Hazai csipős szószok és a Chabo chilis termékek

12 Hottest Peppers

(A 12 legerrősebb chili fajta: The Carolina Reaper, Trinidad Moruga Scorpion, 7 Pot Douglah, 7 Pot Primo, Trinidad Scorpion „Butch T”, Komodo Dragon, Naga Viper, 7 Pot Brain Strain, 7 Pot Barrackpore, 7 Pot Jonah, 7 Pot Infinity, Bedfordshire Super Naga,
from: www.cayennediane.com/hottest-peppers)

Én már meglehetősen régóta fogyasztok (extra) csípős szószokat, chilis termékeket és jó látni, hogy úgy 3-4 éve már hazai forrásból is beszerezhetővé váltak. A „nagy hazai kézműves mindenféle” (pl. sör. lekvár, csípős szósz) felfutása előtt bizony nagyrészt külföldről kellett ezeket rendelni/megvenni, mondjuk a bécsi Naschmarkt-ról (onnan voltak pl. a Blair’s Ultra Death és a ChilliPepperPete Dragon’s Blood első palackjai is :).
Az extra csípős szószok/paprikák (superhot) itthoni hiánya kicsit meglepő is volt, mert a magyar konyhától eleve nem áll távol a csípős ízvilág, de a chili paprika valamiért nem tudott egy darabig betört a piacra (persze voltak házi termelők, hobbikertészek, de a kereskedelmi forgalomban is kapható termékekből sokáig az Erős Pista volt a csúcs). Pedig – főleg vidéken – bevett gyakorlat, hogy a megtermett, csípős cseresznyepaprikát nagyobb tételben ledarálják és elteszik. Ezek erőssége mondjuk erősen változó, de néha egészen ütős szószok is születtek így :).
Azóta nagyot változott a világ, hiszen lassan már minden sarkon vagy egy chili termelő, így persze már bőségesen lehet válogatni is – csak magyar chilis termékekből már egy kisebb polc megtelt otthon és még mindig jönnek újabbak :). Közben persze az én igényeim is alakultak, a szószokról már áttértem a tiszta, darált paprikakrémekre elsősorban a minél inkább természetes ízek miatt (a szószok elég erősen módosíthatják ezt és gyakran rengeteg adalékot is tartalmaznak, néha még mesterséges kapszaicin kivonatot is, ami nem feltétlenül gond, de nekem egy idő után már sok volt…).

Sok magyar gyártónál is megfigyelhető már a tömeg(esebb )termelés felé kacsingatás is, ami egy természetes fejlődés irány, csak nem menjen a minőség rovására (néha sajnos ez nem teljesül). Szerencsére itthon még nagyon messze vagyunk a nyugaton már bevett gyakorlatot jelentő „pancsolt” szószoktól, ahol már csak kis részt ad maga a paprika, lásd pl. a Painmaker szósz esetét:

Ingredients: water, concentrated tomato paste, sugar beet syrup, plum jam, rosehip, sugar, whiskey (4%), oleoresin capsicum, balsamico vinegar (chilli peppers, chilli, salt).

(from: www.amazon.co.uk/Painmaker-Hardcore-extreme-Hotsauce-100ml/dp/B00HG7AUX2)

Nekem van ilyenem otthon és elég furcsa az összhatása, mert elsőre egy sima, kicsit édes BBQ szósz, majd jön a hozzáadott kapszaicin (oleoresin capsicum), ami jól oda is csap, viszont így az egész elég mesterséges lesz… Az oleoresin capsicum (OC) egyébként egy koncentrált chili kivonat, amit számos helyen használnak, többek között paprika spray-kben is :). Ugyan nincs különösebb bajom a mesterséges anyagokkal, ipari adalékokkal, de a chilis termékeknél valahogy szükségtelennek érzem őket. Igyekszem inkább a minél tisztább paprikapüréket beszerezni, amik lehetnek fűszerezve, kiegészítve, valami egyedibb ízhatás miatt, de ne túlzó mértékben, főleg ne mesterséges kivonatokkal.

A másik probléma, hogy egy-egy hirtelen jött, népszerűség növekedéssel járó, megnövekvő keresletet nem feltétlenül sikerül feldolgozni, vagy csak más termékek/minőség kárára: anno emlékszem, hogy amikor a Chili Hungária Manufaktúra Spirit of Attila szósza a World Hot Sauce Awards-on aranyérmet nyert, gyorsan hiány lett belőle a piacon, plusz a nekem jobban ízlő Kegyes halál meg teljesen eltűnt, mondván hogy az Attila szósz keresettsége miatt ezt most ideiglenesen nem gyártják… Nem volt egyszerű két üveggel szerezni belőle, de legalább megérte, mert erőben tényleg hozza, amit vártam tőle… (Megjegyzés: azóta újra kapható, több kiszerelésben is.)

