Office 365 olcsón – sajnos túl szép, hogy igaz legyen…

office-365

(from: www.telenor.bg)

A napokban sajnos lejár az Office 365 Personal, éves előfizetésem és bár nem használtam rendszeresen, de egy-egy esetben életmentőnek bizonyult, így keresgélni kezdtem a megújítási lehetőségeket. Alapvetően nem szeretem a software-as-a-service megoldásokat, mert gyakran erősen lehúzás jellegük van, ami részben igaz a 365-re is, legalábbis ha a cloud és Skype részét nem használjuk. Cloud-al viszont már nagyon más a helyzet, mert 1 Tb tárhely, egy évre bizony simán 20.000 Ft körül alakul önmagában is (vagy sokkal drágább, a Dropbox pl. 8.25 EUR / hónap!). Én mondjuk örülnék egy csak Office csomagnak is, mindenféle bundle nélkül és persze olcsóbban (< 8.000 Ft), mert a OneDrive-al voltak rossz tapasztalataim és nem is használom, elvagyok a free Dropbox-al meg Box-al.

Anno igen jó áron sikerült az egy éves előfőzetést beszereznem: egy éppen futó akció keretében 5.900 vagy 6.900 Ft volt az Office 365 Personal 1 gép / 1 év licenc, ami bizony nagyon rendben volt. Tavaly Black Friday környékén kifejezetten kerestem hasonló ajánlatokat, de sajnos nem találtam egy ilyen jót sem. Nem baj gondoltam, februárig még szembe jöhet egy ilyen… Sajnos nem jött, így alternatív csatornákon is kezdtem keresgélni, mert a hivatalosan támogatott lehetőségek meglehetősen drágák:

  • Az előfizetés éves hosszabbítása cca. 20.000 Ft lett volna Microsoft-nál, ami no go, mivel nem használom sokat.
  • Új 1 gép / 1 év előfizetés olyan 15.000 Ft-tól lenne elérhető, ami már alakul, de még nem az az árkategória amire vadászom…
  • Az 5 gép / 1 év licenc darabára már jó lett volna, de nekem nem kell ennyi, így ez az abszolút költsége miatt kiesett.

Az EU-n belül egy 2012-es döntés értelmében a „használt” software licenc-ek újraértékesítése teljesen jogszerű (persze megkötésekkel: pl. a többpéldányos licencek nem megbonthatóak, értékesítés után az eredeti tulajdonosnak törölnie kell azt, stb.), így egy mezei, offline Office beszerzése is tervben van, a cloud use-t meg megoldom VPN + távoli eléréssel egy dedikált mini PC-ről (ez lenne a MeLe PCG01, amiről már korábban írtam itt).
Ezt a lehetőséget sokan ki is használták és megkerülve a törvény szellemiségét, gyakorlatilag továbbértékesítési céllal vettek olcsón és tömegesen licenc-eket. Érdekes helyzet, mert ugyan az újraértékesítés jogszerű, de a módszer kicsit szembemegy a jogalkotói szándékkal :). A jelenlegi Microsoft árazási stratégia alapján mondjuk sokat nem lehet ezen nyerni, de a ténylegesen feleslegessé vált vállalati licenc-ek azért néha egész jó áron elérhetőek.

E keresgélés közben viszont belefutottam néhány extrém olcsó ajánlatba is: 1.500 – 6.000Ft / 5 gép, Office 365 Pro Plus! Sajnos mint minden, ami túl szép, hogy igaz legyen ez is az volt, de maga a rendszer/módszer azért érdekes, így érdemes róla pár szót ejteni.
Az már az elején nyilvánvaló volt – az alacsony árak miatt – hogy ezek csak valamilyen módon ingyen szerzett licenc-ek lehetnek és nem pedig olcsóbb, volumen licenc-ek, vagyis szinte biztosan nem jogszerű az ilyen formájú értékesítésük.
Tömegesen, Office 365 Pro Plus jelenleg két esetben érhető el ingyen: alapítványoknak adott feltételeknek megfelelés esetén (E1 kategória), illetve oktatási intézményeknek (A1 kategória).

Office 365 E1
Microsoft provides donated and discounted services to eligible nonprofits. To be eligible for any of our nonprofit offers, you must meet ALL FIVE criteria.

Office 365 A1
Completely free online version of Office with email, video conferencing, voicemail integration, customized hub for class teamwork with Microsoft Teams, compliance tools, and information protection.

