Milyen lenne egy ideális LED lámpa (számomra)?

Rechargeable_LED

(from: www.led-resource.com)

Néhány hónappal ezelőtt felvetődött a kérdés, hogy milyen is (lenne) egy ideális zseblámpa városi, illetve kisebb részben outdoor feladatokra. Ez egy hosszabb vitát is szült, meg persze kis gondolkozást is a témában. A következőkben ennek a konstruktív beszélgetések az eredményét írom le, ami alapvetően saját vélemény, de ez végső soron többekével is összecsengett :).
Az összehasonlítási alapom, a maga kategóriájában számomra etalon (bár azért nem tökéletes :) Klarus XT11 volt, ami jelenleg nagyjából 18.000 Ft, külföldről beszerezve (vagyis a garancia érvényesítése általában nehézkes – bár nekem eddig nem volt semmi problémám vele). A továbbiakban többször is lesz hivatkozási alap ez a modell, bár kicsit nagyobb méretű, mint ami ideális EDC használatra, de a kialakítás, minősége kifejezetten jó.
E mellett számos másik lámpát is használok napi szinten, különböző célokra:

  • Szerszámlámpa: ez számomra egyértelműen a Led Lenser P4 BM (vagy AFS) jelenleg. Tollszerű kialakítása és a standard AAA akkumulátoros energiaforrások ideálissá teszik akár mindennapos használatra is. Legnagyobb előnye a Blue Moon fókuszálási rendszer (fejlesztett verziója az AFS, de ezek valamiért nagyrészt eltűntek a piacról), ami nagyon jól használhatóvá teszi szerelőlámpaként. Egy ideje használok már noname CREE XPE-Q5 LED lámpákat is, alapvetően megelégedéssel.

Led Lenser P4 BM

(from: tacmedaustralia.com.au)

  • Mini, kulcstartó lámpa: egyértelműen a Nitecore Tube, bár az utóbbi évben több kihívója is akadt.
  • Kiegészítő lámpa: nálam ez a Klarus Mi X6, illetve az Olight i3e CU.

Klarus Mi X6

(from: www.la-lampe-torche.com)

A LED „elemlámpák” piaca nagyon telített manapság, rengeteg a top márka mögötti másod- és harmadvonalbeli, illetve noname termék is. Kínából bármely árkategóriában, rengeteg különböző terméket lehet rendelni és ezek folyamatos tesztelése is kb. megoldott, mivel számos tematikus fórum/oldal foglalkozik ezzel => kis utánajárással lehet jó lámpákat találni, jó áron :). Az sem igaz már, hogy a „kínai elemlámpák = olcsó vacakok”, mert a LED technológiában szerintem simán a világelsők között vannak. A Nitecore márkabemutató kapcsán már írtam a LED technológia kínai, irányított felfuttatásáról, meg a kapcsolódó állami támogatásokról, amik bizony megtérülni látszanak – legalábbis fogyasztói szempontokból biztosan :).

Elöljáróban érdemes még röviden áttekinteni a ANSI FL1 standardot, mivel az igényesebb gyártók nagyrészt ennek megfelelően adják meg lámpáik fontosabb paramétereit (a standard alkalmazása egyébként teljesen önkéntes, bár aki nem használja az minimum gyanús). Részei:

ANSI FL1 Light Output Light Output: Light output is a measurement of luminous flux using an integrating sphere. The unit of luminous flux, lumen, is a measurement of energy.
ANSI FL1 Standard Run Time Run Time: This is the amount of time it will take for light to get to 10% of its initial output. An example would be that if a flashlight started at 100 Lumens this is the length of time of continuous light that it would take to get down to 10 Lumens.
ANSI FL1 Standard Beam Distance Beam Distance: This is the measurement in meters of the distance at which the intensity of the beam reaches 0.25 lux which is the approximated amount of light of a full moon on a clear night.
ANSI FL1 Standard Peak Beam Intensity Peak Beam Intensity: Measured in Candela this is the brightest point in the beam. Where Lumens tell how much light is coming out of the light in total Candela measures how bright the brightest point of the beam is.
ANSI FL1 Standard Impact Resistance Impact Resistance: Measured in meters this indicates the height that you could drop a flashlight from onto concrete and it still work properly. The light can also not have any cracks or breaks in it.
ANSI FL1 Standard Water Resistance Water Resistance: There are three levels of water resistance that are found, those are IPX4, IPX7, and IPX8.

