Wacaco Minipresso NS (Nespresso)

Wacaco Minipresso NS

(from: bearandbear.com)

Egy ideje már keresgélek olyan kávéfőzési megoldást, ami outdoor tevékenységeknél/utazások során is használható, túlmutat az instant kávékon és nem is filterkávé. A megfelelő mennyiségben fogyasztott kávénak ugyanis számos előnye van, meg hát egyébként is ez a legolcsóbb luxuscikk, amiről nem mond le könnyen az ember :). Szerencsére sok megoldás létezik, de nekem fontos szempont volt a könnyű használhatóság, a viszonylag kompakt méret és a nyílt láng/tűz szükségtelensége (így például az ESBIT kávéfőzője rögtön ki is esett).
Több őrölt, pörkölt kávéval működő verziót is találtam, de egy idő után komoly hiányérzetem támadt: miért nem kapszulával működnek? Az őrölt kávé frissen tartásával, szállításával, na meg a kitakarításával csak a baj van, mindezt meg lehetne spórolni a kapszulákkal (hátrányuk viszont, hogy nem lehet kísérletezgetni a kávé mennyiségével és őrlési finomságokkal, keverékekkel)… Egy ideje már egyébként is bevett szokás túrázó körökben, hogy sima Nespresso kapszulákat visznek magukkal a praktikusságuk miatt (teljesen zárt alumínium kapszulatest), majd ezeket bontják meg és használják fel belőlük a kávét. Például a Handpresso tulajdonosok körében is ez az egyik elterjedt módszer.
Maga a Handpresso egy egész használható kis szerkezet, bár kipróbálnom sajnos nem sikerült, de egy ideig ez tűnt számomra is a befutónak. Egészen addig, míg rá nem akadtam a Wacaco egyik promo kampányára, ahol a Nespresso kapszulákkal üzemelő utazó kávéfőzőjükre vettek fel előrendeléseket, ráadásul igen jó áron (olyan 35 USD körül volt a vége, mindenféle kuponkódok után). A Wacaco egy fiatal vállalkozás, 2013-ban indultak és eleinte normál kávéfőzőket terveztek, majd néhány éve megjelentek a Minipresso termékvonallal, első körben az őrölt, pörkölt kávéval működővel, majd jöttek a különböző kapszulás rendszereket támogató megoldásaik. Utolsóként érkezett a Nespresso kapszula kompatibilis Minipresso, amit a piacra kerülése után néhány nappal már postázták is az előrendelőknek, bár maga a szállítás volt vagy egy hónap, szóval elég lassan érkezett meg, de az első benyomások abszolút pozitívak voltak.

Elsőre kicsit meglepő volt a súlya, mert én sokkal könnyebre számítottam, de így legalább komolyabb eszköznek tűnik :). Sajnos műanyagból készült, de legalább az összeszerelés minősége jó, bár a fedő (ami egyben ivócsésze is) kicsit jobban is illeszkedhetne. Én (sajnos) nem vettem hozzá tároló táskát, pedig igen praktikus lenne (és már nem is fogok mert 25 USD lett az ára, korábban nagyjából fel ennyi lett volna a promo keretében…).

WACACO Minipresso NS parts

(from: www.amazon.com)

Az ilyen kézi erővel működtetett (nyomás előállítása) kávéfőzőknél persze nem szabad olyan minőséget várni, mint a kifejezetten erre kitalált konyhai kisgépeknél. Az ízviláguk nem lesz olyan komplex, de ezért még bőven fogyaszthatóak és sokkal jobbak mint az instant kávék (a Wacaco Minipresso NS a gyártói közlés alapján átlag 116 psi / 8 bar nyomást produkál, ami már egész jó, hiszen a Certified Italian Espresso is 9+/-1 bar-t követel meg és 6 bar felett pedig már cream is keletkezik).
Szerintem érdemesebb erősebb keverékekkel próbálkozni, mert ott kisebb az érezhető minőségvesztés. Nespresso vonalról remek választás a Kazaar és a Dharkan, vagy bármelyik másik Intenso keverék. Én például Roma kapszulákkal teszteltem és a végeredmény egy egész tűrhető eszpresszó lett, sokkal jobb például mint az Ausztriában érthetetlen módon népszerű Kleiner/Grosser Brauner „kávék” – így a legközelebbi utam során biztosan jön velem a Wacaco Minipresso is :). Arra viszont figyelni kell, hogy tényleg forró vizet tegyünk a gépbe, mert különben csak egy langyos kávét kapunk, ami sokat ront az élvezhetőségén (sajnos forró vízzel sem lesz igazán jó hőfokú a kávét). Apró trükk, hogy érdemes átfolyatni tiszta, forró vizet használat előtt a rendszeren és akkor jobb lesz a kávénk hőmérséklete, mintha teljesen „hidegen” használnánk.

