CJIABA – orosznak tűnő, olcsó kínai órák

CJIABA_vs_Slava_v1.0

(from: http://www.hablemosderelojes.com és www.etsy.com)

Az utóbbi időben viszonylag sok olcsó mechanikus karórát volt szerencsém jobban szemügyre venni és ezek között több CJIABA, illetve CJIABA СОЗВЕЗДИЕ márkajelzésű is volt (de quartz szerkezetes verzióik is elérhetőek). Nos az gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy ezek bizony nem Slava (Слава = Dicsőség) órák, sokkal inkább a cirill betűs írásmódjának/nevének utánzói (Слава != CJIABA ugye, bár tény, hogy a talpas J és I karakterek együtt tényleg hasonlítanak egy Л karakterre :). Sőt olyan órát is láttam, ami egyben tartalmazza több szovjet óra főbb jellegzetességeit is:

  1. egy ovális alakzatban szerepel egy „3”, ami a Vostok logóra hasonlít,
  2. illetve ott van rajta a Slava órákra utalni próbáló  CJIABA felirat
  3. és mindehhez jönnek még a híres Zlatoust búvárórák stílusjegyei. Azt hiszem ennél szovjetebbnek tűnő már nem is lehetne egy kínai óra :).
    (Azt még azért megjegyezném, hogy a szíján meg egy Breitling felirat szerepelt…)

2015-06-27_135132

(from: http://www.dhgate.com)

A forrásuk szinte egytől-egyik Kína (Hong-Kong) és biztos, hogy nincs semmi kötődésük az ismert Slava óramárkához, sokkal inkább annak ismertségéből próbálnak profitálni. Nagyrészt szerintem a kínai és orosz belpiacra készülnek, illetve a turistáknak :). Szinte biztos, hogy nem egy konkrét gyártóról van szó, de a forrásuk nem azonosítható, mert mindig közbeékelődik legalább egy nagykereskedő is (Kínában mindenki a legnagyobb üzleti titokként kezeli a beszerzési forrásait, hiszen néhány dollárcent árkülönbség már képes lehet az erővonalakat komolyan átrajzolni…)

Az eredeti Slava órák gyártója, a Második Moszkvai Óragyár (Второй Московский часовой завод) 1945 után azon kevés óragyárak egyike volt, amik csak a polgári piacra állítottak elő karórákat, ráadásul olcsón és elfogadható minőségben. Az 1970-es években ők készítették az első szovjet quartz órákat is. A Salva márkanév mellette gyártottak Molnia, Pobeda, Sekonda és más márkájú órákat is. A Slava „brand” az 1950-es években jelent meg és eleinte csak női karórákon használták.
Sajnos a gyár manapság már csupán egy romhalmaz (lásd képes, orosz nyelvű beszámolót itt), bár elvileg más helyszínen még működik belőle valami, mert 2006-ban létrejött a Slava Trade House, exkluzív jogokkal a névhasználatra is (persze lehet csak a régi készleteket használják fel, de nem tartom kizártnak, hogy „tokozóként” különböző japán, esetleg svájci szerkezeket is beépítenek…):

“Slava” TH is only official producer of original watches under “Slava” trademark. Any other production like „CJIABA” or „Слава Созвездие” are chinese fakes and violate our rights for brand.

(from: http://slava.su/en/SLAVA-WATCH/View-all-products.html)

A szovjet óramárkák 1990 utáni története úgy általában is meglehetősen kaotikus: nagyobb részüket egyszerűen felszámolták, egy részüknél a nevet megvették mások, valahol meg a meglévő szerkezeteket/alkatrészeket értékesítették és más márkanéven kerültek forgalomba (például eredeti Slava szerkezetek voltak/vannak(?) a „Cavadini” and „Gadison Stern” órák egy részében). Szóval volt (van) itt minden, szerintem igen kevesen látják át részleteiben az akkori történéseket.
Ezek alapján elvileg nem lenne kizárható, hogy valaha a CJIABA órák is ezekből az alkatrészekből „táplálkoztak”, de még ha régebben talán így is volt, mostanra már biztosan 100%-ban kínai termékek (de persze ettől még előfordulhat, hogy a szerkezetek részben az eredetei Slava megoldásokon alapulnak – sajnos túl kevés információval rendelkezem, hogy ezt meg tudjam ítélni). Teljesen egyet tudok érteni az alábbi megállításokkal:

Now, it seems that they don’t have the rights to the distinctive Slava logo found on some of the original Russian brands. But, they do try to play up the Russian angle by making some of the print on the watch face in Russian. Of course, Slava is spelled „СЛАВА”, Constellation is spelled „СОЗВЕЗДИЕ”. And, although „Automatic” is in English, the word Jewels is spelled „КАМНЯ” and Russia is spelled „РОССИЯ”. Notice it does not say, „Made in Russia”, it just says Russia. That’s because the Slava Constellation models are actually made in China with Chinese parts.