  1. IPX4: A flashlight with this rating has been tested to perform under the condition of splashing water.
  2. IPX7: A flashlight with this rating has been tested to perform submerged to 1 meter for 30 minutes.
  3. IPX8: A flashlight with this rating has been tested to perform submerged deeper than 1 meter for up to 4 hours.

(from: www.besttacticalflashlights.net)

A fentiekből is látszik, hogy egy elemlámpánál számos minőségi ismérvet lehet vizsgálni, így a jobb áttekinthetőség miatt én ezeket próbálom csoportokba foglalni, amik az alábbiak:

  1. Energiaforrás (akkumulátor)
  2. Kialakítás, design és felhasznált anyagok (elsősorban a lámpatest anyaga)
  3. Fényforrás
  4. Extra funkciók
  5. Ár

Energiaforrás (akkumulátor)

Egy elemlámpa esetén az egyik legfontosabb tényező az energiaforrás jellege. A LED fényforrások tömeges térnyerésével a normál izzóknál tapasztalt fogyasztási és élettartam problémák nagyrészt megszűntek, gyakorlatilag új távlatok nyíltak a tervezők számára. Ezzel párhuzamosan a teljesítmény is nagyságrendekkel javult, így a legnagyobb korlátot már az elérhető akkumulátorok jelentik. Itt alapvetően két irány domináns: beépített, nem cserélhető akkumulátorok alkalmazása vagy tetszőlegesen cserélhető, kereskedelemben forgalmazott egységek használat. A normál lámpák esetén inkább az utóbbi az elterjedt, de ezt is érdemes két szekcióra bontani: kisebb méret és teljesítmény estén szerintem preferáltabbak a standard, könnyen beszerezhető megoldások (AA vagy AAA méretben – preferáltan Ni-MH tölthető cellák), nagyobb/erősebb lámpák esetén viszont érdesebb a speciális akkuk mellett dönteni (pl.: 18650 – Li-Ion, vagy kompromisszumosan 16340 vagy 18350 Li-Ion), mert igencsak jótékony hatással vannak a teljesítményre (illetve fordítva is igaz, bizonyos teljesítményszintek felett már kifejezetten szükségesek is). Ezek ugyan nem kaphatóak bármelyik boltban, de ennyit bőven megér az elérhető nagyobb és sokkal stabilabb teljesítmény. On-line rendelve ráadásul nem is drágábbak már mint a „standard tölthető elemek” (legalábbis egységnyi kapacitásra vonatkoztatva biztosan nem)…

Léteznek hibrid megoldások is, ahol a töltésvezérlő elektronika a lámpatestben kap helyet, így az akkumulátorok kivétele nélkül is tölthető a lámpa, sőt gyakran még falra szerelhető töltőkonzol is vásárolható hozzájuk, ami egy remek ötlet, bár eseti használathoz nem feltétlenül szükséges, ráadásul így drágábbak is (megjegyzem, hogy ezekhez jól használhatóak az egyre fejlettebb napelemes töltők is, így komolyabban túrázóknak megfontolandó lehet egy ilyen beszerzése). Egy másik mostanában divatos trend, hogy a töltőcsatlakozót szerelnek közvetlenül az akkumulátorokra, legutóbb a Fenix jött ki ilyen cellákkal.

Az üzemidő is erősen korrelál a használt energiaforrás fajtájával, de sok múlik a kínált világítási módokon és a használt LED emittereken/driver-eken is. Mondjuk valós 1.000 lumen teljesítmény mellette legalább 5 perc stabil működés szükséges lenne. Sajnos a legtöbb esetben még a nevesebb gyártók is elfelejtkeznek megemlíteni, hogy a csomagoláson feltüntetett pl.: 1.000 lumen teljesítmény az első 4-6 perc után bizony fokozatosan és gyakran drasztikusan csökken (PID – Proportional-Integral-Differential kontrollerek ugye), fél órán belül akár 30-40%-al is (részben a hőtermelés miatt, mert mondjuk egy 50+ °C-os lámpát már nehéz hatékonyan használni, illetve ez magának a LED-nek sem tesz jót – egyik kedvenc grafikonom ehhez kapcsolódóan megtekinthető itt). A kisebb kínai gyártóknál meg eleve nem valós adatokat adnak meg, a csillió lumen csak az eladásokat szolgálja, semmi köze a valós teljesítményhez :).

