Topeak mini racsnis kulcs alternatívák

(from: rei.com)

Jó pár éve használok már mini racsnis kulcsokat, amik közül eddig a legjobban a Topeak Ratchet Rocket Lite DX tetszett (fenti kép). Nem is maga a készlet, mert valójában csak a benne lévő a kulcs a lényeges számomra :). Habár ez az egyik legolcsóbb Topeak szett, de így is cca. 32 USD körül mozog az ára, ami kicsit sok, de szerencsére nemrég találtam egy tökéletes alternatívát, nagyjából féláron. Ez nem más mint a Narex mini racsnis kulcsa.

A két termék gyakorlatilag ugyanaz, pontosabban csak minimális vizuális eltérés van, de használhatóság szempontjából tökéletes helyettesítők, lásd az alábbi képen is (Narex a bal oldalon, Topeak a jobbon).

(from: Internet)

Topeak Ratchet Rocket Lite DX ugyan tartalmaz egy tokot és néhány bifejet is, de ezek nekem nem érnek meg ennyit :). Bitfejem rengeteg van, elég jó minőségűek (meg néhány budget készlet is), így azokból össze tudom rakni a saját kit-emet.

Persze mini racsnis kulcsokból is többet kipróbáltam már az idők során, de a Topeak volt a legjobb és csak jóval utána jött a többi, sorrendben:

  1. Topeak (= Narex)
  2. Engineer DR-55: nem rossz, de drága és a nyitott kialakítása nem annyira tetszik.
  3. Bosch, a 2607017322 azonosítójú készletből (= Rosewill Torque): a foglalat miatt kicsit nagyobb és nem is minden bittel kompatibilis (főleg a nagy hibatűréssel gyártott, nem túl jó minőségű daraboknál jön ez ki).
  4. Wera Zyklop Mini: nekem túl nagy, sok helyet foglal, de egyébként jól használható.
  5. noname kínai megoldások: hát itt széles a skála, de jellemzően minddel van valami probléma, főleg a kivitelezés terén.

Valójában a fentiekhez nagyon hasonló termékeket sok más gyártó is árul, a kínai verziók között viszont nagyon gyakoriak az Engineer-hez hasonló kialakítások.

A Topeak hatalmas előnye, hogy a szár vége önmagában is egy bit befogó, ami bizony nagyon hasznos is lehet, mert valójában ez esetek nagy részében nem szükséges a racsnis működés :). Ráadásul így toldható, ezáltal ez erőkar jelentősen növelhető :).

(from: topeak.com)

Ez önmagában eldöntötte számomra a versenyt, így persze örülök is, hogy van olcsóbb alternatíva… Sajnos nem mindig könnyen elérhető, így ha valaki hasonló eszköz beszerzésén gondolkodik érdemes figyelni pl. az alza.hu-n, hogy van-e éppen raktáron.

2 hozzászólás

  1. Csaba szeptember 6, 2023 9:45 du. 

    Megosztanád a közép- vagy hosszabb távú tapasztalataidat azzal kapcsolatban, hogy mennyire tartósak ezek az eszközök, mennyi a várható élettartamuk, mik a gyenge/érzékeny pontok, meghibáodási tényezők? Köszi.

  2. hzoltan szeptember 17, 2023 3:38 du. 

    Én valójában már csak a Topeak-et és a Narex-et használom, de ezeket is csak eseti jelleggel, a többi felsoroltat vagy nagyon-nagyon ritkán, vagy már túl is adtam rajtuk. A Topeak, Narex megbízható, jól összerakott kis eszközök, eddig semmi probléma nem volt velük (pedig szerintem 7+ éve biztosan használom a legrégebbit). Meglepően nagy terhelést is kibírnak (pl. viszonylag nagy erőkarral is használtam már őket és a durván elrozsdásodott csavar végül engedett), de azért helyén kell őket kezelni, nem tudnak kiváltani teljes méretű szerszámokat, főleg nem napi használatban.

Vélemény, hozzászólás?

FIGYELEM! Ez a bejegyzés több mint egy éves, így a benne szereplő információk is ennek megfelelően kezelendőek! Az esetleges frissítések minden esetben külön megjelöltek.