(from: http://tinkerers.blogspot.com)

Egyébként Kína számos szovjet óra és szerkezet gyártási licencével rendelkezett, sőt importáltak kész termékeket is, így a Szovjetunió összeomlása idején a know-how és a készletek részben átvándorolhattak oda. Nehéz ezt megmondani, de az biztos, hogy a mostani orosz óraipar sehol sincs régi teljesítményeihez képest, az így-úgy megmaradt márkák már nagyrészt ázsiai befektetői kezekben vannak (pl.: Vostok-Europe márka != Vostok órákkal). Ezzel szemben a kínai óraipar elég jól fejlődik, a nevesebb gyártók rendre kifejezetten magas minőséget hoznak, a „noname” modellek meg egyszerűen elárasztották a piacot…

A CJIABA órák minősége egyébként nem olyan rossz a 15-25 USD köröli árcímkéikhez képest, de azért meglepődnék ha tartósan működőképesek lennének: az általam látott példányok járástartaléka például olyan 6-8 óra körül lehetett :). A szíjaik is igazi low-end kínai termékek, a szokásos, hordhatatlan PU leather utánzatok. Ami viszont feltűnő, hogy sok modellnél vannak nem működő elemek (segédszámlapok, járástartalék kijelzők), amik ráadásául néha csak fel vannak festve(!), illetve több olyan számlap is van, ami mintha eredetileg egy semi-skeleton szerkezethez készült volna, de adott modellnél ezeket a részeket egyszerűen nem vágták ki! Szóval vannak „érdekes” modelljeik :).

CJIABA_orak_v1.0

(from: dx.com)

A súlyuk minden esetben elég jelentős, amihez valószínűleg hozzájárul a vastag, sima üveg anyagú óraüveg is. Egy szíjcsere után egyébként több modell is elég jól kinézővé tehető (persze csak távolról :) és a cirill betűs felirat is sokakat megtéveszthet.

A magyar apróhirdetési oldalakon is fel-fel tűnnek 10.000-25.000 Ft közötti áron, sőt én már rendes óraboltban is találkoztam velük, például az alábbi helyen is árulnak CJIABA СОЗВЕЗДИЕ órákat. A leírásában szerepelő „álkronográf„, „Eredetileg Orosz márka, Ázsiában gyártva” meg hasonlók mondjuk eleve igen gyanúsak kellenek legyenek mindenkinek (plusz a második állítás egyszerűen nem is igaz). Érdekesség, hogy elvileg 2 év garanciát vállalnak rájuk (na erre mondjuk kíváncsi lennék, de gondolom nem adnak el sokat belőlük, így belefér, meg ugye az árrés sem kicsit…)

3 hozzászólás

  1. Árpi június 30, 2015 10:15 de. 

    Nagyon érdekes írás!

    Két hete én is egy érdekességre bukkantam: ezek a Pacifistor órák. Amerikai(nak tűnő, -nak mondott), olcsó kínai, ámde automata mechanikus, többnyire skeleton stílusú órákról van szó, 5-6 ezer forintos áron. Maga a kollekció annyira megtetszett, hogy azonnal rendeltem belőle egyet, még ha azt is hiszem, hogy ezért az árért lehetetlenség működő automata mechanikus szerkezetet gyártani.
    Sajnos még nem érkezett meg az óra, de ha van valami bővebb infód ezekről Zoli, azt nagyon megköszönném! :)

    A szíj úgy érzem, sajnos a Cjiaba-utánzatokkal megegyező hordhatatlan kínai műanyag lesz, de amint megjön az óra, megírom milyen, természetesen ha van rá igény.
    Ja, a lényeg majdnem lemaradt: ezekről az órákról van szó:
    http://www.ebay.com/itm/Pacifistor-Skeleton-Mechanical-Leather-Luxury-Wrist-Watch-Mens-New-Classic-Sport-/191611108605?pt=LH_DefaultDomain_15&var=&hash=item2c9ce97cfd

  2. hzoltan július 3, 2015 3:03 du. 

    Kedves Árpád,

    a Pacifistor az Infantry egyik modellcsaládja. Az Infantry Co. egy elég érdekes vállalkozás: 2011-ben indult és eleinte amolyan „ebay-only” márka volt, de azóta már van saját weblapjuk és elég komoly portfóliójuk olcsó órákból (mechanikus és quartz) és órás kiegészítőkből. Utóbbiakból többel is találkoztam már és nem voltak rosszak, ugyanakkor az óráikat nem ismerem (így sajnos a Pacifistor modelleket sem). Többre is licitáltam már (pl.: ilyenre, meg ilyenre is), de még nem jártam sikerrel.

    A mechanikus óráik szinte biztosan valamilyen Tongji-alapú szerkezettel készülnek, ami nem lenne egyébként rossz, de a lehető legalacsonyabb gyártási költségek miatt jellemzően a kidolgozás/összeszerelés/alapanyagok minősége nem jó, így a teljesítményük is nagyon változó. Végső soron viszont nem lehetetlen Kínában egy működő mechanikus órát kihozni 6.000 Ft-ból, jó példa erre, hogy nekem több EYKI mechanikus órám is van nagyjából ebből az árkategóriából (7.000-8.000 Ft).

    Tervezek egyébként írni egy önálló bejegyzést is az Infantry órákról, de még nem rendelkezem az alapul szolgáló órákkal, ugyanakkor szívesen fogadok minden ehhez kapcsolódó észrevételt/tapasztalatot :).

  3. Alex október 4, 2016 4:00 du. 

    Szomorú dolog, hogy egy olyan hatalmas ipari potenciállal rendelkező ország, mint Kína gyárt szemét minőségű utánzatokat. A kínai ipar tud sokkal jobb minőséget is gyártani. Sajnálatos, hogy az ilyesmit semmilyen állami szerv, fogyasztóvédelmi tanács, stb. nem gátolja meg.

Vélemény, hozzászólás?

FIGYELEM! Ez a bejegyzés több mint egy éves, így a benne szereplő információk is ennek megfelelően kezelendőek! Az esetleges frissítések minden esetben külön megjelöltek.