Szerintem normál, EDC lámpa méretben a protected 18650-es (vagy nagyobb) cellák használat a legjobb választás, mondjuk alapesetben egy, de bővítő elemmel kettő cella is használható legyen. Sajnos az ilyen bővíthetőség csak a másod-, vagy harmadvonalbeli gyártóknál gyakori (vélhetően üzleti megfontolások miatt, de technikai/optimalizálási problémák is lehetnek a háttérben), bár néha-néha egy ismertebb gyártó is kijön ilyenekkel, pl. az Olight az S15. Az alábbi képen látható, hogy mire is gondolok:

extension_tube

(from: www.candlepowerforums.com)

Az „unprotected” akkumulátorok is lehetnek jók (amik kicsit kisebbek a védelem hiánya miatt és jellemzően ipari felhasználásra készülnek – pl.: notebook-ok akkumulátoraiban is ilyenek vannak), de átlag felhasználónak kicsit kockázatos ilyeneket nem megfelelő töltőkkel (esetleges túltöltés)/lámpákkal (alacsony feszültség elleni védelem hiánya) használni…

Az akkumulátorok témában rengeteget lehet még olvasgatni, érdemes itt kezdeni. A fentebb leírtak éppen csak karcolgatják a felhasználó szempontból fontosabb részeket :).

Kialakítás, design és anyaghasználat

Részemről teljesen attól függ a preferált kialakítás, hogy mi a felhasználási terület (lásd a különböző területeken használt lámpáim listáját a bejegyzés elején). Vízhatlanság tekintetében viszont alapelvárás az IPX-7 szint, de az IPX-8 az ideális. Mindenképpen valamilyen könnyű és ellenálló fém tokozás az preferált, nyilván nem kell titán legyen, minőségi, eloxált alumínium is tökéletesen megfelelő lehet. Az ANSI/NEMA FL 1 standard szerint mért 1,5 m törésállóság a minimum.

Mivel alapvetően az EDC kategória a cél, így egy csőszerűen egyenes lámpatest kialakítása lenne az ideális, mivel ha a reflektor rész kiszélesedik, akkor kicsit nehézkesebb a napi hordása, főleg mondjuk zsebben. Ugyanakkor fontos a hatékony hőelvezetés, mert hiába LED, nagyobb teljesítmények esetén komoly hőtermelés a jellemző.

Nem szeretem a gumi és egyéb bevonatokat, mer egy ideig tényleg lehetnek praktikusak (jobb fogást biztosíthat és ellenállóbbá teheti a lámpát az időjárás viszontagságaival szemben), de sajnos hajlamosak az öregedésre és bizony ezek az előnyök egy idő után elvesznek (tapasztalataim szerint könnyen sérülnek és néha tényleg vállalhatatlan módon öregszenek, szétfoszlanak/koszolódnak). Ha valamiért mindenképp szükséges a jó tapadás, akkor a Fenix-féle Gear Gripz lehet megoldás, ebből (vagy hasonló anyagból) lehetne mellékelni egy adagot a csomagba.

Szín tekintetében nekem teljesen megfelel a kvázi standard fekete (vagy inkább matt fekete), esetleg néhol más színnel, hogy valami egyedi kinézetet kapjon (pl.: bekapcsoló gomb/gombok körüli részek, bezel). Jó példák erre az Olight S1 Baton kék elemei:

 Olight Baton

(from: www.amazon.com)

Nem szabad elfelejteni, hogy manapság nagyon fontos a design, egy új termék csak így tűnhet ki a tömegből. Nekem persze a funkcionalitás fontosabb, de a tömegek számára nem feltétlenül :). Nagyon fontos viszont a kivitelezési minősége (beleértve a minőségi feliratozás is!).

Rögzítésre alkalmas furat („lanyard hole”) alapvetően szükséges, mert néha tud hasznos lenni, megfelelő tervezéssel pedig nem okoz semmi problémát a megléte.
Célszerű lehet ha a kapcsolók (vagy egy részük) a lámpatestre kerülnek, de ez design oldalról egy döntés – én egyébként általános felhasználásra ezt a megoldást jobbnak is tartom (normál használat esetén a lámpatesten elhelyezett vezérlők kényelmesebbek és jobban használhatóak tapasztalataim szerint). Itt ráadásul több gomb/visszajelző LED is kényelmesen elférhet, mint pl.: a Nitecore egyik modellje esetén is látható:

Nitecore-EA1-08-300x300

(from: www.survivaledgelights.com)

A mindenféle megerősített, kvázi kalapálásra alkalmas lámpavégek szerintem csak jól hangzanak, de sajnos ilyen felhasználás nem tesz jót az elektronikának és főleg nem a Li-Ion akkumulátoroknak :). Esetleg egy kubotan-szerű felhasználás még működhetne, de ez is csak kisebb méretű lámpáknál jöhet szóba.

