi fényképezőgépük megtekinthető itt). A vállalat teljes neve Belarusian Optical & Mechanical Association (Belorusskoe Optiko-Mechanichesckoye Obyedinenie), a logójuk pedig gyakorlatilag változatlan maradt az idők során:

Fontos megemlíteni, hogy 1995-ben a német Zeiss vállalattal létrehoztak egy közös vállalatot is, ami a mai napig működik, így néhol Belomo-Zeiss néven árulnak ilyen ékszerésznagyítókat, de valójában ezekhez a Zeiss-nek legjobb tudomásom szerint nincs köze. Több fajta triplet-et is gyártanak és persze számos egyéb optikai eszközt is. Legnépszerűbb verzió a 10×21-es (10x nagyítás és 21 mm átmérő), ami jelenleg 4,5/5 értékelésen áll 130 minősítés alapján az amazon.com-on, ami azért nem rossz. Elismerem persze, hogy van egyfajta hype is a termék körül, hiszen nyugati szemmel nézve az igencsak egzotikus poszt-szovjet és a mai napig erősen autoriter Fehéroroszországból való (és erre szerintem kicsit rá is játszanak itt-ott).

(A triplet részei – from: belomostore.com)

Én magam is használok egy ilyen 10×21-es verziót és remekül működik (bár biztosan vannak mindenféle mérőszámok az optikai minőség meghatározására/mérésére, de sajnos ezekhez nem értek :), ellenben az összeszerelés minősége nem olyan tökéletes, vagy inkább csak oroszosan tökéletes(?)… (pedig én a IIHF Limited Memorabilia Edition vettem meg anno, bár legalább egész jó áron sikerül egy hosszas ebay „Offer-Counter Offer” folyamat után).

Kicsit körül is néztem az ebay.com-on jelen bejegyzés kapcsán, és furcsa módon a Belomo triplet-ek kínálati oldala mintha szűkült volna az 1-2 évvel ezelőttiekhez képest: nemhogy IIHF kiadás nincs már sehol, de már nem nagyon árulják bőr tokkal sem. Az árak szerencsére nem nagyon változtak, sőt 6.000 Ft + szállítás alatt is láttam ajánlatokat pl. itt, de kicsivel 6.000 Ft felett (ingyenes szállítással) is elérhetőek, pl. itt.

Vélemény, hozzászólás?

FIGYELEM! Ez a bejegyzés több mint egy éves, így a benne szereplő információk is ennek megfelelően kezelendőek! Az esetleges frissítések minden esetben külön megjelöltek.