Maga a használat nem igényel különösebb erőkifejtést, pár perc alatt kész is egy főzet (nagyjából 8-10 pumpálás) és a takarítása is nagyon egyszerű, hála a kapszulás rendszernek :). Az egyetlen problémásabb pont a forró víz beszerzése, de igazából ez sem olyan nagy feladat:

  1. outdoor felhasználásnál vinni kell mellé egy ESBIT zsebtűzhelyet meg egy-két gyújtókockát,
  2. indoor felhasználáskor meg a klasszikus merülőforraló lehet segítségünkre (a mai napig gyártanak ilyeneket, sőt néhányat már vállalható minőségben is). A legtöbb helyen áram azért van, ha viszont nincs, akkor az már szinte outdoor, így jöhet az első pont :).

A víz szivárgást a pumpánál és az illesztéseknél én nem tapasztaltam eddig, pedig erre a jelenségre sokan panaszkodnak a Minipresso-knál, bár szerintem a problémás darabok többsége az őrölt, pörkölt kávéval üzemelő verzió (GR) volt, mert a kapszulás kialakítás jobban véd a fúvókák esetleges eltömődésétől, ami finom őrleményeknél bizony előfordulhat.

Összességében én elégedett vagyok ezzel  kis eszközzel, ugyan nem annyira kompakt (350 gramm és 175 mm), de élvezhető kávét lehet vele előállítani.

3 hozzászólás

  1. Kobaljov január 9, 2017 8:46 du. 

    Azt lehet tudni, hogy ezek a Nes-es kapszulák mennyire újrahasznosíthatóak / környezetbarátok ? Korábban az amerikai fő kapszulás márka, a Keurig kapcsán voltak ezzel kapcsolatos problémák, óriási mennyiséget használtak belőle, de még újrahasznosítható sem volt mert a műanyagba még kevertek valami (alumíniumot talán), a feltalálója meg is bánta már később a dolgot.

  2. hzoltan január 10, 2017 3:27 du. 

    A kapszulák anyaga teljes egészében alumínium (vagyis nincs bennük semmi extra „adalék”), így persze alapesetben nem környezetbarátok. De az utóbbi években a Nespresso nagyon ráment az újrahasznosításra, például ajándék kapszulákkal díjazták a visszavitt üres kapszulákat, minden vásárláskor adnak (legalábbis megkérdezik, hogy adjanak-e) gyűjtőzsákot és számos videót is forgattak az újrahasznosítás menetéről. Én azt gondolom, hogy az infrastruktúra és szándék már adott, a többi már a vásárlókon múlik…

    A kompatibilis kapszulák esetén viszont már más a helyzet, mert a legtöbb műanyag és nincs megoldva az újrahasznosításuk. Egyes gyártók ugyan próbálkoznak a biológiai úton lebomló/komposztálható kapszulákkal (pl.: Ethical Coffee Company, LaCoppa), de sajnos nem ez a jellemző.

  3. Kobaljov január 10, 2017 10:39 du. 

    Akkor azért van fejlődés, köszönöm az infót!

Vélemény, hozzászólás?

FIGYELEM! Ez a bejegyzés több mint egy éves, így a benne szereplő információk is ennek megfelelően kezelendőek! Az esetleges frissítések minden esetben külön megjelöltek.