Ideális esetben tritium kapszulá(ka)t („gaseous tritium light device” – GTLD) is tennék a lámpatestre (ilyet mondjuk eddig még csak egy-két custom lámpánál láttam gyárilag), de vélhetően ez a költségeket is jelentősen növelné. Pedig ezek nagyban megkönnyíthetik a lámpa éjszakai láthatóságát/megtalálását, de tény, hogy valójában a inkább kinézethez tesznek hozzá – nekem is nagyon tetszenek, főleg kék színben. Sajnos utólag, otthoni körülmények között már elég nehéz ezeket felrakni a lámpatestre, mert ha simán csak felragasztjuk őket (jellemzően valamilyen epoxy ragasztóval), akkor használat során hajlamosak elveszni/sérülni, így a legjobb megoldás, ha a lámpatest alapból tartalmaz kivágásokat ezeknek a kapszuláknak. Ilyen kialakítás viszont ritka, de ez egyben egy piaci lehetőség is lehetne (a mindenféle DIY és kis szériás világító kapcsológomboknál szerintem sokkal elegánsabb megoldás).

P1080768_resize

(from: www.candlepowerforums.com)

A lámpa vége és/vagy a lámpatest egyes részei tartalmazhatnának egy-egy erősebb neonydium mágnest is, ami fém tárgyakhoz történő rögzítést tenne lehetővé (az ilyen mágnes manapság nem egy drága alapanyag, ugyanakkor jó kiegészítő lehetne). Számos olyan use-case-t tudok elképzelni, ahol nagy segítséget jelenthet egy ilyen megoldás, pl.: raktárakban, műhelyekben.
Az övklipsz is egy fontos kiegészítő, de fontos hogy legyen megfordítható, vagyis fejjel lefelé és felfelé is hordható legyen (az alábbi képen látható egy Lumintop lámpán, hogy miről is van szó):

Reversible-Clip-font

(from: www.aliexpress.com)

Kiemelten fontos funkció viszont a cserélhető, többszínű filterek, illetve diffuser feltétek megléte. Ezek szerencsére elég univerzálisan használhatóak, nem egy-egy modellhez gyártják őket, sőt különböző gyártók megoldásai gyakran keresztben is kompatibilisek. Tudom, hogy nem napi szinten fontos kiegészítőkről van szó, de én például már többször is használtam ilyeneket, főleg diffuser-eket és fénykúpokat.

Klarus_filters_v1.0

(from: www.klaruslight.com)

Esetleg lehetne erőltetni a különböző „assault crown” (crenellated bezel) kiegészítőket is (a bár ezek hasznossága a lámpa méretétől is függ, de adott esetben a vizuális tuning mellett gyakorlati szerepük is lehet :). Lényeges hogy ezek ne fixen kerüljenek a lámpára, hanem igény szerint egy hosszabb csavarmenettel lehessen őket rögzíteni (vagyis a lámpa ezen részét szintén acélból célszerű elkészíteni, ellenkező esetben előfordulhatnak a használatból eredő deformálódások).
Ugyan még nem hallottam olyan történetet, ahol sikeresen használtak volna ilyesmit önvédelemre, bár tény, hogy elvileg számos érv szól mellettük: jellemzően a viselésük/hordásuk nem esik semmilyen tilalom alá (bár az assault crown-nal szerelt egységeket már nem lehet repülőgépre felvinni) és megvilágíthatóak velük a sötétebb, rejtettebb területek, ami bizony komoly előnyt jelenthet, illetve értő kezekben hatékony „fegyverré” is válhatnak:

When coupled with other self-defense weapons, a flashlight provides a great tactical advantage. Not only does it illuminate threat areas as mentioned above, but it can blind an attacker which can disrupt aim and focus. From the attackers standpoint all they see is a wall of light and a dark silhouette behind it (that would be you). This not only masks your position but will mask any weapons you may be holding such as a knife, baton, or pistol, providing you with that tactical edge you need to come out alive.