(from: microsoft.com)

Én utóbbira tippeltem és néhány levélváltás után az egyik eladóval, ez nagyjából be is igazolódott. A1 licenec-ekről van szó, központi user management-el (vagyis a Microsoft account-ot központilag állítják be, de annak jelszava módosítható – pl. az egyetemi/főiskolai e-mail címekhez rendelik őket, majd egy előre felparaméterezett telepítővel telepíthetőek. Korábban a felsőoktatási licenc-eknél is a központi KMS aktiválás működött, de ezt mára jelentősen leegyszerűsítették).

deploying-office-365-pro-plus

(from: www.slideshare.net)

Ezzel egy érdekes helyzet áll elő, mert maga az Office teljesen valid, kvázi jogtiszta, de a felhasználása/hozzájutás módja már nem (feltétlenül). Nem vagyok jogász, de szerintem a student licenc-ek, azok érvényességi idejéig magán célra is használhatóak, vagyis addig, amíg az intézmény azt vissza nem vonja. Na mármost jelen esetben a „fiktív oktatási intézményünk” ezt soha nem fogja megtenni, vagyis a magáncélú felhasználás alapvetően működhetne az idők végezetéig… A baj azzal van, hogy valójában mi nem vagyunk diákok. Sajnos most nincs időm elmélyedni ebben a témában, de el tudom képzelni, hogy előálljon egy jogi szürke zóna ebben a kérdésben – mi van pl. ha az intézmény diákként kezel minket és még „xy” oktatási szolgáltatást is nyújt? Hiszen az A1 felhasználó oldali kritériumai elég egyszerűen teljesíthetőek:

You must be a full-time or part-time faculty or staff member or student at an academic institution and:

– Have a school-specific email address provided by the school (for example, contoso.edu) that can receive external email.
– Be of legal age to sign up for an online offer individually.
– Have Internet access.

(from: microsoft.com)

Mindezektől függetlenül, szerintem elenyésző az esélye, hogy a Microsoft letiltja ezeket az Office instanciákat, mert a sok-sok millió oktatási licenc között simán elfér pár tízezer ilyen is… Ráadásul egy ilyen lépés több kellemetlenséggel is járna a Microsoft számára és bizony, akik ezt az utat választották szinte biztosan nem fizetnének sokszor ennyit egy teljesen legális Office-ért és inkább a kalóz verziók felé mozdulnának el, az meg senkinek nem érdeke, amíg nem tömeges a jelenség (a kalóz példányokhoz képest ezekben legalább nem történt külső módosítás, így biztonságosnak tekinthetőek). Hogy mi számít tömegesnek a Microsoft részéről az jó kérdés, de szerintem ettől még nagyon messze lehetnek ezek az értékesítések…
Sajnos arra nem jöttem rá, hogyan sikerült valakinek A1 licenc kategóriába kerülnie, de biztosan kellett hozzá némi ügyeskedés (nem hiszem, hogy valaki csak Office értékesítése miatt létrehozna egy egyébként jogszerűen működő oktatási intézményt :)… Ők biztosan jogsértést követnek el, de a felhasználóknál ez már egy érdekesebb kérdés (lásd a korábbi gondolatmenetet). Ha esetleg lenne nálam jogi kérdésekben járatosabb olvasó, akkor szívesen fogadnám a véleményét erről a témáról!

On-line keresgélve is megerősítést nyertek a fentiek:

Hi
i believe that the software you get is issued under the MS „free” Office 365 it allows for registered charities. They can have hundreds of users and it is lifetime. It is only a matter of time before MS finds out and closes your software. Just checked on eBay and there are many selling lifetime 5 users for £20. If you look in their fine print of these sellers it will say that if you misuse MS policy then it’s not there fault, and of course you are not going to sue them for £20.
Dont get tempted. There are resellers selling genuine Office 365 for around half price so for £40 you can get 5 users for a year, which is not bad.

You are right in that only Microsoft can activate their products either a disk u bought or download. However any business that is a registered reseller of Microsoft products can resell legally.
I suspect that you are buying a legit copy but it is either a academic licence (illegal for u to use if u r not the academic it is registered to) or u are only getting one of the 5 licences (the seller is splitting the 5 user licence) again illegal, or a volume licence where a company will buy say 10,000 office licences but all the same key, how eBay seller has gotten hold of this and is selling of individual licences, again illegal
I am sure Microsoft knows about these sales but I doubt they care with billions of sales.
They could disable key but won’t.

(from: https://answers.microsoft.com)

Mindezektől függetlenül, vélhetően egy újraértékesített Office lesz a nyerő, de még azért keresgélek… Az Office Pro Plus is vonzó persze, de használata azért aggályos, a cloud része meg kifejezetten problémás, mert esélyes, hogy egy esetleges, tömeges ban esetén, annak tartalmát bukjuk, és akkor már nagyon drága lesz ez az olcsó Office… Ezen érdemes lehet elgondolkodni. Ha használjuk a OneDrive-ot és néha esetleg még a Skype-ot is, akkor a legjobb választás egy új 365 Personal kulcs vétele cca. 15.000 Ft áron.

Vélemény, hozzászólás?

FIGYELEM! Ez a bejegyzés több mint egy éves, így a benne szereplő információk is ennek megfelelően kezelendőek! Az esetleges frissítések minden esetben külön megjelöltek.