Chabo termékek

(from: www.flyerz.hu)

A minél tisztább paprikakrémek keresése közben találkoztam először a Chabo termékekkel és meg kell mondjam máig a top 3 magyar gyártó között vannak nálam. Ugyan nem ők gyártják a legerősebb termékeket, de Habanero-ban nagyon otthon vannak, ami viszont a viszonylag „gyenge” mivolta ellenére is nagy kedvenc nálam. Húsételekhez nem nagyon van jobb választás. Ezen kívül készítenek savanyúságokat is, amik elképesztően jók, pedig én nem is szeretem a tökféléket, mégis vennem kellett belőlük legutóbb :).
Maga a Chabo név egyébként nem a Csaba hipszteres változata (mint ahogy én gondoltam egy ideig :), ennél sokkal érdekesebb dolgot takar és megmagyarázza a logót is:

Tudatos volt a névválasztás, egy rövid, de jól csengő, marketingstratégiai szempontok szerint is megfelelő nevet kerestünk. A Chabo, egy Japán nemesítésű díszbaromfi. Különleges színváltozatai hazánkban is elérhetőek, Németország keleti részén nemzetközi tenyésztői klubok is működnek, hatalmas taglétszámmal. A kakas és a csípősség közötti összefüggést szerintem mindenki ismeri, ha máshonnan nem is, mondjuk a nagyszülők baromfiudvarában szerzett gyerekkori élményeik alapján. Kakasunk tulajdonságai jól definiálhatóak termékeink jellemzőiként: csípős, hangos, friss, sokszínű, különleges. Vásárlóink nagy százalékban más országok szülöttei, ezért szórólapjainkon, molinóinkon az angol nyelvű feliratozás mellett döntöttünk. Későbbiekben nem kizárt, hogy határainkon túl is piaci szereplőkké váljunk. Ez is egy érdekesség.

(from: nekedterem.hu/termeloink/chabo)

A mindenhol hangoztatott bio termesztés pedig önmagában ugyan nem perdöntő számomra, de a tartósítószer-mentes előállítással már kellően felkeltették az érdeklődésemet. A legtöbb chilis termékben ugyanis nátrium-benzoátot (E211) használnak tartósításra és bár nem biztos hogy e miatt, de ezeknél a termékeknél gyakran érzek kis mellékízt… A hagyományos tartósításnak mondjuk van némi hátulütője is: pont a napokban kellett kidobnom egy sütőtökös Chabo Pump krémet, mert nagyon durván bepenészedett (és nagyon sajnáltam is, hogy így kellett megválnom tőle).

Nem olyan régen indult a hivatalos webshop-juk is, elérhető itt. Néhány termék a jelenlegi kínálatukból (az elérhetőségük persze szezonálisan ingadozik, így nem feltétlenül kaphatóak mindig):

  • Glow: Elképesztően jók ezek a savanyított, felezett paprikák (Habanero, 7 Pot, Trinidad Moruga Scorpion). Főleg a Habanero ízlik, mert meglepő módon, érzetre nekem erősebb, mint a többi komponens. Sajnos felbontás után gyorsan fogy, így lassan kell belőle egy újabb adag :). A webshop-ban nem árulják, mert igen korlátozottak a készleteik, így a csak vásárokban megjelenő standjaikon szerezhető be jelenleg.
  • Pure: tiszta Habanero krém, nagy kedvenc. Húsok pácolásához elengedhetetlen!
  • Savanyúságok: Egy üveg cca. 3 evés 2 főre. ha simán csak savanyúságként esszük. A csípősségük inkább csak szimbolikus, de az ízük nagyon jó. A csípős sütőtök savanyúságuk idén OMÉK Élelmiszer Díjat is nyert (sajnos a magyar védjegyek és díjak kicsit nehezen követhetőek ki, miért, mikor kapja, így sokra nem is tartom őket, de jelen esetben tényleg jó termékről van szó :).
  • Paradicsomos Chutney: Nekem nagyon bejött ízre, csak sajnos egy étkezéssel el is fogyott fél üveg… Állagra lehetne kicsit töményebb, de mivel eredeti, indiai recept, szóval ez lehet e miatt van.

A egyébként gyártó (Tóth Balázs és felesége) emberileg is nagyon szimpatikus, már többször is sikerült velük hosszabban elbeszélgetni, legutóbb pl. a Bazilikánál lévő adventi vásárban. Úgy vettem észre, hogy minden nagyobb rendezvényen igyekeznek megjelenni legyen az az Orchidea Fesztivál és Vásár vagy akár a FEHOVA. Ez a mentalitás szintén nagyon örvendetes, kell a közvetlen kapcsolattartás a vevőkkel/potenciális vevőkkel.
Szóval ha találkoztok egy Chabo standdal, akkor javaslom a termékeik végigkóstolását, de csak saját felelősségre, mert nagy eséllyel vásárlás lesz a vége :).

Vélemény, hozzászólás?

FIGYELEM! Ez a bejegyzés több mint egy éves, így a benne szereplő információk is ennek megfelelően kezelendőek! Az esetleges frissítések minden esetben külön megjelöltek.