(from: http://tacticalintelligence.net/blog/flashlight-self-defense.htm)

Klarus crenellated bezel

(from: strob.in.ua)

Az én Klarus XT11 lámpámhoz is van ilyen kiegészítő (fenti kép, bal oldali darab), de kicsit túl agresszívnek találtam így kicseréltem a diszkrétebbre (fenti kép, középső darab), amivel viszont teljesen elégedett vagyok :). Jelenleg pedig egy Olight M1X Striker lámpát tesztelgetek, amin ugyan fixen van egy nagyobb „assault crown”, viszont sokkal kompaktabb mint a Klarus, így még oldalzsebben is elfér. Egyébként ezt a modellt kifejezetten önvédelmi célokat (is) szem előtt tartva(?!) alkották meg és nem is lett rossz, de nekem nagyon hiányzik a dedikált stroboszkóp gomb (erről majd később írok még részletesebben)…

Fontos, hogy a lámpához legyen egy átgondolt tok is a csomagban: rögzítse biztosan a lámpát, lehetőség szerint több módon is hordható legyen övön (függőlegesen és vízszintesen), legyen valami tartós, szövet alapanyagból (pl.: Cordura), esetleg legyen hely tartalék elemeknek is benne. Tapasztalataim szerint a tok kérdését nagyon elhanyagolják a gyártók, sőt gyakran már nem is a csomagok része, ami nem baj, de legyen legalább külön megvehető. Sajnos a legtöbb gyártói darab erősen funkcionális, néha csak azért van, hogy legyen – vagyis nem szempont a valós használhatóság, ergonómia, praktikus megoldások… Ezért lehetséges, hogy vannak olyan gyártók, akik ebből, az egyébként nem csak a lámpagyártókra jellemző hiányosságból élnek, érdemes megnézni például a  Skinth Solutions-t (hogy csak a legismertebbet említsem, bár ők pont nem gyártanak dedikáltan lámpákhoz tokokat).

Fényforrás

Konkrét LED emittereket nem szeretnék javasolni, mert így is már-már vérre menő viták mennek Internet-szerte (bár nekem úgy tűnik, hogy a Cree XM-L2 széria összességébe eléggé elfogadott a többség részéről), plusz sajnos én nem is értek annyira hozzájuk. Szóval maradnak a könnyen jellemezhető paraméterek (én is ezek alapján keresgélnék megfelelőt, meg persze számít, hogy éppen milyen érhető el jó áron…).

Részemről a minél szűkebb fénycsóva a preferált („throw”), és a fókuszálhatóság sem elvárás (sőt inkább hátrány), mert utóbbi ugyan lehet hasznos (a Led Lenser BM – „Blue Moon” és AFS technológiája kifejezetten jól használható), de sajnos nagyon problémás is…
Persze a hatásos megvilágítási távolság is legyen minél nagyobb :).

Flood vs Throw

(from:  www.besttacticalflashlights.net)

Kibocsátott fény színét illetően nincs különösebb preferenciám, én inkább a kicsit hidegebb színhőmérsékletre szavaznék (ami gyakran jótékony hatással van teljesítményre is). A színhűség adott esetben fontos lehet (nekem nem annyira), de ekkor érdemes >90 CRI feletti lámpákat keresni.

A lámpafej mozgathatósága nem elvárt (és itt nem a fókuszálásra gondolok, hanem például a 90 fokban dönthetőségre), sőt inkább csak további hibalehetőségeket és költségemelkedést jelentene. Szerintem nem is véletlen, hogy kevés az ilyen lámpa és bár vannak próbálkozások és jól hangzik ez papíron, de a minőségi megvalósítás úgy tűnik sokkal költségesebb, mint ez ilyen kialakítás nyújtotta előnyök.

Fegyverlámpakénti használat lehetősége sem fontos szerintem, persze ha méretben még pont megfelelő lenne erre, akkor el lehetne gondolkodni a szükséges kiegészítők gyártásán/beszerzésén is (rögzítő sínek, lengőkapcsoló, stb.). Haszon funkció viszont, hogy beállítható legyen a bekapcsoláskor használatos világítási mód (ezt tulajdonképpen a memory funkció biztosíthatja) és „taktikai” felhasználás esetén kell egy dedikált stroboszkóp funkciógomb is.
A UI is egy kiemelt terület, nagyon fontos, hogy könnyen és intuitívan lehessen kezelni a lámpát, esetleg el lehet gondolkozni a felhasználóbarát „programozhatóságon” is (például a Nextorch megoldása egész jó lett).

Végére hagytam a „varázslatos” lumen értéket, ami a mai napig az egyik legfontosabb mérőszám, pedig önmagában nem feltétlenül értelmezhető megfelelően:

Light Output: Measured in lumens. This is a measure of the intensity of the light coming out of the flashlight, on the highest brightness setting powered by new batteries. It may also be shown for multiple light settings. This is a great comparison tool, but does not tell the whole story about brightness. Beam intensity, distance and type all influence the effectiveness of a light in different applications. Light output can range from a modest 20 lumens (great for reading a book) to a terrain-scorching 3500 lumens.

(from: www.rei.com)

Ökölszabályként persze igaz, hogy minél több a valós ANSI lumen annál jobb a lámpa (már csak azért is, mert a magasabb értékek eléréséhez jobb minőségű alkatrészek szükségesek, de fontos, hogy ANSI standardok szerint mért értékekről legyen szó, mert a kínaiak hajlamosak kicsit túlzóan fogalmazni e területen is :), ráadásul több módon is mérhető a lumen érték:

Emitter output: The amount of output produced directly at the emitter determined by calculating the amount of electrical current being fed into the emitter by the driver.
Out-the-front (OTF): The amount of output projected immediately upon activation measured inside of an integrating sphere, which incorporates efficiency ratings from the optics, lens and/or reflector has been calculated.
ANSI/NEMA FL-1: Out-the-front lumens calculated after 30 to 120 seconds after activation, which incorporates not only the optics/lens/reflector efficiency ratings from OTF but thermal and voltage stabilization as well.

(from: http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?352456-ANSI-lumens-vs-OTF-lumens)

Ezen felül fontos a több világítási mód is, mert az esetek 95%-ában nem kell például 1.000 lumen (kisebb távolságokra, zárt térben egyenesen zavaró a visszaverődő fény miatt):

  • 10 – 20 Lumens:  for general close up tasks such as checking inside a cupboard or finding the keyhole in the front door, with under 20 lumens you will get a maximum beam distance of up to 100 metres.
  • 20 – 150 lumens: better distance on the beam – up to 120 metres, more suited for around the house  jobs or out walking  the dog of a darker evening.
  • 160 -200 lumens: much better beam distance of around 250 metres, these are considered for most general purposes. Typically – trekking, camping, jobs around the home and personal security.
  • 200 – 500 lumens: specific uses and tailor-made for tactical survival, hunting and trekking,  hill climbing, hiking and climbing with a beam distance up to 200 metres.
  • 600 – 1,000 lumens: now we are in ‘preppers’ mode…  beam distances can be anything up to 300 metres, so ideal for most survival  tasks,  camping, hiking, hunting, fishing or security uses.
  • 1,000 plus lumens: just too bright for the home or even built up areas.  1000 lumens is serious outdoor torch power.  Ideal for survival, search and rescue, hunting, fishing and all outdoor survival tasks.

(from: www.ukpreppersguide.co.uk)

Remek ötlete a minimális fogyasztású 1 lumen alatti „moonlight” funkció is (például térképolvasáshoz), de a gyártók ezt gyakran kifelejtik a lámpáikból. Összegezve szerintem 6 világítási mód szükséges, illetve az alábbiakat támogató driver:

  1. 1 lumen körüli/alatti, „moonlight” funkció,
  2. alacsony teljesítmény: cca. 100 lumen,
  3. közepes teljesítmény: cca. 400 lumen,
  4. nagy teljesítmény: cca. 1.000 lumen,
  5. váltakozó frekvenciás stroboszkóp, dedikált gombbal (mint pl.: a Klarus XT11 esetében),
  6. Locator Beacon (3-5 másodpercenként villan egyet, de ehhez érdemesebb egy gombkombinációt társítani, ne a világítási sorban legyen elérhető).

Fontos, hogy legyen memória funkció is, vagyis a lámpa bekapcsoláskor őrizze meg az utolsó használt világítási módot. Sokan ezt nem szeretik, de szerintem ennek oka a sok rossz megvalósítás, ami főleg a 2000-es évek közepén-végén megjelent, olcsóbb kínai gyártóknál volt jellemző. Mára már sikerült rendesen, megbízhatóan működő memória funkciókat implementálni, így szerintem nem kell tartani tőlük.

A stroboszkóp funkció elsőre ugyan nem tűnhet hasznosnak, de valójában értékes másodperceket jelenthet önvédelmi szituációban (egy kicsit hosszabb írás is elérhető itt, a témában, de fontos megjegyezni, hogy ilyenkor nem a lumen az igazán frontos érték, hanem a lux):

A few years ago, there was a link, here, on CPF, that went to a demonstration of the effectiveness of the strobe. I don’t remember if it was a video, photos, or just drawings illustrating the experiment. Long story short, the person explained that the strobe made it so the person being strobed couldn’t assess the distance of the person strobing. The strober stood back about 10 feet, and while strobing the person, quickly moved within striking distance (or, he may have actually laid a hand on the person (like a tap)) and the person being strobed was never able to tell that someone was moving upon them.

(from: www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?405926-Any-stories-of-using-STROBE-as-a-Self-Defense-Weapon)

Tapasztalataim szerint is nagyon zavaró tud lenni a stroboszkóp mód: nappali körülmények között volt szerencsém anno ezt saját magam is „megtapasztalni”, amikor néhány kolléga próbálgatott egy ilyen lámpát – másodpercekig teljesen elveszíti az ember a tájékozódási képességét, gyakorlatilag nem tud a lámpába nézni és nem tudja mi történik körülötte. Mindez éjszaka még hatványozottabban jelentkezhet, így megfelelően használva nagyon hatékony lehet ez, ugyanakkor kizárólag erre támaszkodni veszélyes is, ahogyan azt az alábbiakban remekül meg is fogalmazták:

The number one problem I see with most people who discuss this strobe feature is that they base their information on controlled classroom situations. Many will also base their opinions on fooling around with a few friends blinding each other in the back yard. Nothing wrong with this at all as not everyone has been in a true life violent situation so it is understandable. Classroom training conditions, and weekend warriors, are very much different than that real life dark alley alone situation.

(from: http://www.candlepowerforums.com/vb/showthread.php?405926-Any-stories-of-using-STROBE-as-a-Self-Defense-Weapon&p=4707765&viewfull=1#post4707765)

Extra funkciók

Ezek alapvetően azok a plusz szolgáltatások, funkciók, amik igazán „jó pontokat” jelenhetnek a vásárlói döntések meghozatalakor (a Google-féle Zero Moment of Truth – ZMOT – igen jól szemléltetheti ezt a folyamatot):

  • a könnyű szerelhetőség – bár ez inkább csak a megszállott rajongóknak lehet fontos :),
  • akkumulátorok lámpán belüli tölthetősége, USB porton keresztül is, pl.: Nitecore P25 Smilodon – ehhez persze megfelelő akkumulátorok is kellenek,
  • megrendeléskor bizonyos fokú „személyre szabhatóság” (színek, kiegészítők, esetleg valamilyen extra limitált kiadás választhatósága :),
  • felhasználóbarát programozhatóság,
  • választható/külön megvehető kiegészítők megléte (lásd a korábbi pontokat is).
  • a valós és érvényesíthető garancia/jótállás pedig ezer forintokban mérhető plusz pont lenne nálam.

Ár

Nagyjából 25.000-35.000 Ft-os ár szerintem elfogadható egy jó zseblámpáért (tudom a TV Shop-ban a kiváló minőségű Tac-Light-ból 2 db 9.000 Ft, de ettől most tekintsünk el – főleg mert kb. 5 USD + ingyenes szállítás áron is elérhető kis keresgélés után, pl.: itt :). Sok múlik persze a használt komponensek minőségén, fajtáján is. Természetesen fontos a garancia érvényesíthetősége is, magyar/európai képviselet hiányában ez általában nagyon nehézkes, a kínai vendor-okkal nagyon nem egyszerű néha kommunikálni… Fontos azt is tudni, hogy a garancia pontos mire terjed ki, de egy 5-10 év általános garancia igen vonzó lehetne.

Vélemény, hozzászólás?

FIGYELEM! Ez a bejegyzés több mint egy éves, így a benne szereplő információk is ennek megfelelően kezelendőek! Az esetleges frissítések minden esetben külön megjelöltek.